Magazín Elita

JAKÁ BUDOU LETOS FRANCOUZSKÁ VÍNA NA PRAŽSKÉM HRADĚ?

JAKÁ BUDOU LETOS FRANCOUZSKÁ VÍNA NA PRAŽSKÉM HRADĚ?

Příjemné okamžiky milovníků francouzských vín z oblasti Bordeaux se blíží. Již 11. a 12. února 2016 budou mít šanci navštívit vyhlášenou degustaci Audience Grand Cru Classé Bordeaux. Vína se budou jako vždy představovat na třech degustacích (čtvrtek 14.30 – 18.00, pátek 10.00 – 13.30 a 14.30 – 18.00)  v Rothmayerově sále Pražského hradu.

Během večera hosté ochutnají pět vín kategorie Grand Cru Classé z lahve magnum ve starších ročnících a další zajímavá vína včetně Champagne z patnáctilitrové lahve zvané Nabuchodonosor. „Příležitost ochutnat tato exkluzivní vína ve společnosti sklepmistra nebo majitele château, který tato vína vyráběl, činí z tohoto večera nezapomenutelnou událost,“ uzavírá Diana Sixtová, spolupořadatelka a ředitelka společnosti Merlot d‘Or. Každý účastník banketu navíc obdrží jako dárek speciální Grand Vin de Audience 2013

Představujeme vám některá z vín, se kterými se hosté na degustaci setkají:

Château Paveil de Luze

Château Paveil de Luze patří rodině de Luze už od roku 1862. Frédéric de Luze, současný prezident Aliance Cru Bourgeois v Médocu, převzal jeho vedení od svého otce v roce 2004. Vinice Paveil de Luze tvoří jeden celek a jsou položeny v severní části apelace na garonnských čtvrtohorních štěrcích. Paveil de Luze není sice víno kategorie Grand Cru Classé, kategorie vín z apelace Margaux s dlouhým potenciálem k archivaci, vín velmi bohatých a dlouhých, ale jeho velkou devizou je, že je opravdu typickým Margaux. Je jemné, elegantní, najdeme v něm všechna aroma typická pro tuto apelaci. Je víno přímé, nevyumělkované a můžete si ho vychutnat už relativně mladé.

Château La Fleur de Boüard

V apelaci Lalande de Pomerol se nachází přibližně 180 vinařství. Jejich kvalita je různorodá a celá oblast je v hledáčku slavných vinařů i enologů, kteří se snaží najít a získat terroir s potenciálem k tvorbě velkých vín. K nejznámějším případům patří akvizice Huberta de Boüard (Ch. Angélus) v případě Fleur de Boüard.

Vinice sousedí s pomerolskou plošinou, nachází se tedy v srdci pravého břehu, opravdu krásné terroir podpořené velkolepou tradicí výroby vína v rodině Boüard. O vinifikaci se stará přímo pan Hubert de Boüard a ve víně je to patřičně znát.

Château Guiraud

Premier Cru Classé Sauternes z roku 1855, Château Guiraud se rozkládá na více jak 100 hektarech. Toto kouzelné vinařství je známo především pro bezprostřední práci s vinicemi a přírodou, pro veliký respekt k cyklům vinné révy. Instalace speciálních buněk pro potřebný hmyz, vysázení pěti kilometrů živých plotů, rozšířování genetického fondu, založení odrůdové banky… Château Guirad je dnes jediné Premier Cru Classé z roku 1855, které je certifikováno jako BIO vinařství. Zdejší blízkost k přírodě a respekt révy odráží ve sklence silnou osobnost vína s velkým potenciálem a mimořádnou finesou, hluboké a prezicní, s půvabnou ovocností a svěží mineralitou.

Château Beychevelle

Prestižní vinařství, které bylo po několik století zapomenuto. Je několik teorií, jak Château Beychevelle získalo svůj název. Pravděpodobně jde o francouzský překlad výrazu „stáhnout plachty“ tedy „beche velle“. Historie tohoto château sahá až ke starověkému vévodství Lamarque, součástí kterého bylo „Bayssevelle“.

Château Léoville Poyferré

Léoville Poyferré bylo založeno v roce 1840 a už v roce 1855 mu slavná klasifikace z roku 1855 přiřadila druhé Cru Classé. Po katastrofické devastaci vinic révokazem byla rodina Poyferré donucena zámek a vinařství prodat rodině Erlanger a rodině Lalande, příbuzným rodině Lawton. V roce 1920 rodina Cuvelier, už od devatenáctého století velmi důležití négocianti ze severu Francie, přebírají vinařství. V roce 1979 jeden z členů rodiny, Didier, bere na svá bedra velký závazek, a to dostat vinařství do peletonu těch nejlepších Cru Classé.

Château de Chantegrive

Jedno z nejprestižnějších vinařství v apelaci Graves se nachází v městečku Podensac, založeno bylo v roce 1966, když se manželé Henri a Françoise Lévêque rozhodli prodat svou úchvatnou kolekci známek a koupit první dva hektary půdy. Jejich vášeň pro víno a nesmírná píle je kousek po kousku přiblížila jejich snu. Dnes, o 50 let později vinařství již čítá 96 hektarů a stará se o něj jejich dcera Marie-Heléne.

Zdroj: Merlot d’Or www.merlot.cz


Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih