Magazín Elita

ZNAMÉNKO, KTERÉ VÁM ZNIČÍ ŽIVOT!

ZNAMÉNKO, KTERÉ VÁM ZNIČÍ ŽIVOT!

Znaménka jsou nenápadné a bývají naší součástí celý život.  Většina z nás jim nevěnuje zvláštní pozornost. Jenže to se může rychle obrátit ve scénář, který nám katastrofálně ovlivní celý život! V poslední době se klinické případy v souvislosti se znaménky zdvojnásobily. Může to být špatnou informovaností, nebo jen bagatelizováním problému. Kdo ví. Jisté ale je, že: „Největší počet úmrtí je zaznamenán u pacientů, kteří odbornou pomoc vyhledali až poté, kdy jim pigmentace začala mokvat či krvácet,“ potvrzuje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky. V tu dobu již nádor zakládá vzdálené metastázy a existuje už jen velmi malá pravděpodobnost na záchranu.

Říká se, že kdyby znaménko změnilo tvar, barvu nebo začalo svědit, máme okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Bohužel je pravda, že v těchto případech, kdy již dochází ke změnám vzhledu je znaménko ve stádiu spojeném právě s metastázami (tzn. stádium již zanedbaného znaménka).

Paradoxem je, že od malička se potýkáme s tvrzením, že zatržení pihy, je to vůbec nejhorší, co se může stát, protože jediný důsledek, který z toho může vzniknout je rakovina kůže. Odborník ale naštěstí tvrdí pravý opak. „Jestli si pihu nebo znaménko zatrhnete, není se čeho obávat, afekce se sama zhojí do několika dnů. Stržení znaménka nutně neznamená, že dojde k jeho zvratu v kožní nádor,“ ujišťuje nás primář z Žilní kliniky, Ota Schütz a upozorňuje, „daleko horší důsledky mohou vzniknout při zanedbaných kontrolách.“

Ano. Zní to sice banálně, ale pravidelné kontroly jsou jedinou a nejúčinnější formou prevence proti případným komplikacím v souvislosti s pigmentací obecně. Odborníci doporučují časový interval nejméně jednou ročně. Vzhledem k tomu, jaké vám to může ušetřit starosti, není nic jednoduššího.

A jak probíhá taková kontrola? Není se čeho obávat, když vyhledáte specializované pracoviště. Kupříkladu na Žilní klinice je základní kontrola klinická a může stačit. Vždy, když se vyskytne jakákoliv nejasnost, lékař znaménko prověří speciální dermatoskopickou lupou. Pokud vznikne podezření, že by zde mohlo být něco v nepořádku, odebere se vzorek, který putuje na histologii. V opačném případě se pouze domluví interval prohlídek. Proto dbejte na pravidelnost kontrol a zajistíte si tak život bez komplikací. Nikdo nechce trávit svůj volný čas na klinice, ale přeci jen je lepší jednou ročně ji navštívit na půl hodiny, než být týdny hospitalizován.

V protikladu leží estetická stránka věci. Znaménko nemusí „zlobit“, aby jeho nositel cítil nutnost se jej zbavit. Možná právě vy máte nevzhlednou pihu v obličeji nebo vystouplou v nějaké nevyhovující oblasti, kde vám prostě a jednoduše překáží. Odborníci vám pomohou samozřejmě i s těmito případy. Na kosmetická odstranění se používá radiofrekvenční přístroj, který má krom esteticky přijatelného výsledku výhodu v tom, že jej lze odeslat k histologickému vyšetření.

Foto: Žilní klinika

Fotogalerie
5726 5727

Další články z rubriky

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Na vlně audioknih