Magazín Elita

RONY PLESL SE NA SVÉ VÝSTAVĚ VRACÍ K VOLNÉMU UMĚNÍ

RONY PLESL SE NA SVÉ VÝSTAVĚ VRACÍ K VOLNÉMU UMĚNÍ

Český sklář, designér a výtvarník Rony Plesl zhodnocuje svou dosavadní i aktuální tvorbu v rozsáhlé výstavě v Královském letohrádku na Pražském hradě, která se veřejnosti otvírá 9. září.

Výstava představí unikátní soubor skleněných objektů předního českého výtvarníka a designéra Ronyho Plesla. Návštěvníci budou moci nahlédnout do dvou sfér výtvarníkovy tvorby. Expozice v přízemí letohrádku je věnována duchovnější, intimnější poloze tvorby, kde jsou nainstalovány zbrusu nové tavené plastiky, v nichž se autor vrací ke svým sochařským začátkům: „Chtěl jsem být sochařem, byla to pro mě asi ta ideální představa spojení těla a ducha. Fascinovala mě ta aktivní fyzická práce. To, že jsem se stal designérem, byla spíše náhoda. Design mám hodně rád, ale tím, že dnes opět směřuji více k volnému umění, tak si pořád uchovávám při životě ten můj odvěký sen být osobitým umělcem.”

Vztah k designu a sériové výrobě autor nezapře. Ve tvarech inspirovaných plastovými tácky na maso se zabývá konzumem i otázkou prezentace současného designu a umění obecně. Architektura letohrádku, natolik netypická pro české prostředí, se tak stává pozadím pro epické příběhy ve skle, které autor ve svých objektech velmi často rozehrává. Neotřelé formy skleněných objektů a kombinace různorodých materiálů okouzlí diváka dokonalým řemeslným zpracováním i velkým respektem k historickému kontextu. „Plesl pracuje se sklem jako sochař tesá do kamene a malíř pokládá vrstvy barev na plátno, používá jak čistě formální výtvarné postupy, tak i širší společenské a historické souvislosti, a vytváří svět, kde konfrontuje své sny s podstatou a nedokonalostí současného světa,“ uvádí Adam Štěch, kurátor výstavy.

Zatímco přízemí je věnováno duchovní poloze výtvarníkovy tvorby, v prvním patře hledá odpovědi na rozmanité výtvarné a životní postoje prostřednictvím své vlastní retrospektivy. V této části expozice se plastiky a design prolínají s průmyslově vyráběnými produkty a vytvářejí bohatou koláž vlivů a souvislostí. Rytmická kompozice instalace v podání architektonického dua Vasku & Klug dá vyniknout rozsáhlosti a rozmanitosti autorovy tvorby. V jednom sále tak divák najde vedle sebe džbánek Pilsner Urquell, sklenice pro Staropramen a Budějovický Budvar, vzešlé z dlouhodobého partnerství s koncernem Sahm, Red Dot Award oceněnou sklenici Cleveland či ikonické vázy Uovo nebo designy pro Moser a nejstarší světovou sklárnu Barovier & Toso. Celá instalace vrcholí monumentální historizující postelí se zavěšenými lustry Král a Královna vytvořené pro značku Preciosa, symbolizujícími mužský a ženský princip.

Rony Plesl

Sochař a designér Rony Plesl, rodák z Jablonce, je známý svými originálními skleněnými plastikami. Věnuje se především volné tvorbě, tvorbě do architektury a designu a jeho limitované kolekce ručně foukaných a ručně broušených váz a objektů se staly v průběhu let sběratelskými ikonami, které jsou dnes zastoupeny v nejprestižnějších soukromých a veřejných sbírkách doma i v zahraničí.

Info:

9. 9. – 31. 10. 2016

Královský letohrádek, Pražský hrad

denně 10 – 18 hod

pořadatel výstavy: Správa Pražského hradu

kurátor výstavy: Adam Štěch (OKOLO)

architekti výstavy: Michael Vasku, Andreas Klug (Vasku & Klug Studio)

katalog a grafický design: Matěj Činčera, Jan Kloss (OKOLO)

editor katalogu: Adam Štěch (OKOLO)

fotografie: Jakub Skokan, Martin Tůma (BoysPlayNice)

vstupné: základní 120 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 240 Kč, školní skupiny 20 Kč

Více informací: www.ronyplesl.com

 

Fotogalerie
5783 5785

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec