Magazín Elita

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

Také si večer rádi posedíte a k tomu si dáte třeba červené víno a pozorujete západ slunce? Máte-li si víno skutečně vychutnat, je důležité ho podávat ve správné teplotě. Červené víno podáváme za vyšší teploty než bílé, mladší vína při 16 - 18°C a starší a zralejší vína při 18 - 20°C. Mnohokrát opakované, že červené se podává za pokojové teploty, je nepřesné, protože to platilo ve středověku, kdy se žilo na hradech a pokojové teploty byly právě oněch 18°C, což neodpovídá dnešním přetopeným bytům. Červené se nalévá do odpovídajících sklenic o obsahu 400 - 700 ml, které jsou širší a buclatější nežli na bílé víno.

Co je dekantace?

Často je nám doporučováno víno dekantovat. Je to velice jednoduchý úkon, kdy vlastně vína přelijeme do speciální karafy a praktikuje se u starších červených a výjimečně i bílých vín. Děje se tak ze dvou důvodů.

Jednak opatrným přelitím oddělíme tzv. depot - usazeninu červeného barviva a vinného kamene po několika letech ležení a víno těsně před konzumací provzdušníme, což je pro archivní vína pozitivní - vína se rozvinou a krásně se otevřou.


Další články z rubriky

KOKTEJLY S CHUTÍ HAVANA ESPECIAL VÁS CHUTÍ NEZKLAMOU

KOKTEJLY S CHUTÍ HAVANA ESPECIAL VÁS CHUTÍ NEZKLAMOU

ŠVÉDSKÁ FIKA MÁ HLUBOCE ZAKOŘENĚNOU TRADICI!

ŠVÉDSKÁ FIKA MÁ HLUBOCE ZAKOŘENĚNOU TRADICI!

NECHTE SE HÝČKAT!

NECHTE SE HÝČKAT!

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

MALEBNÁ FRANCIE V DESIGNOVÉM NÁDOBÍ OD LA NATURA

MALEBNÁ FRANCIE V DESIGNOVÉM NÁDOBÍ OD LA NATURA