Magazín Elita

POZOR NA ŠTÍPANCE!

POZOR NA ŠTÍPANCE!

Pokud trpíte astmatem, ischemickou chorobou srdeční či vysokým krevním tlakem, může být pro vás štípnutí hmyzem mnohem nebezpečnější!Jezte kvasnice a česnek, komáři se vám budou vyhýbat obloukem.

Podle odborníků hmyz štípe opravdu každého, někteří z nás však na štípnutí reagují mnohem intenzivněji, a tak hmyz i více přitahují. Pokud se chcete vyhnout nebezpečné alergii, svědící pupínky určitě nepodceňujte.

Komáři, vosy, včely, sršni, muchničky či ovádi. To vše je hmyz, který nám dokáže znepříjemnit léto kdekoliv. „Okamžitě po štípnutí zanechávají tito nepříjemní letní společníci v místě bodnutí jed, který dokáže vyvolat nebezpečné alergické reakce a široké spektrum obtíží. V jednom štípnutí totiž do organismu může proniknout 0,5 až 2,05 ml jedu. Pacienta tedy zpravidla ani tak neohrožuje počet vpichů, jako spíš množství vstříknutého jedu. Riziko negativních reakcí a úmrtí při poštípání zvyšují i ​​onemocnění, jakými jsou vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční či astma,“ uvádí dermatoložka MUDr. Zuzana Vykutilová. Množství hmyzu přitom často ovlivňuje i deštivé počasí. Právě hmyz má totiž v oblibě teplé a vlhké podnebí. Odborníci nám proto radí vzdát se při posezení v trávě sladkých nápojů a ovoce, vyhýbat se barevnému oblečení s květinovým vzorem, nedoporučují běhání naboso po louce či sezení pod starým kmenem, kde má hmyz ve zvyku hnízdit. Radí také nedráždit ho prudkými pohyby. Mimochodem, víte, který druh hmyzu je nejnebezpečnější?

KOMÁŘI ÚTOČÍ

Komáři jsou nejaktivnější vždy za tmy a za svítání. Přemýšleli jste už však někdy nad tím, proč tento okřídlený hmyz někoho štípe neustále a někdo o jeho existenci ani netuší? „Hlavní látkou, která komára vábí, je oxid uhličitý. Tento plyn vylučujeme dýcháním, ale i pokožkou. Při zvýšené koncentraci této molekuly ve vzduchu si nás komár vyhlédne opravdu jednoduše. Druhým přitažlivým faktorem je pot, ve kterém komár rozpoznává mastné kyseliny, a nakonec teplota těla. Tělesný pach každého člověka tvoří pot. Bakterie na povrchu pokožky ho však mění a rozkládají na více molekul, které dodávají různým osobám různý pach. Vědci objevili jednu, na kterou jsou komáři obzvláště citliví, protože dráždí receptory na tykadlech samiček. I díky tomu víme, proč někoho štípou více a někoho méně," vysvětluje dermatoložka z brněnského soukromého střediska. To, že komáry přiláká do bytu světlo, je podle ní mýtus. Lákadlem je samotné otevřené okno, kterým proudí oxid uhličitý ven. Ponecháte-li samičce komára dostatek času, aby setrvala na vaší pokožce, bodne vás pouze jednou. V případě, že se rozhodnete bránit, nenechá vás na pokoji, dokud se nenasytí. „Na bodání je vybavena sosákem, který zaboří do pokožky a vstříkne do ní slinu. Právě ta má při štípání nejdůležitější roli - zabraňuje srážení krve, vyvolává rozšíření cév, čímž zvyšuje průtok a znecitliví postižené místo. Slina způsobí i reakci protilátek, které jsou v lidském těle," upozorňuje odbornice. Alergická reakce se u většiny z nás projevuje známou vyrážkou, která svědí. Naštěstí v našich zeměpisných polohách končí nepříjemnosti vyvolané komáry většinou pouze drobným otokem. Afrika a Asie se však už léta trápí s komáry, kteří přenášejí malárii nebo tropickou horečku.

