Magazín Elita

MINCOVNA NA STAROMĚSTSKÉM NÁMĚSTÍ JE DOSTUPNÁ I PRO NAŠINCE!

MINCOVNA NA STAROMĚSTSKÉM NÁMĚSTÍ JE DOSTUPNÁ I PRO NAŠINCE!

Před dvěma lety restaurace Mincovna na Staroměstském náměstí v Praze obsloužila své první zákazníky. To, co je skutečně jejím velkým plusem pro našince, jsou přijatelné ceny uprostřed turistického centra a navíc těsné blízkosti vyhlášené Pařížské ulice.

Čím se prezentuje? Poctivou českou, respektive rakousko-uherskou kuchyní v moderním pojetí. „Chtěli jsme představit podnik, který tu bude hlavně pro místní, kteří zde žijí nebo pracují a mají v centru zaměřeném na turisty poněkud omezené možnosti. Zvláště chtějí-li kvalitní jídla za rozumnou cenu,“ říká šéfkuchař David Kalina. Od počátku politiku podniku stavěli na poctivě připravovaných pokrmech, v nichž se zohledňují i zásady zdravé výživy a využití čerstvých surovin. A samozřejmě na vynikajícím plzeňském pivu z tanku. To vše bez přemrštěných cen. Za hlavní jídla zde zaplatíte od 165 Kč do 395 Kč, velká Plzeň vás vyjde na 46 Kč.

Na stálém menu se obměňuje sezónně, tedy s každým novým ročním období přichází větší obměna jídelního lístku. Speciální nabídka se však aktualizuje každý měsíc a obsahuje i doporučené párování s víny. Jako velký bonus pro stálé návštěvníky je polední menu s polévkou, čtyřmi hlavními chody a dezertem v cenové relaci od 99 do 139 Kč. To je prostě neuvěřitelné!

Mezi bestsellery jídelního lístku patří podle šéfkuchaře Davida Kaliny svíčková, guláš, zauzené hovězí hrudí, vídeňský telecí řízek či žebra a pstruh. Tradiční českou kuchyni vnímá vzhledem k naší historii spíše jako rakousko-uherskou. Recepty hledá ve starých kuchařkách, jež sám sbírá. Při vaření využívá mix moderních i klasických technologií a zásady zdravého stravování. Pokud možno, vyhýbá se zbytečnému zahušťování moukou, cukrářka zase nadměrnému používání cukru – raději sladí medem z Krkonoš, na smažení využívá přepuštěné máslo a tak podobně.

„V mojí kuchyni nenajdete žádnou chemii, umělá ochucovadla a přísady. Využíváme čerstvé suroviny, a co jde, děláme si sami. Pečeme i svůj vlastní kváskový chléb,“ vysvětluje šéfkuchař. „Osobně miluji klasické techniky přípravy jídel, jako je třeba konfitování v husím sádle. Jídlo má pak úplně jinou chuť. Moderním úpravám se ale nebráním, rád využívám například sous vide.

Zaměření na Rakousko-Uhersko je patrné i při pohledu do vinného lístku, v němž najdete vína jen z oblastí bývalého císařství. Ve zdejší vinotéce převažují vína malých vinařství od Slovinska přes jižní Tyrolsko, Maďarsko a Moravu, až po mělnickou oblast. S výběrem pomáhá hostům každý večer sommelier. Prostor v suterénu u vinotéky je vhodný nejen pro uzavřené společnosti, ale i pro degustace, které se zde také čas od času pořádají.

Restaurace také spolupracuje se světově proslulou cukrářkou a kuchařkou Mirkou van Gils Slavíkovou, držitelkou prestižního titulu Professeur en sucre d'art, která se podílí na přípravě dezertů.

Při degustaci nás nic nezklamalo, ale neskutečně nás uchvátil čokoládový dortík z 72% ekvádorské čokolády s malinovou omáčkou, kterému se v centru Prahy jen tak něco nevyrovná. Čokoláda je krásně hořká a výrazná a dortík je vhodný i pro celiaky, jelikož korpus tvoří mandle. K tomu všemu vynikající italská káva a naprostá spokojenost je zaručena.

Foto - degustační porce!

Nahlédněte do nabídky: http://www.restauracemincovna.cz/

Fotogalerie
5800 5801 5802 5803 5804 5805

Další články z rubriky

JAK ČEŠI MÁLEM PŘIŠLI O PRAŽSKOU ŠUNKU

JAK ČEŠI MÁLEM PŘIŠLI O PRAŽSKOU ŠUNKU

MOTO CESTOU NECESTOU - MISE IRÁK S MARTINEM PÍSAŘÍKEM

MOTO CESTOU NECESTOU - MISE IRÁK S MARTINEM PÍSAŘÍKEM

VELKÁ KUCHAŘKA NEJLEPŠÍCH ŠÉFKUCHAŘŮ

VELKÁ KUCHAŘKA NEJLEPŠÍCH ŠÉFKUCHAŘŮ

PIVO NA NÁPLAVCE: DVOUDENNÍ FESTIVAL PŘEDSTAVÍ 50 TUZEMSKÝCH MINIPIVOVARŮ

PIVO NA NÁPLAVCE: DVOUDENNÍ FESTIVAL PŘEDSTAVÍ 50 TUZEMSKÝCH MINIPIVOVARŮ

SVÁTEK GASTRONOMIE V MIKULOVĚ JIŽ PODEVÁTE

SVÁTEK GASTRONOMIE V MIKULOVĚ JIŽ PODEVÁTE

ALFONS MUCHA - SLOVANSKÁ EPOPEJ