Magazín Elita

MISTROVSTVÍ EVROPY VE FOTBALE ZAHÁJENO, KNIHA POKŘTĚNA

MISTROVSTVÍ EVROPY VE FOTBALE ZAHÁJENO, KNIHA POKŘTĚNA

Francouzské velvyslanectví v Praze uspořádalo mimořádnou slavnost a zároveň hostilo v podvečer zahájení Mistrovství Evropy ve fotbale hosty křtu knihy Francie – Co v průvodci nenajdete, jejímž autorem je Jan Šmíd. Kmotry knihy, která představuje všechna pořádající francouzská města a jejich okolí, se stali fotbalista Antonín Panenka a rodačka z Francie, herečka Chantal Poullain„Knihu jsem si pročetla, zejména pasáže o místech, která dobře znám, jako je Mariseille, odkud pocházím. Líbí se mi, jak je poutavě napsaná a mám radost, že naši čtenáři mohou poznat Francii takovým osobitým způsobem,“ komentuje Chantall Poullain.

Druhý z kmotrů, Antonín Panenka dodává: „Zahajuji tuto slavnostní událost symbolickým výkopem míče. Přeji všem, aby je kniha i fotbal bavili, jako mě. Osobně mám tři želízka v ohni na Mistrovství Evropy, takže budu bedlivě sledovat a jsem rád, že tady můžeme zakusit trochu tamní atmosféry.“

Garden party v krásných zahradách Buquoyského paláce, měla skvělou atmosféru. Patronem významné společenské události nebyl nikdo jiný, než velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourianem. Přítomni byli zástupci ze šesti regionů, ve kterých se ME odehrává a tak tři stovky hostů, kteří mohli vychutnat tradiční francouzskou gastronomii v podání šéfkuchařů Restaurantu Passage a vynikající vína. To vše společně s hostiteli Dianou Sixtovou a Zlatkem Míčkou ze společnosti Merlotd’Or, kteří se specializují na investiční vína a dovoz vín z oblasti Bordeaux. Hosty přivítal moderátor Michal Jančařík, který se stal průvodcem večera. O kouzlo atmosféry se zasloužil Blue Star Václava Marka – big band.

Autor knihy Jan Šmíd procestoval všech pět stovek míst, o kterých kniha Francie – Co se do průvodce nevešlo, vypráví. Složil tak personifikovaného průvodce, což ho odlišuje od klasických příruček. Příběhy jsou nasbírané za deset let pobytu ve Francii, z nichž osm působí jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu. 

Představované regiony a města:

Pařížv podobě pařížské kavárny

Lille & Lenss výběrem zdejších sýrů a Cideru

Bordeauxústřice z Arcachon s vína Entre-deux-Mer a pečené jehně s červenými víny z Pauillacu

Toulousefoie gras a teriny Thocavin s víny Madiran a Jurançon

Marseilles tradiční Boullabaisse s bílými a růžovými víny z Provence

Nicegrilování, ratatouille a salát niçoise s víny z Domaine OTT

Lyon & St. Etiennešneci a tradiční charcouterie s víny z Beaujolais a Macônu

 

Zdroj:  Michaela Lejsková

Foto: Miya Špačková

Fotogalerie
5514 5515 5516 5517

Další články z rubriky

PREMIÉRA SE BLÍŽÍ, ALE NEÚPROSNÝ REŽISÉR STÁLE NĚCO VYLEPŠUJE

PREMIÉRA SE BLÍŽÍ, ALE NEÚPROSNÝ REŽISÉR STÁLE NĚCO VYLEPŠUJE

MUŽ ROKU MATYÁŠ HLOŽEK PŘEVZAL TOYOTU, KOHO V NÍ BUDE VOZIT, KDYŽ JE BEZ PŘÍTELKYNĚ…

MUŽ ROKU MATYÁŠ HLOŽEK PŘEVZAL TOYOTU, KOHO V NÍ BUDE VOZIT, KDYŽ JE BEZ PŘÍTELKYNĚ…

NEJSKVĚLEJŠÍ DEN PRO MILOVNÍKY PSŮ BYL V LUŽINÁCH

NEJSKVĚLEJŠÍ DEN PRO MILOVNÍKY PSŮ BYL V LUŽINÁCH

OPRAVDU SE ODEHRÁL ÚNOS MÍŠI DOLINOVÉ ZA BÍLÉHO DNE?

OPRAVDU SE ODEHRÁL ÚNOS MÍŠI DOLINOVÉ ZA BÍLÉHO DNE?

MODEL JAN HAVLOVIC SE CHYSTÁ DO CHOMOUTU

MODEL JAN HAVLOVIC SE CHYSTÁ DO CHOMOUTU