Magazín Elita

ZLATKO MÍČKA PŘEDSTAVIL BORDEAUX, JAKÁ ZDE DLOUHO NEBYLA

ZLATKO MÍČKA PŘEDSTAVIL BORDEAUX, JAKÁ ZDE DLOUHO NEBYLA

Vyvrcholením dvoudenní vinařské akce Audience Granc Cru Classé Bordeaux, pořádané 9. a 10. února 2017 v Rothmayerově sále Pražského hradu, byl všemi očekávaný slavnostní banket. Nejpodstatnější bylo, že naplnil očekávání všech pozvaných hostů.

Audience Granc Cru Classé Bordeaux se tradičně pořádá druhý týden v únoru. Letošního ročníku se zúčastnilo 40 nejprestižnějších vinařství z Bordeaux, regionu s velkou tradicí, aby představili české odborné veřejnosti ročník 2014, který právě přichází na trh. Degustováno bylo 45 skvělých vzorků. Tradičně svá vína prezentovali majitelé a sklepmistři z jednotlivých Châteaux. Návštěvníci měli možnost se dozvědět o víně mnoho zajímavých informací, které nejsou běžně veřejnosti dostupné.

Pořadatel této události roku, Zlatko Míčka, již před akcí předesílal, že ročník 2014 bude v mnohém zajímavější, než ročník předchozí. „Ročník 2014 opravdu dokázal, že jde o nejzajímavější vína vyrobená v Bordeaux od legendárního ročníku 2010! Vína vynikají jasnou dominantní strukturou a vzhledem k bohaté kyselině a zralým taninům budou příjemně stárnout. Navíc u některých vín je přidanou hodnotou jemnost a harmonie a pak jde opravdu o skvělé kousky, navíc za velmi příjemné ceny. Charakterově lze tento ročník přirovnat k 2006 nebo 2008, vyzrávat pak bude podobně jako například 1998 a u většiny degustovaných vín lze předpokládat ideální lahvovou zralost ve stáří 12-15 let. Naopak levnější vína, která bylo možno ochutnat lze vychutnat již za pár let, budou příjemná a svěží, což je u Bordeaux jistě přednost, která se neopakuje každý rok,“hodnotí Zlatko Míčka.

Večeři pro více jak 300 hostů ve Španělském sále Pražského hradu byla připravena pod vedením Davida Charriera, *michelin, šéfkuchaře restaurantu Les Belles perdix na Ch. Troploing Mondot v Saint Emilionu. Celé menu sestavili a uvařili ve spolupráci s Oskarem Peťkem ze Zátiší Catering Group a Zdeňkem Marešem z restaurantu Passage. Jednotlivé chody byly dokonale vyladěny, aby byly v dokonalé souhře s vybranými druhy vín. „Víno je velmi důležité. Podobně jako gastronomie je součástí našeho kulturního dědictví,“ komentuje David Charrier.

Každé vinařství prezentoval majitel či delegovaný zástupce konkrétního Château. Představena byla tři vína kategorie Grand Cru Classé z lahví magnum ve starších ročnících, ale i zajímavá vína včetně Champagne nebo Sauternes. Večerem provázela Tereza Kostková, která hosty oslnila nejen profesionalitou, ale také výbornou francouzštinou. K poslechu hrála kapela Blue Star Václava Marka. Každý účastník banketu obdržel jako dárek speciální Grand Vin de Audience 2014.

Foto: Michael Tomeš

Více informací naleznete na: www.audience-bordeaux.cz  či www.merlot.cz

 

Fotogalerie
6395 6396 6397 6398

Další články z rubriky

Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku

Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku

Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Zdravé velikonoční pečení aneb receptů není nikdy dost

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

Dokonalá kombinace vitamínů – novinka BLACKBERRY

Dokonalá kombinace vitamínů – novinka BLACKBERRY

Čerstvost a lahodná chuť. Přivítej do svého jídelníčku prémiové rostlinné nápoje Body & Future

Čerstvost a lahodná chuť. Přivítej do svého jídelníčku prémiové rostlinné nápoje Body & Future