Magazín Elita

HLAVNÍ TÉMA OBRAZŮ PAVLÍNY GARDIANOVÉ JE LÁSKA, DUŠE A TĚLO

HLAVNÍ TÉMA OBRAZŮ PAVLÍNY GARDIANOVÉ JE LÁSKA, DUŠE A  TĚLO

V Lomnici nad Popelkou ve výstavních prostorách městského muzea je od 25. března k vidění mimořádná výstava obrazů a akvarelů staropacké malířky Pavlíny Gardianové, kterou slavnostně zahájila společně se svým hostem českým politikem, hudebníkem a spisovatelem Petrem Štěpánkem. Ústřední téma většiny obrazů je protknuto láskou a krásou ženského těla. Až rebelsky se Pavlína Gardianová odmítá přizpůsobit komerčnímu umění a vždy se snaží ze sebe dostat to nejlepší, co jí bylo dáno do vínku, co v ní zraje. Pavlína Gardianová je zárukou kvality a na výtvarné scéně je zaslouženě pojmem.

Prolínání se aspektů ji neustále přitahuje a nepopsatelně uchvacuje. „Snažím se dostat pod povrch citů, pochopit lásku, nitro lidské duše. Maluji to, co nevidím, ale  cítím a co prožívám ve všech dimenzích. Je pro mne podstatné pokusit se zachytit stavy euforie, střídání štěstí a smutku, bolestí a soucitu,“ vyjádřila se ke své tvorbě Pavlína Gardianová. Je patrné, že se snaží jít pod povrch věcí a skrze vlastní duši své vjemy a pocity pak zachycuje. 

Žena je pro známou malířku perlou, jež mění barvy podle okolností, v nichž žije, doslovně říká: „Dokáže být křehkým motýlem i zlou šelmou. Je nečitelná, záhadná, tajemná, nevyčerpatelná studnice umělců všech směrů. Mne zajímá také proto, že se snažím porozumět i sobě samé. Moje vlastní složitost potažmo vede k otázkám a úvahám o lidské existenci, úloze ženy a muže, jejich vztazích a citech.“ Díky tomuto napojení a hlubokému vnímání věcí pod povrchem dokáže zachytit dotyky, polibky, něhu, emoce a dokonalé souznění těl a duší. Autorka ráda sleduje reakce lidí, pokud oni z nich cítí mírný smutek, je to prý znamení, že tvorbu Pavlíny Gardianové pochopili správně.

Její díla objevíte v řadě soukromých sbírek, na výstavách, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Rukopis jejích olejomaleb je pro ni typický a dovoluji si tvrdit, že je nezaměnitelný. Celá její tvorba je protkána tajemstvím, láskou, něhou a opravdovostí.  Čím déle pozorujete její obrazy, tím více chápete její vlastní křehkost, naléhavou potřebu do nich vnášet tajuplnou hloubku, sílu i duchovnost a překvapivě si uvědomíte, kolik dimenzí se v nich ukrývá.

Pavlína Gardianová žije a tvoří ve Staré Pace. Je absolventkou bižuterního oboru sklářské školy v Jablonci nad Nisou a školy umělecko-řemeslných prací v Praze. Svůj magisterský titul obhájila na teologické fakultě při Universitě Palackého Olomouc. Vedle výtvarného umění se také věnuje překladatelské činnosti a výuce angličtiny. V letech 1997 až 2000 žila a tvořila v Holandsku, kde měla i několik samostatných výstav. Její osobní i tvůrčí život pevně spjat s krajem, ve kterém vyrůstala. Vlastní galerii, kterou situovala do svého rodného domu.

Akademický malíř Vladimír Komárek kdysi o autorce řekl: „Pavlína Gardianová tvoří komorně, nechce oslňovat, ale chce mluvit k člověku. V každém případě však některé z nás oslní a rozhodně patří k hodnotám našeho výtvarného umění.“ Setkání s tímto velikánem výtvarného umění významně ovlivnilo její tvorbu. Dokonce vzpomíná, že bez jeho povzbuzujících by nenašla odvahu své obrazy ukázat na veřejnosti, čímž bychom mi, těšící se z tvorby Pavlíny Gardianové velmi ochuzeni.

Výstava potrvá až do 24. dubna 2016.

Fotogalerie
5405 5406 5407 5408 5409

Další články z rubriky

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Na vlně audioknih