Magazín Elita

VÍTE JAK POZNAT OPRAVDOVÝ TMAVÝ RUM?

VÍTE JAK POZNAT OPRAVDOVÝ TMAVÝ RUM?

Současná doba nahrává jistým nepravdám, které ovlivňují nás všechny, a přitom nejsme rádi klamáni. Kult kvality se naštěstí zvedá ze svého dna a začínáme pátrat po tom, co jíme a jaké výrobky používáme. Co se týče alkoholu, nejsme zatím tak daleko, a to by se mělo změnit!

On totiž není rum jako rum. Dost možná si v baru dopřáváte skleničku s pocitem, že jste vybrali dobře, ovšem nemusí to být tak úplně pravda. Jak ale poznat ten pravý, který si na rum jenom nehraje? „Opravdový rum musí být vyroben z cukrové třtiny a musí mít minimálně 37,5 % alkoholu. Mnozí výrobci se snaží zákazníky oklamat různým způsobem, třeba tak, že prezentují slovo rum nikoliv jako označení výrobku, ale ve jménu firmy, které je velkým písmem na etiketě,“ vysvětluje ambasador značky Havana Club a profesionální barman Jakub Vinš. Kvalitu rumu pak určuje především zrání a postup, nikoliv cena. Levnějším „rumům“ je chuť dodávána dochucovadly, která nejsou nezbytná! To dokazují rumy Havana Club Añejo Especial, kde se na chuti podílí dvojité zrání. Rum poprvé zraje v nových sudech z bílého dubu, který mu dodá jemný nádech vanilky, a po 2 a půl letech se přesune do starých sudů, čímž získá intenzivní a bohatou chuť.

Systém Solera vs. blendování

Při zrání rumu se používají dvě metody - solera systém a blendování. Solera systém uvádí na láhvi nejstarší kapku bez ohledu na to, jak je velká. Pokud je v láhvi byť jen jedno procento desetiletého rumu, tak už je na etiketě prezentováno stáří deset let i když v průměru by bylo stáří třeba jen pět let. „My v Havana Club používáme blendování, protože nám to vůči zákazníkům přijde korektnější. Prezentujeme nejmladší kapku, např. když si koupíte náš sedmiletý rum Havana Club, můžete si být jisti, že nejmladší část je stará 7 let i když v průměru se jedná o 10 letý rum,“ dodává Jakub Vinš.

Havana Club Añejo Especial, ten nejlepší tmavý rum

Pětiletý rum, který vyniká výraznou chutí s nádechem vanilky a karamelu, jemným náznakem tabáku, skořice a pomerančových slupek a lehce přechází do dřevitých tónů. Podávejte nejlépe čistý a neředěný při pokojové teplotě, upijte doušek a nechte chuť dokonale rozvinout.

Jakub Vinš, profesionální barman

Už při studiích na střední hotelové škole Jakub věděl, co chce dělat. Záhy se vydal na dráhu profesionálního barmana, získal zkušenosti z kurzů jako je Bar Academy Absolvent a Elit, Barmanská škola Romana Uhlíře. Od roku 2011 pracuje v Pražském Bugsy´s baru a aktivně se účastní barmanských soutěží. Pochutná si na klasicích drinkách nebo na dobrém kubánském rumu.

Záleží vám na tom, zda pijete opravdový a kvalitní rum plný chuti? Pak si hlídejte:

  • aby měl min. 37,5 % alkoholu
  • byl vyroben z cukrové třtiny
  • zrál metodou blendování
  • chuť mu nebyla dodávána uměle prostřednictvím dochucovadel, ale zráním

 

Fotogalerie
6692 6693 6694

Další články z rubriky

JAVORNICKÝ HERMELÍN JE BIO POTRAVINA ROKU 2016

JAVORNICKÝ HERMELÍN JE BIO POTRAVINA ROKU 2016

FESTIVAL KOLEM SVĚTA

FESTIVAL KOLEM SVĚTA

SVATBA NA SLOVENSKU? PROČ NE.

SVATBA NA SLOVENSKU? PROČ NE.

SVATOMARTINSKÁ HUSA V NOLA RESTAURANT&CAFE

SVATOMARTINSKÁ HUSA V NOLA RESTAURANT&CAFE

XI. ROČNÍK FESTIVALU ŠAMPAŇSKÉHO GRAND JOUR DE CHAMPAGNE 2017 SE BLÍŽÍ

XI. ROČNÍK FESTIVALU ŠAMPAŇSKÉHO GRAND JOUR DE CHAMPAGNE 2017 SE BLÍŽÍ