Magazín Elita

PRAVÁ ČOKOLÁDA PATŘÍ MEZI ZDRAVÉ PAMLSKY!

PRAVÁ ČOKOLÁDA PATŘÍ MEZI ZDRAVÉ PAMLSKY!

Obecně se ví, že ženy spořádají podstatně více čokolády než muži a možná právě díky ní ženy žijí déle… Čokoláda je totiž zázrak přírody a nejlepší pamlsek na světě, ale musíte si pořídit pravou čokoládu. Její vůně musí být neodolatelná, ale dnes stačí přidat správnou dávku aroma a vaše smysly mohou být ošáleny. Musíte se také utvrdit v tom, zda obsahuje biologicky aktivní látky a až pak se můžeme spolehnout, že bude mít na naše tělo celou řadu blahodárných účinků.

Chcete-li zdravě mlsat, pak jedině pravou čokoládu. Věděli jste, že ještě v 18. století se hořká čokoláda prodávala pouze v lékárnách? Předepisovala se dokonce na nespavost, také při trávicích potížích, ale i při horečnatých stavech.

Čokoláda se považuje za superpotravinu

Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby. Nepražené mají vysoký obsah vitamin C, hořčíku a antioxidantů, mezi které řadíme flavonoidy a právem se tedy o ní hovoří jako o superpotravině. Látka, které se odborně říká epicatechin, dokáže chránit mozek proti mrtvici posilováním nervových buněk. Obsah vitaminů a minerálů se pražením významně snižuje. Kakao jich sice obsahuje už jen zhruba dvacetinu a přesto je stále v TOP žebříčku potravin s vysokým obsahem vitamínů i minerálů.

Z některých experimentů dokonce vyplývá, že boby, potažmo kakao či hořká čokoláda obsahují také látky prospěšné pro diabetiky trpící cukrovkou a dokonce mohou stát za poklesem hladiny cholesterolu, který se ukládá v cévách.  Nejen výzkumy, ale už i praxe ukázala, že čokoláda chrání srdce před infarktem, mozkovou mrtvicí i má svůj vliv i v boji s některými druhy rakoviny. Je možné pak zaznamenat zvýšenou schopnost soustředění a postřehu. Jsou však i hypotézy, které praví, že může preventivně působit i proti Alzheimerově chorobě.

Jak dávkovat čokoládu                                                      

Říká se, že dobrého pomálu, což platí i pro čokoládu. Máme-li hovořit o blahodárných účincích této pochutiny, pak máme na mysli čokoládu s obsahem minimálně 50 % kakaa, ale ta s obsahem 70 % je rozhodně lepší. Pravidelné užívání mléčné čokolády je spíše o riziku, že přiberete na váze, je totiž plná tuků a cukrů a umělých přísad. A jaká dávka je tedy správná? Na to neexistuje jednoznačná odpověď, ale nejčastěji dohledáte, že by to mělo být 20 až 30 gramů čokolády asi tak třikrát v týdnu. Je těžké odolat, když už i některé výzkumy potvrdily, že pravidelné požívání čokolády dokonce vyvolává pocity klidu, jakéhosi naplnění, štěstí a zamilovanosti.        

 


Další články z rubriky

Připravte si doma to nejlepší ze světové kuchyně!

Připravte si doma to nejlepší ze světové kuchyně!

Havana club – ta nejlepší chuť ze světa rumů

Havana club – ta nejlepší chuť ze světa rumů

Nejlepší restaurace byly opět oceněné Zlatými lvy 2020

Nejlepší restaurace byly opět oceněné Zlatými lvy 2020

Vítězem Battle of the Kings 2019 se stalo dealerství Harley-Davidson Laidlaw’s z USA

Vítězem Battle of the Kings 2019 se stalo dealerství Harley-Davidson Laidlaw’s z USA

Poznejte krásy podzimní Prahy

Poznejte krásy podzimní Prahy

MALUMA V PRAZE

Pozvánka

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM