Magazín Elita

SLAVNOU RALLYE POJEDE PRVNÍ ČESKÁ ČTYŘKOLKÁŘKA!

SLAVNOU RALLYE POJEDE PRVNÍ ČESKÁ ČTYŘKOLKÁŘKA!

Na startu jubilejního 40. ročníku nejslavnější a nejtěžší rallye světa bude stát 6. ledna 2018 se svou čtyřkolkou také Olga Roučková. První Češka v kategorii QUAD (čtyřkolky) se na Dakar kvalifikovala skvělým umístěním na květnové Merzouga Rally, pětidenním extrémním závodu v marockých dunách, kde si vyjela celkové 16. místo.

Aby bylo jasno, Olga Roučková byla v Maroku šestnáctá ze všech čtyřkolkářů, přičemž naprostou většinu tvořili muži. Mnozí z nich přitom Merzouga Rally nedokončili. Rodačka z Děčína si tím splnila svůj sportovní sen. Když 20. srpna rozlepila obálku s dopisem od pořadatelské organizace ASO, mohla vítězoslavně zakřičet: „A je to, jedeme na DAKAR!“

Není náhodou, že právě marocká rally vynesla Ollie – jak Olgu Roučkovou oslovují přátelé a fanoušci – vstupenku mezi naprostou světovou motorkářskou elitu. Podmínky na trati i klima totiž v mnohém odpovídají tomu, co čeká závodníky v Jižní Americe.

„Během prologu a pěti tvrdých etap jsem si ověřila, kde jsou moje možnosti. Součástí závodu byla i maratonská část, během níž jsme nocovali uprostřed zuřící bouře. Hlavní roli ale v marocké rally hrál písek v mnoha podobách. Trasa vedoucí přes hory a pouště nabídla pravé africké závodění, a tak jsem si osahala, jak chutnají duny, pisty i superprašný a hutný ‚fesh fesh‘ písek. To vše v teplotách kolem 40°C,“ popisuje marockou „ochutnávku“ Olga Roučková.

Teď už se plně soustředí na Dakar 2018, přičemž do tréninku kromě standardního vybíhání schodů na Ještěd či náročné jezdecké přípravy zapojí například i kyslíkový stan, který bude simulovat nadmořskou výšku. „Připravit se na podmínky, kdy tělo musí stoprocentně fungovat i s nedostatkem kyslíku, nebude snadné,“ uvědomuje si motorkářka. O tom, jak se nejlépe připravit na extrémní etapy Dakaru vedoucí přes vrcholky And, se Ollie radila kromě trenérů domovské Dukly také s horolezcem Markem Holečkem, kterému se nedávno podařil prvovýstup na osmitisícovku Gašerbrum I.

Na co se Olga naopak těší, je jízda v dunách, kterou si teprve podruhé v životě vyzkoušela na Merzouga Rally. „Snažila jsem se je číst tak, abych se co nejméně vyčerpávala. Zároveň mám ale trochu strach z opravdu velkých dun, které ještě nemám tolik naježděné,“ přiznává.

Olga Roučková bude startovat v barvách Moto Racing Group s podporou Procamping, Mogul, Big Shock, ASC Dukla Praha, VoZP a Yamaha.

Pokud jde o cíle prvního vystoupení na Rallye Dakar, zůstává nohama na zemi: „Rallye Dakar byl můj dlouholetý sen, který se stává skutečností. Hlavním cílem bude zdolávat jednu etapu po druhé a dojet do konce. Budu hlavně sbírat zkušenosti. I když nebudu koukat na umístění, rozhodně nechci dojíždět mezi posledními.“

Co byste možná chtěli vědět:

Olga Roučková (32)
Co vystudovala: žurnalistiku, má titul bakalář

Jak se dostala ke čtyřkolkám: „Přítel přijel na první rande na čtyřkolce. Zamilovala jsem se do něj i do ní.“

Jak dlouho závodí: jedenáctým rokem

Závodní stroj: Yamaha Raptor 700

Startovní číslo v ČR: 301

Bydliště během sezony: v obytňáku (hrošík)

Koníčky: atletika, moto GP, vaření, knížky

Sponzoři: Procamping, Big Shock, Mogul, VoZP, ASC Dukla Praha, ASP Group, Yamaha

 

Dakar 2018 v číslech:

14 etap přes 3 země: Peru, Bolívie, Argentina

559 účastníků na startu

29 účastnických zemí 

60 národností zastoupených v soutěži

26 % nováčků

4 miliony diváků na trati

 

m Moto Racing Group

Byl založen v roce 2013 za účelem účasti na dálkových rally. Na Dakaru 2018 představí Moto Racing Group pětici závodníků: v kategorii MOTO se mohou fanoušci těšit na stálici Milana Engela (KTM 450 Replica Dakar) a Jacopo Ceruttiho (HQ 450 Replica Dakar). Dále se na start postaví zkušený jezdec Tomáš Kubiena (Ibos 690) a po roční pauze také novopečený tatínek Jan Veselý (KTM 450 Replica Dakar), a to v nejtěžší kategorii MALLE-MOTO. A v kategorii QUAD naše první česká reprezentantka Olga Roučková (Yamaha Raptor 700).

Webové stránky: Moto Racing group: www.mrg.cz

Webové stránky Olgy Roučkové: www.olgarouckova.cz  se speciální sekcí pro fanoušky, kde mohou soutěžit o tréninky s Olgou.

Foto: Archiv Ollie Roučková

 

Fotogalerie
6935 6936

Další články z rubriky

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

Na vlně audioknih