Magazín Elita

ANDY WEIR: MARŤAN

ANDY WEIR: MARŤAN

Mezinárodní knižní bestseller Marťan amerického spisovatele Andyho Weira konečně vychází také jakoaudiokniha. „Až při poslechu se naplno projeví pocit absolutní samoty na celé planetě, podivné mrazení z perspektivy omezené průzorem v astronautově přilbě, beznaděj ze složitého zajišťování základních funkcí organismu, které zabere většinu času, ale i kouzlo marsovské ’roadmovie‘ s popisem nezvyklé krajiny nebo počasí,“ řeklMartin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook.

Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s kolegy na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by mohla dorazit pomoc. Přesto se nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor se pouští do tvrdošíjného boje o život. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… „Příběh je svého druhu robinsoniáda a autor byl nepochybně Robinsonem Crusoe také inspirován: Crusoe přežije na ostrově díky tamější vegetaci a nástrojům, které mu připlaví moře, podobně astronaut Mark musí přežít na planetě jen s tím, co má k dispozici a co tu najde,“ popsal své pocity z příběhu režisér audioknihy Hynek Pekárek. Herec Jan Zadražil, který v nahrávce Marka Watneyho ztvárnil, k tomu dodal: „Je to o hrdinství, ale ne o tom velkém – nafouknutém, ale o vnitřním hrdinství každého člověka, který se může rozhodnout, že přežije. Že se o to minimálně pokusí, i když má jen mizivé šance.“

Román však kladl tvůrcům také překážky v podobě množství technických popisů, pomocí nichž autor ukazuje, kterak by bylo možné na nehostinné planetě přežít. „Musel jsem se vrátit do školních let a zopakovat si názvy prvků a správné čtení vzorců sloučenin. Protože kniha je zřetelně rozdělena na vyprávění hlavního hrdiny ich-formě a líčení děje na Zemi, tak se logicky nabízelo rozdělit audioknihu na dva hlasy, které jsou v některých částech v jakémsi kvazi-dialogu, takže to není jen jednohlasá četba, ale je to místy a v těch nejnapínavějších částech jemně ‘dramatizované’,“ líčil režisér audioknihy, v níž se střídají vypravěčské linie Marsu (Jan Zadražil) a Země (Jan Vondráček).

Audiokniha ovšem nebyla pro herce jen „jazykovým drilem“, ale také zábavou. „Nejvíc jsem se těšil na věty, které jsem měl taky označené zvlášť, kdy Mark černohumorně komentuje situaci. Nejsou to celé pasáže, spíš takové reakce. Dost často po nějaké více technické části pronese nějakou zabijáckou hlášku. Ale úplně suše. On to taky nemusí nijak ’barvit‘, protože své zážitky čte jako deník. Hrdina sám nemá žádného posluchače, kvůli kterému by z toho musel dělat vtip. On to prostě jen tak konstatuje,“ vypravuje Jan Zadražil.

Nahrávkuv režii Hynka Pekárka doprovází ústřední sporá klavírní melodie, „obalená“ mixem náladových ploch odlidštěných syntezátorových rejstříků. Atmosféru celé audioknihy umocňuje bohatá škála zvuků, podkresů a ruchů přibližujících „marsovské“ prostředí, vzdálenou komunikaci, chlad, beznaděj a napětí…

Audiokniha vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 299 Kč i jako CD mp3 za 349 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč.

Účinkují: Jan Zadražil a Jan Vondráček

délka: 11 hod. 38 min.

vydává: OneHotBook

ANDY WEIR (* 1972)

Studoval informatiku na UC San Diego, i když školu nakonec nedokončil. Už v 15 letech působil jako programátor v Sandia National Laboratories, pak pracoval pro několik softwarových společností, včetně AOL a Blizzard, kde se podílel i na hře Warcraft 2. Sci-fi začal psát už ve 20 letech a své prózy uveřejňoval na vlastním webu. Mezinárodní proslulost však získal až jeho třetí román Marťan. Text původně publikoval volně jako seriál, pak se podvolil žádosti čtenářů, aby byl k dispozici také na Amazonu. Nejprve se prodával za 99 centů, později byl zařazen do seznamu Kindle bestsellerů. Poté, co autora oslovil literární agent, se román se stal bestsellerem i v tištěné podobě. Jeho filmovou adaptaci režíroval Ridley Scott (2015) s Mattem Damonem v hlavní roli.

UKÁZKU Z AUDIOKNIHY si můžete poslechnout >>ZDE.

Na krátký záznam z natáčení s Janem Vondráčkem se můžete podívat >> ZDE.

Fotogalerie
5345 5346

Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih