Magazín Elita

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

Italská kapustičková dvouzrnková polévka
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
6 šálků vývaru
2 velké mrkve
2 šálky dvouzrnky
sůl, pepř
asi 20 malých růžičkových kapustiček
1 konzerva sterilovaných loupaných sekaných rajčat
strouhaný parmazán

Postup:
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme na oleji, přidáme na kolečka nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nasekaný česnek a tyminán. Vše řádně promícháme a restujeme na mírném ohni ještě asi 5 minut. Přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, předem přes noc namočenou pšenici dvouzrnku a zalijeme vývarem. Osolíme a vaříme asi 15 minut.  Nakonec přidáme rajčata a očištěné na poloviny rozkrojené kapustičky. Vaříme do změknutí asi dalších 20 minut. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.

 

Řecké tzatziki
1 salátová okurka
1 stroužek českého česneku
sůl
300 g hustého řeckého jogurtu
trochu čerstvého kopru
1 lžíce olivového oleje
snítky máty na ozdobu

Postup:

Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přecedíme přes jemné sítko tak, aby z okurky vykapala veškerá šťáva (tu můžeme později použít jako základ osvěžující limonády). Česnek oloupeme a utřeme se solí. Nastrouhanou okurku smícháme s česnekem a jogurtem, přidáme nasekaný kopr a olivový olej a necháme asi 25 minut v chladu uležet. Podáváme ozdobené mátou.

 

Libanonský salát tabouleh
2 hrnky celozrnného kuskusu (např. Bioharmonie)
1 citrón, 5 šťavnatých rajčat
1 malá okurka
1 červená paprika
2 šalotky
4-6 lístků máty
hrst sladkolisté petržele
1 stroužek česneku
5 polévkových lžic olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Postup:

Kuskus nasypeme do misky, přelijeme 3 hrnky vroucí vody a necháme dojít pod pokličkou (občas načechráme vidličkou). Poté pokapeme citronovou šťávou.  Očištěnou nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou petržel smícháme s kuskusem. Přidáme najemno nakrájené lístečky máty a oloupaný utřený česnek. Vmícháme olivový olej, bylinnou sůl a pepř a necháme v chladu odležet, aby se chutě propojily.

Více inspirace naleznete například na stránkách Bioweb.cz. či Naše Biofarma

 

Fotogalerie
6956 6961

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih