ZLATA ADAMOVSKÁ A PETR ŠTĚPÁNEK OBJEVOVALI HODNOTU VÍN Z CHÂTEAU MARGAUX

ZLATA ADAMOVSKÁ A PETR ŠTĚPÁNEK OBJEVOVALI HODNOTU VÍN Z CHÂTEAU MARGAUX

Přišel čas na královskou degustaci, kam můžeme bez nadsázky zařadit tu pod taktovkou Zlatka Míčky a Diany Sixtové, znalců investičních vín z oblasti Bordeaux, usedlosti Château Margaux. Tuto výjimečnou událost sinenechalo ujít několik desítek znalců a milovníků vín z této oblasti.

Degustace byla podpořena promyšlenými pokrmy z receptur kuchyně restaurace Guye Savoye, který se pyšní třemi michelinskými hvězdami. Tato výjimečná událost se konala jak v prostorách Galerie vín PASSAGE, jež má sídlo v pasáži Millenium v Praze, tak v Salonu Bellevue v 6. patře téže budovy.

„Dnešní večer jsme se rozhodli uskutečnit na památku nedávno zesnulého generálního ředitele Château Margaux, Paula Pontaliera, který podlehl nevyléčitelné nemoci. Paul zastával funkci od roku 1983 a rok 2015 byl pro něj tím posledním,’’ uvedl se vzpomínkou na svého obchodního partnera, velkého enologa a dobrého přítele Zlatko Míčka, který ten večer servíroval vína ve třech kolech. Hned na začátku mohli hosté porovnávat vína z řady Pavillon rouge 2002, 2004 a 2009. Ve druhém kole opět červená vína a to Château Margaux 1999, 2001, 2004 a 2006. Degustaci uzavřela bílá vína Pavillon blanc z roku 2007 a 2009.

Zřejmě nejen na volbě vína se shodnou Zlata Adamovská a Petr Štěpánek, kteří navštívili degustaci vín z tzv. Velké pětky, vinařství Château Margaux. Galerii vín, která je vyhledávaným místem pro všechny, kdo touží po špičkových vínech především z oblasti Bordeaux, navštívili společně již opakovaně. Během degustace bylo zřejmé, že nacházejí velkou shodu v tom, co jim více či méně chutná. Zlata Adamovská popisuje svůj vztah k vínu se slovy: „Víno pro mě znamená cestu. Není to uzavřená záležitost, kde najde člověk vždy to samé. Víno je pro zvídavé lidi a já se k nim hodlám řadit. Jsem takový sběratel zážitků. Dnešní večer byl pro mě příležitostí přesunout se do Château Margaux, který znám jen z obrázků, byl pro mě objevný. Vína splnila všechna má očekávání. Až na bílá vína, ta bych volila spíše z jiné oblasti než Bordeaux.“

„Nejen že jde o živý organizmus, filozofii života, tisíce podob, na víně je ještě zajímavé i to, že vaše životní rozpoložení dokáže značně ovlivnit. Posílit, umocnit. A tím nemyslím množství vypitého vína, ale kvalitě vypitého. Čím více víno piju, tím méně o něm vím. Degustace byla velice zajímavá už především pro fundovaný výklad Zlatka Míčky. Dnes jsme se dostali k vínům, ke kterým bychom se běžně nedostali. Své favority jsem našel v lahvích Château Margaux 1999 a 2004,“ doplňuje Petr Štěpánek, který stejně jako jeho partnerka dává přednost červeným vínům.

„Vína z Bordeaux jsou známá svou drsnější chutí. Při výběru investičních vín se tím nenechávám odradit, protože vím, že za pár let se vína na lahvi budou chovat úplně jinak. Při našich degustacích se o tom vždy můžeme přesvědčit a vtipně to popisuje kamarád, reportér Českého rozhlasu Jan Šmíd, kterého jsem učil pít vína: Když Zlaťák řekne, že to je drsný a nedá se to pít, tak to je právě to nejlepší, to si musíš koupit a za 10 let budeš nadšený!“ popisuje s úsměvem pořadatel Zlatko Míčka charakter vína z oblasti, která má největší produkci investičních vín světového trhu.

Vína v dřevěné bedně, speciální kolekce v hodnotě 99 900 Kč:

Pavillon rouge 2009

Pavillon rouge 2007

Pavillon rouge 2004

Pavillon rouge 2002

Château Margaux 2006

Château Margaux 2004

Château Margaux 2001

Château Margaux 1999

Château Margaux 1995

Pavillon blanc 2010

Pavillon blanc 2009

Pavillon blanc 2007

Všechna degustovaná vína:

Pavillon rouge 2009

Pavillon rouge 2004

Pavillon rouge 2002

Château Margaux 2006

Château Margaux 2004

Château Margaux 2001

Château Margaux 1999

Pavillon blanc 2007

Pavillon blanc 2009

Pavillon blanc 2010

 

Text: Michaela Lejsková

Foto: Lenka Žáčková

Merlot d’Or: www.merlot.cz

Fotogalerie
5963 5964 5965 5966 5968

Další články z rubriky

TÝDEN VÍNA V PRAZE: PRAGUE WINE WEEK 2017

TÝDEN VÍNA V PRAZE: PRAGUE WINE WEEK 2017

JE MOŽNÉ SE V ČR NAOBĚDVAT DO STO KORUN?

JE MOŽNÉ SE V ČR NAOBĚDVAT DO STO KORUN?

PRIMADONA MEZI BALKÁNSKÝMI DRINKY

PRIMADONA MEZI BALKÁNSKÝMI DRINKY

ZDENĚK POHLREICH SI POTRPÍ NA ČERSTVÉ POTRAVINY A MIELE

ZDENĚK POHLREICH SI POTRPÍ NA ČERSTVÉ POTRAVINY A MIELE

RUM ANGOSTURA JE NA POMALÉ POPÍJENÍ

RUM ANGOSTURA JE NA POMALÉ POPÍJENÍ

FOTOGRAFIE JIŘÍHO MACHTA BUDOU INSTALOVANÉ NA ZRCADLECH