Magazín Elita

MARIÁŠOVÉ KARTY MAJÍ SÍLU, POKUD MY MÁME VŮLI….

MARIÁŠOVÉ KARTY MAJÍ SÍLU, POKUD MY MÁME VŮLI….

Mariášové karty, ač nejsou z české dílny, tak je ve své podstatě za české považujeme. Provedení, ve kterém je známe, je charakteristické pro střední Evropu a veškeré zdroje je označují jako karty německého typu. Jsou nám velice blízké, rozumíme jejich vyobrazení, které se zdá na první pohled velice jednoduché a přitom každý tuší, že v sobě ukrývají něco více. Pro ty vnímavější jsou zdrojem informací a nových poznání, ale mohou být i nástrojem terapeutickým.

Mariášovým kartám se dá přímo propadnout. Já sama jsem před řadou let a s veškerou úctou a pokorou v nich začala objevovat to, co je hlouběji pod jejich povrchem ukryto. Odpovědně mohu konstatovat, že jsem ještě nenašla lepší pomůcku pro poznání lidské duše. Jsou propojením intuice, emocí, barev, ale i náhodných vjemů, které otevírají nové obzory. Jsou to karty, kterými se dá nahlížet do osudů lidí, rozpoznávat jejich vlastnosti, nadání, schopnosti, ale je možné skrze ně nahlédnout i do mezilidských vztahů. Mají sílu, pokud my máme vůli….

Ptáte se, jak je to možné?  Vysvětlení vidím především v jejich prapůvodnosti. Podobu těm nejznámějším dal v roce 1837 maďarský malíř József Schneider. Esa tehdy vyobrazovala alegorii ročních období. Svršci a spodci nesli podobu postav z dramatu Friedricha Schillera, významného rakouského dramatika a estetika. Schneider se zaměřil na významné maďarské historické postavy, ty však neprošly tehdejší cenzurou, přesto do upravených a zcela nových návrhů vnesl původní myšlenku, která se skrývá za nenápadnými symboly. Za žaludského svrška nakonec zvolil Viléma Tella. I když je švýcarský hrdina jasným symbolem rebélie, je spíše známý jako zázračný střelec, který byl přinucen nepřáteli sestřelit kuší jablko z hlavy svého syna Richarda, čímž sobě i jemu zachránil život. Schneider zcela přesně vtiskl malířskými tahy postavám to, co Friedrich Schiller mínil slovy, která nesou stopu učení osvíceného Kanta, dodnes považovaného za jednoho z největších myslitelů. Zkoumal lidské poznání, jeho vznik, proces a předmět samotný. Schneiderovi se podařilo přenést do obrazů něco, co vede k formování harmonické osobnosti, podporuje utváření si vlastních názorů a myšlení. Mariášové karty současnosti jsou už jiné, přesto nadále oplývají přírodními a historickými motivy, až se chce říci, že za jejich přenosem stojí jejich genetická výbava. V každé z nich je něco, co z nich dělá mimořádnou sadu, skrze kterou je možné se podívat pod povrch věcí.

V již zmíněné upravené podobě je poprvé v roce 1848 vydala vídeňská firma Ferdinanda Piatnika. Krátce před tím se Piatnik oženil s vdovou vlastnící firmu na výrobu karet, které se svolením dal své jméno a obchodu vtiskl novou strategii. Do konce 19. století byly karty vyráběny ručně, až syn Rudolf zavedl strojovou výrobu. Prosperující firmu přestěhoval do nově postavených budov v Hütteldorfer Strasse, kde sídlí dodnes. Později skoupil ty největší evropské továrny na výrobu karet a dokonce i papírnu ve Slovinsku. Po druhé světové válce přišel znárodněním o pobočku v Praze. Upadl i maďarský a Polský trh. V roce 1993 se do Prahy vrací potomci Ferdinanda Piatnika, kde zakládají dceřinou společnost a také ji vedou.

Lenka Žáčková


Další články z rubriky

Horoskop pro rok 2024

Horoskop pro rok 2024

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty?  Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty? Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Na vlně audioknih