Magazín Elita

FENOMÉN LEGO PŘICHÁZÍ S NOVINKAMI A MŮŽETE SI JE V PRAZE VYZKOUŠET

FENOMÉN LEGO PŘICHÁZÍ S NOVINKAMI A MŮŽETE SI JE V PRAZE VYZKOUŠET

Na 2000 m2 na Výstavišti Praha Holešovice si přijdou na své všichni příznivci Lego kostek. Z nekonečného množství komponentů je zde instalovaný největší světový Titanic, 15 modelů nákladních aut, 100 modelů prezentujících fantastické budovy z několika milionů Lego kostek a nechybí ani Fun Park – Zóna zábavy se rozkláídá na 400m2. Můžete si se svými dětmi vytvořit vozítka z kostek a pak sjíždět z rampy nebo skákat na vyhrazených můstcích. Pevnost modelů bude možné vyzkoušet předem na vibračních platformách Super Shaker.

Premiérově se 3. ledna představila také tenistka Martina Navrátilová, tedy její postava vytvořená  v měřítku 1:1 z 50 000 kostek LEGO, která zaujímá druhé místo v žebříčku tenistek všech dob, byla vytvořena při zachování těch nejmenších detailů. Postava je 173 cm vysoká a představuje hrdinku v typickém tenisovém dresu a charakteristických zlatých brýlích. Její sochu odhalil sportovní moderátor Michal Hrdlička a bývalá česká běžkyně na lyžích a cyklistka, olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích, Kateřina Neumannová.

„Martinu jsem celý život sledovala. Považuji ji za jednu z nejlepších světových sportovkyň a vždy jsem ji měla za vzor,” přiznala Kateřina, která si nenechala ujít i celou výstavu, která skýtá nepřeberné množství modelů vytvořených z kostel Lega.
„Za mě Lego nebylo, pokud jsem něco podobného dostala, była to svátost. Sen vytvářet postavičky, modely či další pěkné věci, jsem si plnila až s dcerou Luckou. Skládání si hlavně užívá s tatínkem, já se spíš s ní věnuji sportovním aktivitám. Lucka nejde v mých šlépějích, zamilovala si právě tenis a jméno Navrátilová je u nás takřka na denním pořádku,” řekla Neumannová.
Michal Hrdlička jméno Martiny Navrátilové často komentoval ve sportovních novinách. Tenis je mu všeobecně souzený, jelikož jeho nynější přítelkyně je současná česká jednička Karolína Plíšková, se kterou občas zajde i na tenisový kurt.
„Kája na mě bohužel nemá v tomto ohledu moc čas, ale už jsem si ní był párkrát zahrál. Bohužel mi to vůbec nejde, takže nemám moc s ní šanci uhrát ani jeden míček,” přiznal Michal, který pořídil tenisovou raketu už i své dceři Lindě, kterou má s moderátorkou zpráv Lucií Borhyovou.
„Lindička je šikovná a strašně ji baví nejen sport, ale i skládání z kostek. Jsem moc rád, že jsem měl tu příležitost, odhalit sochu Martiny Navrátilové a projít si celou expozici. Příští týden budu mít Lindu u sebe, tak určitě na výstavu modelů z LegoKostek vyrazíme.” dodal moderátor, který aktuálně komentuje fotbalové přenosy.

Výstava spojuje zábavu a vzdělání. Exponáty představují postavy, místa a také scény známé z pohádek a filmů, stejně tak historické scény a nejznámější architektonické stavby – historické i současné. Neobvyklý zážitek poskytnou železniční modely s jezdícími vlaky z kostek LEGO a obrovský lunapark. Výjimečným doplňkem jsou také autorské modely představující scény z filmů Avatar a Indiana Jones, komplex starověkého Forum Romanum , obrovské letiště s modely letadel z 1. a 2. světové války, stejně jako mozaiky vytvořené s kostek Lego představující známé osobnosti, mezi jinými jsou to například Jim Morrison, Bob Marley a Barack Obama.  Na výstavě naleznou něco pro sebe také milovníci moderních technologií. Mezi exponáty se nachází řada předem naprogramovaných robotů, kteří reagují například na pohyb a exponáty ze série LEGO Technic.
                                                

JEDINEČNÁ EXPOZICE

Titanic

Skutečným hitem výstavy je rekonstrukce Titanicu, postavená v měřítku 1:25 z půl milionu kostek. Model má 11 metrů na délku a téměř tři metry na výšku. Model Titanicu vznikl při zachování  těch nejmenších detailů a návštěvníci kromě obdivování lodě zvenku budou moci nahlédnout také do jejího vnitřku.

Hvězdy sportu z kostek Lego

Kromě světově proslulé tenistky z kostek Lego bude představen také známý fotbalista, hlavní útočník  Bayern Mnichov Robert Lewandowski. Postava vytvořená v měřítku 1:1 pohltila 70 000 kostek.

Nejvyšší muž v historii

Rekonstrukce postavy nejvyššího člověka v historii, 272 cm měřícího Roberta Wadlowa. K vytvoření tak vysoké postavy v měřítku 1:1 nebyla použit žádný vnitřní rám. Model se skládá výhradně z kostek -  bylo jich použito více než 100 000.

Interaktivní mapa Evropy

Vytvořena výhradně z kostek, interaktivní , obrovská mapa Evropy představuje hranice států, jejich hlavní města, vlajky a také evropské knížectví. Díky ní, nejen nejmladší návštěvníci budou moci rozšířit své znalosti týkající se nejvýznamnějších evropských organizací.

Hudební nástroje

Vzdělávací model představuje populární hudební nástroje jako je kytara, trumpeta, bicí, akordeon a housle. Návštěvníci budou mít příležitost nejen vidět nástroje vyrobené z tohoto netypického stavebního materiálu, ale také si každý z nich poslechnout.

Loď Neptun
Model vyrobený z kostek představuje repliku galéry postavené pro film "Piráti" Romana Polanského (1986). V době premiéry to byla nejdražší rekvizita, jaká byla kdy použita ve filmu. Model je 170 cm dlouhý, 130 cm vysoký a 50 cm široký.

Útok Hord
Model představuje obležení hradu draka hordami barbarů a každodenní život toho města. Nachází se na něm více než 3500 minifigurek, rytířů, měšťanů, obchodníků, námořníků a asi 350 zvířat, od dobytka, koně až po draky. A kromě toho nespočet zbraní s mnoha typy obléhacích strojů.

Velký svět Star Wars

Hitem výstavy je působivá kolekce Star Wars a mezi více než 50 exponáty perla výstavy – vytvořený z několika desítek tisíc kostek LEGO, 2 metry vysoký Star Destroyer. Objeví se mnoho unikátních modelů, jako je mistr Yoda, Millennium Falcon, Hvězda smrti Darth Maul, R2D2 a mnoho dalších atrakcí pro fanoušky Hvězdných válek.

VSTUPENKY

Otevřeno denně (včetně sobot a nedělí) v době od 09.00-21.00 hodin. Vstupenky lze zakoupit na pokladnách nebo on-line na výstavách www.vystavakostek.cz

Ceny vstupenek:

PONDĚLÍ – PÁTEK: otevřeno od 9.00 - 21.00
VSTUPENKA RANNÍ 9:00 – 16:00   cena 160 Kč/osobu
VSTUPENKA ODPOLEDNÍ 16:00 – 19:00  cena 210 Kč/osobu

VSTUPENKA 2 + 2 a více

(min. 4 osoby: max. 2 dospělé osoby) 16:00 – 19:00
 cena 160 Kč/osobu
VSTUPENKA VEČERNÍ 19:00 – 21:00  cena 140 Kč/osobu

SOBOTA, NEDĚLE: otevřeno od 9.00 – 21.00

VSTUPENKA VÍKENDOVÁ 9:00 – 19:00 cena 240 Kč/osobu
VSTUPENKA 2 + 2 a více VÍKENDOVÁ
(min. 4 osoby - max. 2 dospělé osoby) 9:00 – 19:00
cena 190 Kč/osobu
VSTUPENKA VÍKENDOVÁ VEČERNÍ 19:00 – 21:00 cena 170 Kč/osobu

Děti do výšky 95 cm mají vstup zdarma.

SKUPINY (školy, školky, atd.)

Vstup pro skupiny v uvedených cenách je možný pouze od pondělí do pátku. Organizovaným skupinám doporučujeme přijít v hodinách 10:00 – 16:00.

Minimum 10 osob – cena 125 Kč/osobu

Na každých 10 osob – 1 doprovod vstup zdarma

Podrobnosti a prodej vstupenek v systému online na www.vystavakostek.cz


Další články z rubriky

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Středoevropský fest1val nabídne návštěvníkům týden filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu

Středoevropský fest1val nabídne návštěvníkům týden filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu

 

Na vlně audioknih