Magazín Elita

SHAKESPEAROVSKÁ TRAGÉDIE V HYBERNII UŽ V ZÁŘÍ!

SHAKESPEAROVSKÁ TRAGÉDIE V HYBERNII UŽ V ZÁŘÍ!

Drama o lásce, žárlivosti a touze po moci je věčné. Shakespearovský pohled skrze tragédii byl výzvou i pro oblíbeného českého zpěváka a skladatele Janka Ledeckého. Ke spolupráci na této inscenaci si Janek přizval světově proslulého amerického režiséra a choreografa Roberta Johansona, který se zhostil režie. Přepis Othella v jeho podání je opravdovým symbolem lásky, který je zničen ďábelskými intrikami a chorobnou žárlivostí.

Příběh se odehrává v luxusní ženevské rezidenci, avšak záhy se přesouvá do staré vojenské pevnosti Citadel na Středním východě a do popředí vystupuje příběh Othella, mouřenína benátského, jeho čestné ženy Desdemony a intrikána IAGA, který je zkažený a zábavný současně. I ty nejhorší skutky páchá s neodolatelným šarmem a elegancí. Kouzlo celé klasické tragédie spočívá ve způsobu, jakým vás dostane na svoji stranu. Tak to je první projekt, který v novém roce připraví pražské Divadlo Hybernia. Světová premiéra v loňském roce v Bratislavě sklidila neutuchající ovace.

Castingy pro Divadlo Hybernia jsou v plném proudu a některé hlavní role jsou již obsazené. Titulní roli IAGA si zahraje přímo autor Janek Ledecký. Othella se ujme slovenský zpěvák vítěz Česko Slovenské Superstar Lukáš Adamec. V roli Desdemony se představí Dominika Richterová a Karolina Gudasová si zahraje Bahiyou. Všichni hlavní hrdinové už hráli své postavy na slovenské scéně. Další hvězdou se stane český herec, zpěvák a moderátor David Gránský. David ztvární Michaela Cassia, kterého mimochodem před lety už nazpíval. Ostatní herci se ukáží po dokončení konkurzů.

„Pracovat s Robertem Johansonem je pro každého, kdo má rád divadlo, čistá rozkoš. Nepotkal jsem zatím režiséra, který by při zahájení zkoušek přesně věděl, co a jak se bude zkoušet a tři týdny později. Má vše promyšlené do nejmenších detailů. Všechno je proto, aby si představení divák, co nejvíce užil,“ popsal Ledecký své vjemy z plodného partnerství a dodal i chválu na adresu producentů: „ Nejdůležitější jsou pro mě lidé, co za divadlem stojí. Bez nich by to bylo jenom krásné divadlo na skvělém místě.“

V pražském castinguse objevili například tito interpreti: Petr Vondráček na alternaci IAGA, Michal Novotný na roli Rogera, o obě role IAGA i Rogera usiluje Bořek Slezáček. Othella by si dál rád střihnul Peter Strenáčik nebo Radim Schwab. Na ženskou roli Emilie by rády dosáhly Michaela Zemánková a Dita Hořínková. Lucie Černíková by se ráda stala další Desdemonou. Daniela Šinkorová aspirující na Emílii.

Další autor, který se ujal scény, je Martin Černý a hudební spolupráci a aranžmá provede Michal Kovalčík.  Výkonný producent divadla Hybernia Michal Mückstein je ze spolupráce nadšený: „Přípravy začaly už minulý rok v létě. Část herců již máme vybranou, část vybíráme tento týden z castingů a na zkoušení klasicky padne léto, kdy do Prahy přiletí i americký režisér,“ prozradil producent.

Na premiéru se můžeme těšit již v září tohoto roku. Přejeme tvůrcům pevné nervy, hodně kreativity a taky štěstí.

Foto: Muzikál IAGO

 

Fotogalerie
6403 6404 6405 6406

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih