Magazín Elita

FREDDIE MERCURY JE VĚČNÝ!

FREDDIE MERCURY JE VĚČNÝ!

Extravagantní, divoký a nespoutaný, takový byl Freddie Mercury, nejznámější oběť nemoci AIDS. Letos by se dožil sedmdesáti let. Milovaly ho zástupy žen, ale on dával přednost mužům, nikoli však výlučně.Jeho životním krédem bylo, že nuda je ta nejtěžší nemoc na celém světě!

Legendární Freddie Mercury (45), charizmatický zpěvák s geniálně posazeným hlasem se narodil 5. září 1946 jako Farrokh Bomi Bulsara na ostrově Zanzibar. Rodina byla relativně dobře situovaná, díky otci, který pracoval jako pokladní v britském koloniálním úřadu. V pěti letech začal navštěvovat misijní školu, kterou vedly britské řádové sestry.  Od sedmi let se učil na klavír. V devíti letech byl poslán do Bombaje, kde žil na internátní škole. Aktivně sportoval, vynikal ve stolním tenisu a v boxu. A zde vznikla jeho přezdívka Freddie, kterou později přijal jako oficiální pseudonym.  Později se ještě rozhodl se pro studium výtvarného umění na umělecké akademii Ealing College of Art, kde roce 1969 získal diplomem v oboru grafiky a desingu.

Rodina utekla před násilím

Ostrov Zanzibar v roce 1963 získal nezávislost a svrchovaným vládcem se opět stal sultán. Za rok následovala krvavá revoluce a v tomto období se rodina rozhodla odejít do Londýna. V časech, kdy se ještě nesměle pokoušel o vstup na rockovou scénu, přijal oficiálně své nové jméno Freddie Mercury. Psal se rok 1967 a na hudební scéně zazářil Jimmi Hendrix a Freddie se stal jeho velkým obdivovatelem a fanouškem a o to více toužil uspět ve světě popu. Prošel několika studentskými kapelami. Byl jedinečný, prostě originál, především díky schopnostem vytvořit na hudebním pódiu show s teatrálními prvky, což dodalo tomuto uskupení úplně nový rozměr.  Přinesl nový styl plný extravagance. Připisuje se mu zavedení popová gay módy, které udal směr na několik desetiletí. Jeho pozvolné gradace a řada bláznivých přechodů z něho udělalo nesmrtelnou hvězdu největších rozměrů.  Jeho popularita je stále neotřesitelná, i když už mezi námi není čtvrt století. Důkazem je jeho rockové We Are the Champions , které je stále v rádiích nasazované.
Držení mikrofonu mělo svoji historii
Z dob, kdy působil v uskupení Ibex, uchopil Freddie starý pomačkaný a ne zcela funkční stojan na mikrofon, těžký podstavec odpadl a v ruce mu zůstala pouze horní část a od té doby byl vídán na pódiích s tímto specifickým držením mikrofonu na tyči. V roce 1971 se přejmenováním zrodila kapela Queen, která se pomalu dostávala do povědomí společnosti. Kritici sice první album naprosto ztrhali a rozhlas nejen, že o ni neměl zájem, ale naprosto ji odmítal. Úspěch na sebe naštěstí nenechal dlouho čekat.

Vzpomínky osobního tajemníka

Osobním tajemníkem posledních dvanáct let byl Peter Freestone, který na svého přítele často vzpomíná. „Nebyl den, aby se nezajímal o to, kam a s kým se půjde bavit do baru. Pak přišel jeden den v roce 1981. Tehdy se stalo poprvé za celou dobu, co jsem pro něj pracoval, že nikam nešel,“ tak vzpomíná na okamžik Freestone, když se Freddie dozvěděl, že má AIDS, nemoc, kterou ještě nikdy nikdo neporazil. Na poslední turné se vydal v roce 1986. Poslední jeho známé vystoupení  bylo s Montserrat Caballéovou v Barceloně roku 1988. Byl zesláblý a musel zpívat z playbacku. Následovalo mnoho spekulací, proč už se nevydává na žádná turné. Mercury tvrdíval, že se cítí příliš starý. Přišlo poslední vystoupení před kamerou: These Are The Days of Our Lives. Nekonaly se žádné výstřelky, žádný luxus, bez líčení, ani bláznivé nápady. Mercury přímo hleděl do kamery, na nic si nehrál a nic neskrýval – loučil se s publikem. Následovalo mnoho mediálních spekulací o rozvinutém stádiu nemoci AIDS. Oficiální tiskové prohlášení o závažnosti nemoci vydala tisková mluvčí až 23. listopadu 1991, kdy již ležel v kómatu.  O pouhých dvacet čtyři hodin později 24. listopadu 1991 Freddie ve svém bytě v Kensingtonu umírá. Těsně před smrtí ještě stačil darovat práva na Bohemian Rhapsody organizaci bojující proti AIDS Terrence Higgins Trust.

Foto: Wikipedia


Další články z rubriky

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Na vlně audioknih