Magazín Elita

CIVILIZAČNÍ OBTÍŽE SE NEVYHÝBAJÍ ANI DĚTEM, DOPŘEJTE JIM WELLNESS

CIVILIZAČNÍ OBTÍŽE SE NEVYHÝBAJÍ ANI DĚTEM, DOPŘEJTE JIM WELLNESS

Rodin s dětmi v lázeňských resortech v poslední době přibývá. Hosté začínají využívat i speciální wellness programy pro děti. Lázeňské procedury totiž nejsou ani pro menší děti zbytečné. Mohou vylepšit imunitu, pomoci při boji s alergiemi, migrénovými stavy, zažívacími obtížemi nebo začínající nadváhou. Tyto a mnohé další civilizační problémy současnosti postihují děti už od velmi útlého věku a je třeba jim věnovat pozornost včas.

Wellness pobyty pro děti jsou zpravidla sestaveny z procedur, které mohou absolvovat děti již od čtyř let věku. Doprovod rodiče je nutností. Proto je ideální do lázní vyrazit s celou rodinou na společnou dovolenou. „Pro dětské wellness pobyty máme připravené speciálně upravené procedury, které si rodiče mohou navolit dle vlastního uvážení nebo po konzultaci s některým z našich lékařů. Vybírat mohou z nejrůznějších koupelí a masáží. Klasické masáže a minerální koupele patří mezi nejoblíbenější procedury. Pro své děti je vybírá více než 50 procent rodičů. V nabídce najdou ale i plavání nebo poradnu pro výživu a nadváhu. Dětmi velmi oblíbené jsou také procedury v solné jeskyni,“ uvedla Marie Rebjonková, lékařská ředitelka společnosti Imperial Karlovy Vary.  Pobyty se dají vhodně nakombinovat tak, aby si na své přišli i rodiče. Volný čas pak mohou společně strávit třeba na tenisových kurtech, golfu, v bazénu, sauně nebo procházkami po krásném okolí. Podle Marie Rebjonkové je společně strávený čas nakonec tou nejlepší lázeňskou procedurou.

„Nejčastějším problémem, se kterým děti do lázní přijíždějí, jsou opakované bronchitidy. Setkáváme se také s dětmi trpícími gastrointestinální dysfunkcí. V menší míře přijíždějí i pacienti s dětskou mozkovou obrnou. Výjimkou nejsou ani děti se začínající nadváhou a problémy s příjmem potravy,“ vyjmenovala Marie Rebjonková. Lázně ale nejsou pouze místem pro léčení nemocných. Lázeňské procedury mohou být přínosem i pro děti zcela zdravé.

Rodiče i děti dnes často trpí enormním časovým stresem. Přesuny do škol a školek a následně do odpoledních kroužků jsou na organizaci velmi složité. Zajistit v takových podmínkách pravidelné a vyvážené stravování je téměř nadlidský úkol. „Hektický každodenní režim a špatná strava jsou přitom jedním z hlavních zdrojů většiny civilizačních obtíží. Při pobytu v lázních rodiče na tyto starosti myslet nemusí. Veškerou péči přenechají lázeňskému personálu. Každý okamžik pak mohou plně věnovat svým ratolestem a zlepšit tak vzájemnou komunikaci a důvěru. V takové atmosféře se pak lépe řeší jakékoliv problémy,“ vysvětlila Marie Rebjonková.

Do lázní mohou samozřejmě přijet i rodiče s miminkem nebo batoletem. Procedury tak malé děti sice absolvovat nesmějí, ale lázeňská pitná kúra je vhodná pro děti již od tří let věku. Po dohodě je navíc možné domluvit i babysitting přímo v hotelu.

Jako prevenci by Marie Rebjonková doporučila pravidelné pobyty v lázních zejména dětem žijícím v oblastech se zhoršenými klimatickými podmínkami. „I v Česku jsou místa s více znečištěným ovzduším. Zpravidla se jedná o větší města a tovární oblasti. Děti z větších měst navíc častěji bojují se zhoršenou imunitou a těžkými alergiemi. Alergie i problémy s imunitou se mohou objevit kdykoliv během života. Prevenci proto není dobré podcenit,“ dodala Marie Rebjonková.

 

 

Fotogalerie
7181

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu