Magazín Elita

KLÁRA FRANC VAVŘÍKOVÁ REPREZENTOVALA ČESKÉ FLORISTY

KLÁRA FRANC VAVŘÍKOVÁ REPREZENTOVALA ČESKÉ FLORISTY

Ve dnech 8. až 10. dubna 2016 se opět po čtyřech letech v italském Janově uskutečnil evropský šampionát profesionálních floristů EUROPA CUP 2016, který vyhlašuje mezinárodní floristická organizace FLORINT. Tato organizace sdružující jednotlivé národní floristické asociace a svazy Evropy pořádá soutěže EUROPA CUP již od roku 1967.

Českou republiky reprezentovala Ing. Kláru Franc Vavříkovou, na základě svého vítězství v nominačním ročníku Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva. Mezi Klářiny nejvýznamnější profesní úspěchy patří titul absolutního vítěze floristické soutěže Rosa pragensis v roce 2013, 2. místo v celkovém pořadí na mezinárodní floristické soutěži Brněnská růže, 2. místo v celkovém pořadí na Mistrovství SR ve floristice – Victoria regia, obojí v roce 2014, titul Mistr florista 2014 za první místo v kategorii senior na 43. Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva a 2. místo na soutěži Svatební kytice roku2015.
Asistentem Kláry Franc Vavříkové byl při soutěži EC 2016 Ing. Jiří Martinek, Ph.D. – proděkan Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, který je zkušeným pedagogem, floristou a hodnotitelem domácích i zahraničních floristických soutěží.
Na soutěži EUROPA CUP 2016 se Klára předvedla své floristické umění v konkurenci  22 dalších floristů z celé Evropy. Organizátoři měli pro soutěžící připravených šest soutěžních úkolů. Soutěžní disciplíny zahrnovaly květinovou přízdobu Fiatu 500 pro slavnostní květinový průvod inspirovaný tradičním květinovým korzem v San Remu, kdy Klára auto proměnila v pojízdnou cukrárnu a v kostře tvořené vlnou obháčkovaným hliníkovým drátem rozvinula kolem krémového Fiatu barevnoušálu plnou vlněných bambulek připomínajících kokosové kuličky a dortíků z barevné aranžovací hmoty s paletou pestrých květin. Druhou soutěžní disciplínu  - zhmotnění květinového posezení pro dva na jarním pikniku v horách obklopujících Janov pojala česká soutěžící jako prostor k pohodlnému ležení s použitím pletených šálů a vlny jako podkladu celého aranžmá i jako součásti stylizovaných sněhových koulí, které měly spolu s umělým sněhem představovat vrtkavost předjarního počasí, kdy se první květy prodírají posledním čerstvě napadeným sněhem, to všechno v kombinaci s narašenými větvemi ovocných dřevin, s kosatci a dalšími jarními květinami v pastelové paletě žlutých, zelenkavých a hnědých tónů s bílou. Poslední disciplínou prvního soutěžního dne byla svatební kytice nebo dekorace pro nevěstu jedoucí na svatbu na legendárním vozítku Vespa.  Klára se pro tuto disciplínu nechala inspirovat atmosférou 60-tých let, období, které tento světoznámý skútr proslavilo. Od designu 60. let se odvíjela základní konstrukce pro svatební kytici ve formě kabelky.  Šestým a posledním úkolem byla přízdoba hrnkové rostliny – jívy roubované na kmínku. O tomto úkolu soutěžící až do poslední chvíle netušili nic a její téma, stejně jako skladba materiálů a květin pro dekoraci, pro ně bylo velkým překvapením.

Součástí doprovodného programu byly v předešlých soutěžních dnech floristická představení významných umělců, například loňského vítěze Interflora World Cupu Alexe Choie z Jižní Koreje nebo světoznámého německého floristy a učitele Gregora Lersche. Po dlouhém čekání a slovu prezidenta mezinárodní floristické organizace Florint Marka Warda moderátoři vyhlásili vítěze 18. ročníku soutěže profesionálních floristů EUROPA CUP 2016. Na třetím místě skončila finská floristka PirjoKoppi proslulá tvorbou květinových šperků a láskou k růžové barvě, která v již zmiňované loňské soutěži Interflora World  Cupu v Berlíně obsadila stejnou příčku.
Na druhém místě stanul za ruskou federaci soutěžící Roman Steinhauer z Novosibirska. Vítězem EC 2016 se stal maďarský florista Tamás Endre Mezöfy z Gyoru, který se v roce 2011 v Havířově umístil na 5. místě. Česká reprezentantka Klára Franc Vavříková dosáhla z 23 soutěžících na důstojné 15. místo. Její nejúspěšnější prací bylo ztvárnění výlohy obchodu slavné italské módní značky, kde dosáhla krásné 6. místo. 

Fotogalerie
5435 5436 5439 5442

Další články z rubriky

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Na vlně audioknih