Magazín Elita

TEMPLÁŘI VZDÁVAJÍ ČEST CÍSAŘI KARLU IV.

TEMPLÁŘI VZDÁVAJÍ ČEST CÍSAŘI KARLU IV.

V roce 2016 uplyne 700 let od narození krále a císaře Karla IV., za jehož panování České království zaznamenalo nebývalý rozkvět. 

A právě při příležitosti tohoto výročí připravily Templářské sklepy Čejkovice exklusivní kolekci vín zařazených do řady Sanctus Victoria, jejíž edice nyní ponese panovníkovo jméno.

„Ze školy všichni víme, že pro své státnické schopnosti a kulturní odkaz je jednou z nejvýznamnějších postav naší historie. Ale za jeho vlády nastal v Čechách a na Moravě také obrovský rozkvět vinařství, neboť to byl právě Karel IV., kdo k nám nechal přivézt révu z Burgundska a z Porýní,“ vysvětluje obchodní ředitel Templářských sklepů Lukáš Lukáš s tím, že právě touto speciální edicí chce oblíbené čejkovické vinařství připomenout odkaz úspěšného vládce a vzdát mu tak symbolický hold.

Do speciální kolekce zařadili enologové z Čejkovic mimořádná vína vyrobená z nejkvalitnějších hroznů ročníku 2014, takže řada Karel IV. nabízí to nejlepší, co se v Templářských sklepích z loňské sklizně připravilo. Pouze v případě červeného vína Cabernet Sauvignon jde o ročník 2012. „Pro řadu Sanctus Victoria jsme navíc připravili speciální láhev z černé skloviny, která je díky svému tvaru i barvě ideální pro delší skladování. Vhodné podmínky pro archivaci zaručuje také celokorková zátka nejvyšší kvality,“ dodává Lukáš.

V nové edici Karel IV. bude zařazeno sedm vín, z nichž v šesti případech jde o vína bílá. Velmi povedený je například suchý Ryzlink rýnský s přívlastkem kabinet, šťavnaté víno s výraznou mineralitou a dlouhým ovocným závěrem, které již získalo řadu medailí na soutěžích, mimo jiné bodovalo v letošním ročníku Valtických vinných trhů i Prague Wine Trophy. Zajímavým vínem je také polosuché Rulandské šedé v kategorii pozdní sběr, s harmonickou a vyváženou chutí podpořenou sedmi gramy zbytkového cukru. Milovníci sladších vín pak ocení polosladkou Pálavu s příjemnou a šťavnatou chutí s tóny tropického ovoce.

Tato dvě vína také uspěla v několika soutěžích a shodně vybojovala zlatou medaili na Králi vín. Jediným červeným zástupcem v celé kolekci je již zmíněný Cabernet Sauvignon ročníku 2012, který zrál dvanáct měsíců v sudech z francouzského dubu a v jehož bohaté a kořeněné chuti je možné rozeznat stopy lesního ovoce, vanilky či hořké čokolády.

Řada Sanctus Victoria je určena pouze do vybraných vinoték, gastronomických zařízení a speciálních dárkových prodejen jako je síť Don Pealo. Dostupná je také v e-shopech www.vino-klub.cz a www.templarske-sklepy.cz

www.templarske-sklepy.cz 


Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové