Magazín Elita

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

Také si večer rádi posedíte a k tomu si dáte třeba červené víno a pozorujete západ slunce? Máte-li si víno skutečně vychutnat, je důležité ho podávat ve správné teplotě. Červené víno podáváme za vyšší teploty než bílé, mladší vína při 16 - 18°C a starší a zralejší vína při 18 - 20°C. Mnohokrát opakované, že červené se podává za pokojové teploty, je nepřesné, protože to platilo ve středověku, kdy se žilo na hradech a pokojové teploty byly právě oněch 18°C, což neodpovídá dnešním přetopeným bytům. Červené se nalévá do odpovídajících sklenic o obsahu 400 - 700 ml, které jsou širší a buclatější nežli na bílé víno.

Co je dekantace?

Často je nám doporučováno víno dekantovat. Je to velice jednoduchý úkon, kdy vlastně vína přelijeme do speciální karafy a praktikuje se u starších červených a výjimečně i bílých vín. Děje se tak ze dvou důvodů.

Jednak opatrným přelitím oddělíme tzv. depot - usazeninu červeného barviva a vinného kamene po několika letech ležení a víno těsně před konzumací provzdušníme, což je pro archivní vína pozitivní - vína se rozvinou a krásně se otevřou.


Další články z rubriky

ČERNÝ KOHOUT V PROKOPSKÉM ÚDOLÍ JE MÍSTEM NEVŠEDNÍCH ZÁŽITKŮ

ČERNÝ KOHOUT V PROKOPSKÉM ÚDOLÍ JE MÍSTEM NEVŠEDNÍCH ZÁŽITKŮ

POZNÁVEJTE GASTRONOMII S PEČETÍ ZLATÝCH LVŮ

POZNÁVEJTE GASTRONOMII S PEČETÍ ZLATÝCH LVŮ

POZNÁVEJTE GASTRONOMII S PEČETÍ ZLATÝCH LVŮ

POZNÁVEJTE GASTRONOMII S PEČETÍ ZLATÝCH LVŮ

SOLNOHRADSKO, ZÁŽITKY JSOU TAK BLÍZKO…

SOLNOHRADSKO, ZÁŽITKY JSOU TAK BLÍZKO…

NOVÉ MENU RESTAURACI NOLA STOJÍ ZA TO!

NOVÉ MENU RESTAURACI NOLA STOJÍ ZA TO!

Miss Princess

BETA GLUCAN