BODNUTÍ VČEL PÁLÍ

„Bodnutí včely je bolestivé a pálí, ale ohrožuje většinou pouze alergiky. Nejhorší reakce se u pacientů přitom objevují v době květu vlčího máku, kdy je zmíněný bodavý hmyz nejagresivnější. Otok totiž nevzniká pouze směrem ven, ale i dovnitř, což je nebezpečné například v okolí tepen a žil na krku. Pacienta tehdy ohrožuje zadušení,“ upozorňuje lékařka Vykutilová. Nejčastější reakcí na štípnutí je kromě otoku i zarudnutí, případně prudká reakce organismu v podobě anafylaktického šoku. „V případě, že pacientovi není poskytnuta lékařská pomoc včas, hrozí dokonce úmrtí,“ varuje odbornice

ČMELÁKY A SRŠNĚ NEDRÁŽDĚTE!

Navzdory hlasitému bzučení a odrazující velikosti čmelák ani sršeň na člověka bezdůvodně neútočí. Pokud byste se ho však snažili odehnat či chytit, bodnutí se pravděpodobně nevyhnete. Pozor dávejte i na prudké pohyby. „Štípnutí čmeláka svědí a jemně oteče, ale mnohdy stačí natřít postižené místo citronem,“ radí lékařka.

AGRESIVNÍ VOSA

„Mnohem pomaleji odeznívá bodnutí vosy, které je i bolestivější. Na rozdíl od včely, která po štípnutí umírá, vosa dokáže štípnout i opakovaně, čímž se nebezpečí zvyšuje,“ říká dermatoložka. Teritorium nepříjemných návštěvníků se rozšiřuje i díky letadlům a lodím. Podle odborníků se navíc s pokračujícím globálním oteplováním bude našemu podnebí nebezpečný hmyz přizpůsobovat stále více.

JAK NA ŠTÍPANCE?

Za normální se považuje zarudnutí a otok v místě vpichu do průměru jednoho centimetru. Taková reakce odezní během několika hodin. V opačném případě může jít o alergickou reakci. Nejčastěji se alergie objevuje při bodnutí vosou a včelou. „Tělo může po bodnutí reagovat různě - může dojít k zarudnutí, ztvrdnutí i k vytvoření puchýřků. Nález se dokonce může šířit i dále podél cévy. U alergických lidí vzniká únava, porucha vědomí, průjem, zvracení, poruchy polykání a dýchání, pokles krevního tlaku či bezvědomí,“ vyjmenovává Zuzana Vykutilová. Nebezpečí nastane i tehdy, pokud si pacient postižené místo rozškrábe. „V důsledku infekce, kterou si při kontaktu s ránou zaneseme prsty do rány, se zánět provázený horečkami rychle šíří a místo se nehojí. Pokud nechcete navštívit lékaře, doporučuje se žihadlo odstranit a ránu vydezinfikovat. K tomu je vhodný tea tree olej nebo emu olej, jež se v kosmetických přípravcích běžně aplikují i ​​na akné. Pak přiložte obklad, který by měl zabránit otokům a zarudnutí či zvýšení teploty v místě vpichu. Případně si pořiďte volně prodejné přípravky, které tyto příznaky zmírní,“ radí lékařka. Komplikace většinou nastávají pouze u některých skupin pacientů, ale jsou o to větší. „Alergie na poštípání hmyzem bývá často důvodem pokažené dovolené. Pacient by měl proto s sebou vždy nosit tabletky kortikosteroidů a adrenalinovou injekci pro případ anafylaktického šoku, který se projevuje celkovou slabostí, poklesem krevního tlaku, vzestupem tepové frekvence, bušením srdce a podobně. Pokud hrozí ztráta vědomí, je třeba okamžitě vyhledat lékaře. K takové silné reakci může dojít tehdy, když včely či vosy zasáhnou člověka v krátkém čase vícekrát. Štípnutí včelou je bolestivé, nebezpečnější však bývá bodnutí vosami či sršni, kteří mají hladké žihadlo, proto mohou zaútočit i několikrát. Pokud zasáhnou rty, jazyk či oko, hrozí prudká reakce organismu, kterou může doprovázet zvracení, průjem a dušnost. Na bodnutí hmyzu je třeba si dávat pozor i tehdy, pokud trpíte sennou rýmou či jinou alergií,“ upozorňuje dermatoložka. Také říká, že reakce těla bývá v takových případech nebezpečnější a je nezbytné i podání přípravku přímo do žíly.

Otravný hmyz, ale zejména komáry, můžete odradit i pomocí klasických repelentů, které pracují na jednoduchém principu. Buď uživateli dodávají zvláštní vůni, díky které ho komár nerozpozná jako cíl, nebo naopak zastírá přirozený pach. „Velmi dobrým řešením v přírodě jsou repelentní přípravky ve spreji, doma doporučuji svíčky na odpuzení hmyzu nebo vonné lampy s éterickými oleji. Určitě je však třeba se vyhnout procházkám za svítání a večer, kdy je hmyz nejaktivnější,“ zakončuje dermatoložka. Pokud se poštípání přece jen nevyhnete, máme pro vás následující rady. Pokožku co nejdříve ošetřete! Zejména děti mívají po bodnutí místo oteklé až do velikosti dlaně. Aby si ho nerozškrábaly dříve, než se stihne zahojit, je potřeba nepříjemné pocity zmírnit octanovým obkladem, případně gelem s obsahem betaglukanu, který působí protizánětlivě, tlumí bolest, podporuje hojení a dezinfikuje. V případě alergické reakce je dobré podat i antihistaminika, která jsou však již na předpis. První pomocí z kuchyně může být led, rozříznutá cibule, ocet, alkohol nebo brambor. Mimochodem, pokud jste pravidelným konzumentem česneku či pivovarských kvasnic, pravděpodobnost, že vás komár štípne, je prý mnohem nižší.

Jak správně odstranit žihadlo?

  • žihadlo včely nevytahujte holýma rukama, jeho stisknutím byste si totiž vstříkli do těla další dávku jedu
  • v případě bodnutí v okolí ústní dutiny a jazyka si do úst vložte navlhčenou sůl a vyhledejte lékaře
  • u alergiků je v případě bodnutí hmyzem nutné okamžitě použít škrtidlo jako při uštknutí hadem
  • na otok v místě vpichu můžete přiložit i rozdrcený list jitrocele nebo břečťan

Tip z lékárny:

 SOS HOJIVÝ BETA GLUCAN GEL, Natures, www.enatures.cz k dostání v lékárně, cena cca 250,-Kč, Jemný Beta glucan gel je dermatologicky testovaná, neparfémovaná emulze s obsahem beta-1,3/1,6-D-glucanu. Přípravek podporuje regeneraci pokožky po bodnutí hmyzem a pozitivně působí na ochranu před jejím poškozením. Přispívá ke kvalitnímu a rychlému hojení ran, má pozitivní vliv na tvorbu kožní tkáně, a tím snižuje riziko tvorby hlubokých a výrazných jizev. Beta glucan gel má navíc výborné podpůrné vlastnosti při hojení atopických ekzémů, dermatitid a ostatních kožních problémů.

Fotogalerie
6753

Další články z rubriky

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Zapojte se do nového programu časného záchytu nádorů prostaty

Zapojte se do nového programu časného záchytu nádorů prostaty

Next.Move fitness dál expanduje a nabízí neustálý pohyb kupředu

Next.Move fitness dál expanduje a nabízí neustálý pohyb kupředu

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v Česku přibližně 1000 lidí

Vzácným onemocněním fenylketonurie trpí v Česku přibližně 1000 lidí