Magazín Elita

ZAMILOVANÝ JAN MASARYK

ZAMILOVANÝ JAN MASARYK

Nový snímek režiséra Julia Ševčíka MASARYK, věnovaný jednomu životnímu období diplomata a politika Jana Masaryka bude 17. února od 20 hodin uveden v hlavním programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně v sekci Berlinale Special.

Dějová linka se roztáčí v zimě v roce 1939. Diplomat Jan Masaryk hledá v Americe únik před nedávnou minulostí. Mnichovská dohoda evropských mocností v září 1938 a následné události fakticky ukončily existenci Československé republiky, země, kterou založil Masarykův otec, národem uctívaný prezident. Jeho syn je nyní mužem bez vlasti. Masaryk je deprimovaný pocitem vlastního selhání i zradou politických spojenců, jejíž obětí se stal on i jeho země. Prostřednictvím rozhovorů s psychiatrem, německým emigrantem dr. Steinem, který vede sanatorium v New Jersey, se vracíme do dramatické doby politických šarvátek a intrik, které provázely marný boj velvyslance v Londýně o zachování Československa. Jeho ztroskotání však nedokázal zabránit. Setkání s okouzlující spisovatelkou Marcií Davenportovou dává Masarykovi nový impuls do života. Získává sílu překonat vlastní démony, vyrovnat se s událostmi, které neodvratně vedly k vypuknutí druhé světové války, ale také sílu přijmout odpovědnost, kterou s sebou nese slavné jméno, bez kterého by byla budoucnost jeho vlasti mnohem složitější.

Snímek Masaryk mimo jiné zpracovává i příběh osudové lásky Jana a spisovatelky Marcie Davenportové. Ve filmu ji hraje americká herečka Arly Joverová: „Nezáleží na tom, zda jde o skutečnou nebo smyšlenou postavu. jde hlavně o tu samotnou postavu,“ odpovídá Arly Joverová na otázku, zda je snazší hrát fiktivní či skutečnou osobu a dodává „S rolí Marcie jsem měla štěstí. Podařilo se mi dostat k její nahrávce, na které představovala svou knihu. Takže jsem měla možnost jí naslouchat, když byla na jedné konferenci, slyšet její hlas. A taky napsala autobiografickou knihu, která je výborná. Díky tomu jsem se o její osobnosti hodně dozvěděla. Takže si myslím, že když jde o postavu fiktivní, máte svobodu si všechno vymyslet, využít svou představivost, což je parádní. Ale já jsem získala hodně informací přímo z jejích vlastních zdrojů, o tom kým byla....“

Ukázku citového vzplanutí Marie a Jana najdete zde.

Česko-slovenský film Masaryk vznikl v produkci společnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentem filmu je Česká televize, dalšími koproducenty jsou  RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podpořil: Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distributorem filmu Masaryk v ČR je společnost Bioscop, na Slovensku společnost Garfield Film. Kostýmy a rekvizity pro film zapůjčilo Barrandov Studio a.s. – fundus – půjčovna kostýmů a rekvizit.

Film Masaryk bude na mezinárodním trhu zastupovat renomovaná společnost Beta Cinema, která v nedávné minulosti velmi úspěšně zastupovala oscarový film Životy těch druhých nebo Sorrentinova Božského, nejnověji je kromě Masaryka v jejím portfoliu režijní debut známého herce Ruperta Everetta  The Happy Prince, nebo soutěžní titul letošního Berlinale Přes kosti mrtvých v režii Agnieszky Hollandové.

Zdroj: BIOSCOP

Fotogalerie
6374 6375 6376

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih