Magazín Elita

ROBERT ROHÁL: HELENA V PROUDU ČASU

ROBERT ROHÁL: HELENA V PROUDU ČASU

V týdnu, kdy zpěvačka Helena Vondráčková oslavila životní jubileum, se na pultech knihkupectví objevila výpravná kniha s názvem Helena v proudu času, která mapuje její bohatou uměleckou dráhu. Výpravnou publikaci, jejímž autorem je Robert Rohál, vydalo Nakladatelství Brána.

Když v roce 1964, tedy rok před maturitou, vyhrála Helena Vondráčková (*24. 6. 1947) v pražské Lucerně soutěž Hledáme nové zpěváky a krátce nato natočila svůj první hit – Červená řeka, který téměř zlidověl, nikdo nemohl tušit, jak úspěšná zpěvačka se začíná rodit. Její pěvecká kariéra začala v roce 1965 v pražském divadle Rokoko, v letech 1968 - 1970 utvořila populární trio Golden Kids s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem a od roku 1971 pak vystupuje sólově.

Jako naše první zpěvačka povýšila statické zpívání u mikrofonu na hodnotnou podívanou s tancem, stepem a hrou na klavír a conga. Objevila se v řadě filmů a muzikálů, je držitelkou mnoha prestižních cen. Zpívá v několika jazycích, vystupovala i v pařížské Olympii a v proslulé newyorské koncertní síni Carnegie Hall. Se svými úspěchy nejen v celé střední Evropě nebo v zemích Sovětského svazu, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě nebo Austrálii se stala naší mezinárodně nejúspěšnější zpěvačkou. 

To vše i mnohem více zachycuje třísetstránková publikace, o níž sám autor Robert Rohál prohlásil: „Knížka to je faktografická a především o Helenině talentu a její impozantní kariéře. Chronologicky připomíná všechno, čím během pěti dekád své umělecké dráhy prošla - všechna osudová setkání (třeba s britským hitmakerem Lesem Reedem) i žánrové přelety, angažmá, festivaly, zahraniční turné, premiéry, filmy, desky, muzikály."

Mimo to se čtenář dozví, jak o ní psali zahraniční i domácí recenzenti, nechybí tu ani dobové rozhovory či citace zainteresovaných.

„Zařadil jsem také medailonky důležitých lidí v její kariéře jako Darka Vostřela, Josefa Vobruby, Jaromíra Vašty, Zdeňka Rytíře, Zdeňka Borovce, Bohuslava Ondráčka, Franka Towena, Luďka Švábenského, Vítězslava Hádla, Jiřího Korna, Hellmuta Sickela, Charlieho Blažka,“ vystavil upoutávku autor a pokračoval: „Také jsem moc rád, že knihu obohacují předtím nepříliš frekventované fotografie z Helenina archivu, ale třeba i pár fotek Františka Jiráska."

To není všechno. K získání ještě úplnějšího pohledu na kariéru úspěšné zpěvačky přispívají i krátké příspěvky a pohledy na „hlavní hrdinku“, které vznikly tzv. na zakázku. Jejich autory jsou například Karel Gott, textař Eduard Krečmar, tři kostýmní výtvarnice Marie Marková, Dagmar Březinová a Táňa Kovaříková, režisér Petr Soukup, Milan Lasica, Janis Sidovský, Jan Cimický, texař a zpěvák Vlady Gryc, redaktor, editor a moderátor Jiří Svoboda, Marika Gombitová, manažer pro Německo a textař Filip Albrecht, David Deyl, manažer, dramaturg a spisovatel Jan Adam a další. „Bez jejich názorů či pohledů na Helenku by v knize cosi citelně chybělo... ale nechybí," doplňuje Robert Rohál.

Autor zároveň prozradil, co ho vedlo, mimo životního jubilea Heleny Vondráčkové, k tomu, aby knihu připravil: „Celá její kariéra se vším všudy. Ale také jsem si znovu uvědomil, jak je pracovitá, cílevědomá a že nic neponechá náhodě. Že je neskutečný dříč a pořád ji to baví. Navíc nestačila zestárnout, nemá na to čas. Nelpí na vykonaném, neusíná na vavřínech. Pořád má kolem sebe mladé spolupracovníky, což je znát jak na její hudbě, tak v celkové image.“

 

240 Kč | pevná s přebalem, lesklá | 304 stran | 170,0x240,0x22,0 mm

 

Fotogalerie
6795 6796 6797

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih