SÝRY Z VYBRANÝCH EKOLOGICKÝCH FAREM VÍTĚZILY

SÝRY Z VYBRANÝCH EKOLOGICKÝCH FAREM VÍTĚZILY

Je ctí výrobce, pokud jeho známka bio opravdu vyjadřuje kvalitu. O tom se přesvědčila mezinárodní odborná porota při hodnocení v Národní soutěži malých výrobců sýrů, která se konala v Mikulově 16. září 2016 v rámci Festivalu Sýr. Ve čtyřech z deseti kategorií získaly biosýry z malých faremních zpracoven pomyslné zlato, které byly hodnoceny anonymně a společně s výrobky od konvenčních farem.

Farma, která vyrábí špičkové sýry, je bezesporu ekofarma Javorník ze Štítné nad Vláří. Hned tři její výrobky byly hodnoceny jako nejlepší. V kategorii měkkých sýrů z kravského mléka byl oceněn její čerstvý sýr s bylinkami. V této kategorii zabodoval také javornický tvaroh, který získal druhé místo. V měkkých zrajících sýrech z kravského mléka byl opět nejlepší Biohermleín a mezi polotvrdými a tvrdými zrajícími sýry z kravského mléka byl 1. místem oceněn javornický Bio mini eidam. Tento sýr se stal dokonce šampionem celé soutěže, kdy získal maximum, tedy  plných100 bodů.

Ekofarma Javorník tedy i v této soutěži potvrdila, že přestože se výrobě sýrů věnuje teprve 3 roky, umí zúročit dlouholeté zkušenosti vedoucí mlékárny Ing. Marty Buzašové. Právem v letošním roce získala ocenění Svazu PRO-BIO jako nejlepší sedlák Svazu pro rok 2016 i ocenění za biohermelín v soutěži Česká biopotravina roku 2016. Jsme velmi rádi, že farmy, jako je ekofarma Javorník ve Svazu PRO-BIO máme, “ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka Svazu PRO-BIO.

Vzhledem k tomu, že se v České republice v ekologickém režimu chová polovina všech ovcí, je logické, že i sýry z ovčího mléka by měli ekologičtí zemědělci umět. Další sýrařkou, která je opravdu umí velmi dobře, je Monika Menčíková, která chová ovce a zpracovává jejich mléko v Šonově v Broumovském výběžku. V kategorii měkkých nezrajících sýrů z ovčího mléka byla nejlepší její ricotta, Šonovská bryndza pak získala druhé místo v kategorii měkkých zrajících sýrů z ovčího mléka a do třetice zabodoval Šonovský kmet, a to 3. místem v kategorii polotvrdých a tvrdých sýrů z ovčího mléka.

Z dalších, kdo biosýrům věnuje patřičnou péči, je farma Bio Vavřinec ze Středočeského kraje.  Pařený sýr z této farmy byl druhý nejlepší v kategorii pařených sýrů, ve které se nerozlišoval druh užitého mléka. Sýr sv. Barbory získal třetí místo v kategorii polotvrdých a tvrdých zrajících sýrů z kravského mléka, sedmé místo obsadil sýr cottage mezi měkkými sýry z kravského mléka.

Do první desítky ve své kategorii se probojoval ještě čerstvý kozí sýr Veroniky Hajné z biofarmy v Dolních Křečanech.

„Většina producentů překvapila porotu i odborníky z oboru mlékárenství a předložila na faremní produkty neuvěřitelně kvalitní výrobky. Potěšilo mě, že kvalita byla oceněna o to více, že takovéto sýry vznikají v malopodnicích a často i ve složitých podmínkách,“ dodala Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a členka poroty.

Nad objektivním ohodnocením soutěže dohlíželi renomovaní odborníci. Sýry z kravského mléka hodnotili porotci pod vedením Ing. Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského mlékárenského svazu. Na ovčí sýry dohlížel Ing. Ján Keresteš, bývalý předseda  Zvezu bryndziarov Slovenské republiky a kozí sýry byly hodnoceny porotou vedenou Ing. Ladislavem Liklerem, rytířem Řádu Camembertu.

„Soutěž potvrdila, že potenciál výroby sýrů na ekologických farmách je obrovský. Jsou tu však i výrobci, kteří se ještě mají hodně co učit,“ řekla Blanka Hrbková ze Svazu faremních zpracovatelů, spoluorganizátorka sýrařské soutěže.

Celkem bylo do soutěže přihlášeno 106 vzorků od 31 výrobců, z toho biosýrů bylo napříč kategoriemi 19.

Fotogalerie
5915

Další články z rubriky

NAVŠTIVTE BUTIK INTIMITY PRO SPOKOJENĚJŠÍ INTIMNÍ ŽIVOT

NAVŠTIVTE BUTIK INTIMITY PRO SPOKOJENĚJŠÍ INTIMNÍ ŽIVOT

MYSLETE UŽ TEĎ NA LETNÍ DOVOLENOU! VYPLATÍ SE VÁM TO!

MYSLETE UŽ TEĎ NA LETNÍ DOVOLENOU! VYPLATÍ SE VÁM TO!

SERIÁL THE CODE – POZVÁNKA DO KYBERPUNKOVÉ SOUČASNOSTI

SERIÁL THE CODE – POZVÁNKA DO KYBERPUNKOVÉ SOUČASNOSTI

ČESI STÁLE RÁDI LYŽUJÍ V ALPÁCH

ČESI STÁLE RÁDI LYŽUJÍ V ALPÁCH

HLEDÁTE NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ? PODÍVEJTE SE DO PODNIKOVÉ KUCHYŇKY A AŽ PAK SE ROZHODNĚTE!

HLEDÁTE NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ? PODÍVEJTE SE DO PODNIKOVÉ KUCHYŇKY A AŽ PAK SE ROZHODNĚTE!

FOTOGRAFIE JIŘÍHO MACHTA BUDOU INSTALOVANÉ NA ZRCADLECH