Magazín Elita

NOVÝ GEJZÍR CHUTÍ: PŘICHÁZEJÍ SLADKO-SLANÉ MAKRONKY, JEDINÉ V PRAZE

NOVÝ GEJZÍR CHUTÍ: PŘICHÁZEJÍ SLADKO-SLANÉ MAKRONKY, JEDINÉ V PRAZE

Sotva si Češi zamilovali sladké barevné skořápky slepované lahodnými náplněmi a už se mohou těšit na nové chutě vyhlášených francouzských laskomin. Jde o sladko-slané makronky dochucené slaným karamelem a lupínky pravé mořské soli. Ty doplňují oblíbenou chuť bílé či tmavé čokolády, banánového a kaštanového pyré, arašídového krému nebo kávy.  „Sladké opojení podtržené špetkou mořské soli je opravdu luxusní kombinací a stojí zato je vyzkoušet, “ říká Jan Ivanco, majitel vyhlášeného pekařství a cukrářství  Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2.

Právě tam začnou od 14. února nabízet sladko-slané makronky jako první v České republice: ten den tak oslaví nejen svatého Valentýna, ale i rok od otevření svého obchodu. S banánovými,  kaštanovými,  arašídovými či kávovými makronkami s pikantním slaným „dozvukem“ si tu ale můžete rozsvítit i další dny: třeba Mezinárodní den makronek, který si milovníci tohoto dezertu připomínají vždy 20. března. Jeden kus tu koupíte za 35 Kč.   

Návyková lahůdka

Slaný karamel patří k „návykovým“ lahůdkám a lze mu podlehnout podobně jako třeba olivám, ústřicím, lanýžům či pravému šampaňskému. „Sladko-slané makronky se na jazyku rozplynou současně hned ve dvě ze čtyř základních chutí, které naše chuťové buňky rozeznávají: sladkou i slanou. Právě proto se tahle nevšední kombinace stala ve světě hitem,“ vysvětluje majitel  Jan Ivanco,  jehož  pekařství a cukrářství  Petite France Boulangerie & Patisserie již pět let přichází s vyhlášenými francouzskými delikatesami.

„Slané makronky stejně jako ty sladké Francouzi milují. Mají je v nejrůznějších barvách a nejrozmanitějších chutích. Hodí se jako elegantní dezert, dárek pro přátele nebo  malá svačinka do kabelky,“  uvádí Jan Ivanco, který se svými cukráři a pekaři už před pěti lety vsadil na ruční výrobu čerstvého zboží podle tradičních francouzských receptů.  „Lidé makronky vyhledávají nejen proto, že dobře vypadají, ale pokaždé i jinak chutnají,“ pokračuje Ivanco, jehož šéfcukrář Jaroslav Béza novou kolekci sladko-slaných makronek dlouho promýšlel a ladil.

Makronky dobývají svět

Vedle Evropy a Spojených Států si popularitu si makronky získaly také v Asii, hlavně v Japonsku a Jižní Koreji, kde se rafinované chutě s minimalistickým pařížským designem stávají gastronomickou módní vlnou. K oblíbeným příchutím zde patří třeba zelený čaj. Slepované makronky vznikly počátkem 20. století v pařížském cukrářství Ladurée, kde každý rok přicházejí s originálními příchutěmi, barvami a dekoracemi. Jejich pravlastí je však Itálie, odkud je už v 16. století přivezla francouzská královna a manželka Jindřicha II., Kateřina Medicejská.

Petite France Boulangerie  &  Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, www.petite-france.cz

Fotogalerie
5211

Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové