Magazín Elita

UPLYNULO 20. LET OD TRAGICKÉHO ÚMRTÍ BOHUMILA HRABALA

UPLYNULO 20. LET OD TRAGICKÉHO ÚMRTÍ BOHUMILA HRABALA

Dne 3. února 1997 tragicky zahynul po pádu z okna v pátém patře Ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce, Bohumil Hrabal, jeden z nejvýznamnějších spisovatelů české poválečné literatury, který rozhodně patřil a nadále patří mezi autorské pilíře vydavatelství Mladá fronta. Jako historický a nyní i výlučný vydavatel díla Bohumila Hrabala v den výročí úmrtí připomíná doposud vydané literární dílo, které je však mezi čtenáři stále vyhledávané a oceňované.

Doposud ve vydavatelství Mladá fronta vyšlo:

1.            Hlučná samota - Sto let Bohumila Hrabala 1914/2014

Editoři a pracovníci Památníku národního písemnictví, kde je uložena Hrabalova pozůstalost, Petr Kotyk, Světlana Kotyková a Tomáš Pavlíček připravili pro Mladou frontu výpravnou knihu koncipovanou jako kroniku života a díla Bohumila Hrabala. Jde o jedinečný výbor více než tisícovky autentických dokumentů a fotografií, korespondence, původních strojopisů básní, povídek a románů. Svazek přináší také doklady o komunistických cenzorských praktikách, reprodukce nakladatelských smluv a lektorských posudků, odborné a čtenářské ohlasy, kritiky a komentáře z osobního archivu Bohumila Hrabala uloženého v Literárním archivu PNP, ve Vlastivědném muzeu Nymburk a u Hrabalových přátel.

2.            Dílo – Spisy 1-5

Vydavatelství Mladá fronta připravuje vydání prvního ze sedmi svazků textů Bohumila Hrabala, které koncipoval tým odborníků na Hrabalovo dílo v čele s Jiřím Pelánem a Václavem Kadlecem. Nový výbor přinesl všechny zásadní Hrabalovy texty, studie a komentáře k nim. V prvním svazku, který vyjde k výročí autorova narození, se objeví prózy ze 60. let 20. století, tedy Perlička na dně, Pábitelé, Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet, Morytáty a legendy. Ročně budou vycházet dva svazky, přičemž poslední vyjde v letošním roce při příležitosti 20. výročí Hrabalova úmrtí. Grafickou úpravu provede prof. Zdeněk Ziegler. Spisy 1 vyjdou v květnu 2017.

3.         Bohumil Hrabal: Domácí úkoly

Druhý literární projekt je nostalgická vzpomínka na skartované první vydání Hrabalovy knihy Domácí úkoly, které se vymykají z Hrabalovy prozaické tvorby, stojí na jejím okraji. Jde o koláž z autorových esejů, poznámek, rozhovorů, medailonků o výtvarnících, statí a článků, drobných lyrických i filozofických miniatur, které ukazují šíři Hrabalových zájmů, dalece přesahující oblast literatury. Jde o reprint původního vydání z roku 1970, který vydalo vydavatelství Mladá fronta, ale z důvodu zákazu publikační činnosti byla kniha po vytištění okamžitě skartována a z téměř třicetitisícového nákladu se zachovalo jen několik balíků.

4.            Kapesní edice díla Bohumila Hrabala

Vydavatelství Mladá fronta navíc postupně vydalo a dotisklo 19 knih Bohumila Hrabala v úpravě Luboše Drtiny. Jde o pokračování a doplnění ediční „malé“ řady Hrabalových textů, která obsahuje všechny známé i méně známé texty, a v jejichž vydávání bude vydavatelství Mladá fronta nadále pokračovat. Textově jsou základem této řady Spisy Bohumila Hrabala. Všechny knihy jsou dostupné jako e-knihy.

Knihy v nové úpravě Luboše Drtiny:

  • Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet
  • Kluby poezie
  • Něžný barbar
  • Obsluhoval jsem anglického krále
  • Ostře sledované vlaky
  • Perlička na dně
  • Postřižiny
  • Proluky
  • Příliš hlučná samota
  • Slavnosti sněženek
  • Svatby v domě
  • Večerníčky pro Cassia
  • Vita nuova
  • Harlekýnovy miliony
  • Krasosmutnění
  • Město, kde se zastavil čas
  • Morytáty a legendy
  • Pábitelé
  • Taneční hodiny pro starší a pokročilé

Více o vydavatelství Mladá fronta

Vydavatelství Mladá fronta je moderní vydavatelství s dvaasedmdesátiletou tradicí. Vydavatelství Mladá fronta své dobré jméno staví na mnohaleté zkušenosti, profesionalitě a dynamickém rozvoji. Vlajkovou lodí vydavatelství Mladá fronta je týdeník Euro a portál Euro.cz. Vydavatelství Mladá fronta provozuje také ekonomický web Finance.cz a dalších 20 specializovaných online titulů. Od roku 2010, kdy byla založena divize Medical Services, vydavatelství nabízí kvalitní komplexní servis ve zdravotnictví. Projekty divize se realizují za oboustranné spolupráce s tradičními a významnými zdravotnickými tituly z portfolia vydavatelství Mladá fronta. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. Divize Klientské tituly nabízí komplexní výrobu klientských časopisů. Vydavatelství Mladá fronta svými produkty osloví 3 864 554 lidí v České republice.

Fotogalerie
6332 6333 6334 6335

Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih