Magazín Elita

MINCOVNA NA STAROMĚSTSKÉM NÁMĚSTÍ JE DOSTUPNÁ I PRO NAŠINCE!

MINCOVNA NA STAROMĚSTSKÉM NÁMĚSTÍ JE DOSTUPNÁ I PRO NAŠINCE!

Před dvěma lety restaurace Mincovna na Staroměstském náměstí v Praze obsloužila své první zákazníky. To, co je skutečně jejím velkým plusem pro našince, jsou přijatelné ceny uprostřed turistického centra a navíc těsné blízkosti vyhlášené Pařížské ulice.

Čím se prezentuje? Poctivou českou, respektive rakousko-uherskou kuchyní v moderním pojetí. „Chtěli jsme představit podnik, který tu bude hlavně pro místní, kteří zde žijí nebo pracují a mají v centru zaměřeném na turisty poněkud omezené možnosti. Zvláště chtějí-li kvalitní jídla za rozumnou cenu,“ říká šéfkuchař David Kalina. Od počátku politiku podniku stavěli na poctivě připravovaných pokrmech, v nichž se zohledňují i zásady zdravé výživy a využití čerstvých surovin. A samozřejmě na vynikajícím plzeňském pivu z tanku. To vše bez přemrštěných cen. Za hlavní jídla zde zaplatíte od 165 Kč do 395 Kč, velká Plzeň vás vyjde na 46 Kč.

Na stálém menu se obměňuje sezónně, tedy s každým novým ročním období přichází větší obměna jídelního lístku. Speciální nabídka se však aktualizuje každý měsíc a obsahuje i doporučené párování s víny. Jako velký bonus pro stálé návštěvníky je polední menu s polévkou, čtyřmi hlavními chody a dezertem v cenové relaci od 99 do 139 Kč. To je prostě neuvěřitelné!

Mezi bestsellery jídelního lístku patří podle šéfkuchaře Davida Kaliny svíčková, guláš, zauzené hovězí hrudí, vídeňský telecí řízek či žebra a pstruh. Tradiční českou kuchyni vnímá vzhledem k naší historii spíše jako rakousko-uherskou. Recepty hledá ve starých kuchařkách, jež sám sbírá. Při vaření využívá mix moderních i klasických technologií a zásady zdravého stravování. Pokud možno, vyhýbá se zbytečnému zahušťování moukou, cukrářka zase nadměrnému používání cukru – raději sladí medem z Krkonoš, na smažení využívá přepuštěné máslo a tak podobně.

„V mojí kuchyni nenajdete žádnou chemii, umělá ochucovadla a přísady. Využíváme čerstvé suroviny, a co jde, děláme si sami. Pečeme i svůj vlastní kváskový chléb,“ vysvětluje šéfkuchař. „Osobně miluji klasické techniky přípravy jídel, jako je třeba konfitování v husím sádle. Jídlo má pak úplně jinou chuť. Moderním úpravám se ale nebráním, rád využívám například sous vide.

Zaměření na Rakousko-Uhersko je patrné i při pohledu do vinného lístku, v němž najdete vína jen z oblastí bývalého císařství. Ve zdejší vinotéce převažují vína malých vinařství od Slovinska přes jižní Tyrolsko, Maďarsko a Moravu, až po mělnickou oblast. S výběrem pomáhá hostům každý večer sommelier. Prostor v suterénu u vinotéky je vhodný nejen pro uzavřené společnosti, ale i pro degustace, které se zde také čas od času pořádají.

Restaurace také spolupracuje se světově proslulou cukrářkou a kuchařkou Mirkou van Gils Slavíkovou, držitelkou prestižního titulu Professeur en sucre d'art, která se podílí na přípravě dezertů.

Při degustaci nás nic nezklamalo, ale neskutečně nás uchvátil čokoládový dortík z 72% ekvádorské čokolády s malinovou omáčkou, kterému se v centru Prahy jen tak něco nevyrovná. Čokoláda je krásně hořká a výrazná a dortík je vhodný i pro celiaky, jelikož korpus tvoří mandle. K tomu všemu vynikající italská káva a naprostá spokojenost je zaručena.

Foto - degustační porce!

Nahlédněte do nabídky: http://www.restauracemincovna.cz/

Fotogalerie
5800 5801 5802 5803 5804 5805

Další články z rubriky

HAVANA CLUB ICONICA - PRÉMIOVÉ RUMY PRO OPRAVDOVÉ POŽITKÁŘE

HAVANA CLUB ICONICA - PRÉMIOVÉ RUMY PRO OPRAVDOVÉ POŽITKÁŘE

JAVORNICKÝ HERMELÍN JE BIO POTRAVINA ROKU 2016

JAVORNICKÝ HERMELÍN JE BIO POTRAVINA ROKU 2016

FESTIVAL KOLEM SVĚTA

FESTIVAL KOLEM SVĚTA

SVATBA NA SLOVENSKU? PROČ NE.

SVATBA NA SLOVENSKU? PROČ NE.

SVATOMARTINSKÁ HUSA V NOLA RESTAURANT&CAFE

SVATOMARTINSKÁ HUSA V NOLA RESTAURANT&CAFE