Magazín Elita

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

Také si večer rádi posedíte a k tomu si dáte třeba červené víno a pozorujete západ slunce? Máte-li si víno skutečně vychutnat, je důležité ho podávat ve správné teplotě. Červené víno podáváme za vyšší teploty než bílé, mladší vína při 16 - 18°C a starší a zralejší vína při 18 - 20°C. Mnohokrát opakované, že červené se podává za pokojové teploty, je nepřesné, protože to platilo ve středověku, kdy se žilo na hradech a pokojové teploty byly právě oněch 18°C, což neodpovídá dnešním přetopeným bytům. Červené se nalévá do odpovídajících sklenic o obsahu 400 - 700 ml, které jsou širší a buclatější nežli na bílé víno.

Co je dekantace?

Často je nám doporučováno víno dekantovat. Je to velice jednoduchý úkon, kdy vlastně vína přelijeme do speciální karafy a praktikuje se u starších červených a výjimečně i bílých vín. Děje se tak ze dvou důvodů.

Jednak opatrným přelitím oddělíme tzv. depot - usazeninu červeného barviva a vinného kamene po několika letech ležení a víno těsně před konzumací provzdušníme, což je pro archivní vína pozitivní - vína se rozvinou a krásně se otevřou.


Další články z rubriky

JAK NEJLÉPE UCHOVÁVAT POTRAVINY V LÉTĚ

JAK NEJLÉPE UCHOVÁVAT POTRAVINY V LÉTĚ

SKVĚLÉ DOMÁCÍ NANUKY

SKVĚLÉ DOMÁCÍ NANUKY

MARTIN PÍSAŘÍK S IGOREM BREZOVAREM BYLI SVĚDKY SVRŽENÍ BOMB NA VESNICI V HORÁCH...

MARTIN PÍSAŘÍK S IGOREM BREZOVAREM BYLI SVĚDKY SVRŽENÍ BOMB NA VESNICI V HORÁCH...

GURMÁNSKÉ LÉTO S VYNIKAJÍCÍMI BURGERY V NOLE

GURMÁNSKÉ LÉTO S VYNIKAJÍCÍMI BURGERY V NOLE

MELOUNOVÝ SORBET

MELOUNOVÝ SORBET

ALFONS MUCHA - SLOVANSKÁ EPOPEJ