Magazín Elita

FRANCOUZSKÉ KOLÁČE NA PODZIMNÍ STŮL

FRANCOUZSKÉ KOLÁČE NA PODZIMNÍ STŮL

Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém zpracování i nevšedním gurmánském zážitku. Několik tipů v podobě nových koláčů nabízejí teď v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde se zaměřují na tradiční francouzské recepty. Vyzkoušet tu můžete slavný obrácený jablkový koláč sester Tatinových, noblesní Štrasburský koláč, lehký hruškový páj nebo jemný koláč z dýně. Sezónním hitem jsou díky parnému létu také domácí sirupy: stejně jako všechny pečené dobroty, i šťávy z malin a z černého rybízu jsou tu vyrobeny bez konzervantů a barviv, což jen potvrzuje trend, že mlsat se dá i zdravě.

Pochoutky ze „sladké Francie“ se v Česku rychle zabydlely a není  divu, že například Tarte Tatin, neboli obrácený jablkový koláč, patří ve francouzském pekařství a cukrářství v Myslíkově ulici v Praze mezi nejprodávanější sladkosti. Vznikl přitom vlastně omylem: „Tarte Tatin se jmenuje po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline Tatinových, které začátkem minulého století společně vedly hotel v malém městečku v údolí řeky Loiry. V září roku 1880, během lovecké sezóny, prý začala Stephanie hostům připravovat klasický jablkový koláč, ale protože byla už přepracovaná, jablka s máslem a cukrem nechala na pánvi příliš dlouho. Když si chybu uvědomila, pokusila se dezert zachránit tím, že zkaramelizovaná jablka zakryla těstem a strčila celou pánev do trouby. Po upečení dílo vyklopila a voilà! - vznikl světoznámý koláč, “ říká Jan Ivanco, spolumajitel francouzského pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie. Ve Francii se Tarte Tatin se obvykle podává s cidrem nebo calvadosem a je tak slavný, že si v jeho údajném rodišti, městečku Lamotte-Beuvron, v září vždy připomínají jeho narozeniny. 

Pochoutky z dýně, hrušek i ze Štarsburku

Další chutnou variantou koláče s jablky je Štrasburský koláč zdobený cukrovou polevou a vlašskými ořechy. Šéfcukrář Jaroslav Béza z Petite France u něj doporučuje jablka spíš nahrubo nastrouhat a dochutit je skořicí, cukrem, nasekanými ořechy a hlavně kvalitním rumem. Také u francouzského hruškového páje je ovoce nutné nejdřív speciálně upravit.  „Do předpečeného základu z lineckého těsta se vloží směs z másla, mouky, mandlové hmoty a moučkového cukru. Plátky hrušek se povaří v cukrovém rozvaru s hřebíčkem, vanilkou a skořicí a prochladlé se pak do této směsi skládají,“ vysvětluje Béza, specialista na francouzské dorty a cukrovinky.

Další podzimní lahůdkou je dýně, jejíž dužnina nabízí rozmanité gastronomické úpravy. Opravdovou delikatesou je dýňový koláč. Ten s obráceným jablkovým koláčem, hruškovým pájem a Štrasburským koláčem také nechybí v podzimní nabídce malého pekařství a cukrářství, které se jako jediné u nás věnuje ruční výrobě čerstvě pečených francouzských dobrot.

A ještě jeden tip: Ideálním způsobem, jak do sebe v chladných dnech dostat vitamíny, jsou sladké a barevné ovocné sirupy. Koncentrovanou energii letošního horkého léta v podobě lahodných šťáv z malin a z černého rybízu umějí v Petite France vyrobit tak, že neobsahuje žádnou chemii, takže se výborně hodí i pro děti.

Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2 má otevřeno každý den od 8 do 20 hodin. Řemeslnou pekárnu a cukrárnu najdete také na farmářských trzích na Náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlínském náměstí, dejvickém „Kulaťáku“ nebo na Náplavce u Palackého náměstí.

www.petite-france.cz

Fotogalerie
5911

Další články z rubriky

KOKTEJLY S CHUTÍ HAVANA ESPECIAL VÁS CHUTÍ NEZKLAMOU

KOKTEJLY S CHUTÍ HAVANA ESPECIAL VÁS CHUTÍ NEZKLAMOU

ŠVÉDSKÁ FIKA MÁ HLUBOCE ZAKOŘENĚNOU TRADICI!

ŠVÉDSKÁ FIKA MÁ HLUBOCE ZAKOŘENĚNOU TRADICI!

NECHTE SE HÝČKAT!

NECHTE SE HÝČKAT!

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

MALEBNÁ FRANCIE V DESIGNOVÉM NÁDOBÍ OD LA NATURA

MALEBNÁ FRANCIE V DESIGNOVÉM NÁDOBÍ OD LA NATURA