Magazín Elita

MORTDECAI: ZÁHADNÝ PŘÍPAD S KNÍREM

MORTDECAI: ZÁHADNÝ PŘÍPAD S KNÍREM

Varování: Tento případ je poněkud vousatý. Přítomný humor však zůstává ostrý jako břitva.

 

Jméno neodolatelného knižního hrdiny, které bylo na začátku letošního roku možné vídat i na filmových plakátech, se konečně skví také na audioknize! Svérázný šlechtic MORTDECAI přichází a s ním i Záhadný případ s knírem, jehož vyprávění se kongeniálně zhostil herec Lukáš Hlavica. Hrdina humoristicko-detektivní řady britského spisovatele Kyrila Bonfiglioliho tak konečně získal v češtině vlastní hlas. „Vzhledem k tomu, že se jedná o náročný text, který používá nesmírně složitý až šroubovaný jazyk s dlouhými souvětími plnými vsuvek a skrytých humorných point, bylo nutné pečlivě vybírat interpreta, který všechny záludnosti předlohy zvládne. Nakonec jsme se rozhodli pro zkušeného Lukáše Hlavicu, jehož přístup je velmi profesionální, ale přitom nepřestává být úžasně hravý. Neumím si představit, že by za Charlieho Mortdecaie mluvil někdo jiný,“ uvedla redaktorka vydavatelství OneHotBook Šárka Nováková. A doplňuje: „Dalo by se říci, že knír je téměř druhým hlavním hrdinou celého příběhu, a audiokniha vychází v listopadu, spjatém právě touto dekorací pánského obličeje s hnutím MOVEMBER, rozhodli jsme se věnovat 15 % z ceny každé audioknihy prodané v tomto měsíci na portálech Audiolibrix.com a Alza.cz právě této nadaci.“ 

MOVEMBER S MORTDECAIEM
Zábavu pro sebe, peníze na dobrou věc.
Z ceny každé audioknihy MORTDECAI: ZÁHADNÝ PŘÍPAD S KNÍREM zakoupené v listopadu na portálu Audiolibrix.com a Alza.cz jde 45 Kč nadaci Movember!

„Štětinatá obličejová chlouba je pro zdraví muže nepostradatelná!“ (Charlie Mortdecai)

Světem protřelý aristokrat, excentrik a obchodník s uměním Charlie Mortdecai, zaujatý momentálně kultivací nové ozdoby svého horního rtu, je povolán do Oxfordu, aby v roli neoficiálního vyšetřovatele přišel na kloub tragické nehodě tamní profesorky provázené řadou podezřelých okolností. Cesta k odhalení pravdy se však ukáže být mimořádně spletitá a neohroženého pátrače čeká řada těžkých zkoušek v podobě brutálních násilníků, tajnůstkářských bankéřů, řecky psaných poznámek, záludností zákonů optiky či půvabných ruských agentek. Ani ten nejďábelštější z protivníků ovšem neprověří Charlieho schopnosti tak jako jeho neodolatelná žena Johanna, odhodlaná nevpustit jej do manželského lože, dokud se nezbaví svého hýčkaného kníru. 

Veškeré dění sledujeme z pohledu právě Charlieho Mortdecaie, který svým osobitým způsobem celý příběh vypráví. „Je úžasné, jak postava, která má ty nejhorší vlastnosti, může být člověku obrovsky sympatická. Pro Charlieho je typická neuvěřitelná chvástavost a určité sklony – evidentně je notorik, skoro narkoman. Je pyšný, má velmi problematickou morálku, je v jistém smyslu machista… Ale všechno podává s tak báječnou sebeironií, že je tím vykoupen,“ vysvětluje Lukáš Hlavica, který se ujal četby audioknihy. Přestože se však jedná o oddychový humoristický žánr ve stylu „britské školy“, nebyla to rozhodně jenom zábava.  „Ten text je především třeskutě vtipný, což pro mě bylo nejzákladnější. Když se člověk probírá autorovou vegetací slov a přebujelých vět, samozřejmě je potřeba se dobře připravit, protože na něj číhají velikánské pasti. Je to taková akrobacie, jako chození po vysoko napnutém laně; člověk musí neustále balancovat, protože mu hrozí, že se neudrží, že spadne někam jinam. Ale pokud má člověk text už nějak zpracovaný, musí ve studiu dokázat vše opustit a spolehnout se, že podstatu už získal. Pak je to jízda na horské dráze. „Knihu čtu základně dvakrát. Nejdřív si klasicky, prostě jako když si člověk čte knížku. Podruhé text už čtu jako budoucí interpret s tužkou. A mám svoje soukromé značky, jimiž si jej doslova prošpikuji. Mám tak leccos vyznačené… V Mortdecaiových větách je spousta skrytých závorek, které musí člověk jakoby inverzně podsunout, ale při tom zůstat intonačně „ve vzduchu“ – nahoře – aby mohl navázat. A pak mám ještě sloupeček vedle, kde si napíšu tempo, zda je lepší ten odstavec číst rychleji či pomaleji.“ prozradil herec.

Nahrávkuopětdoplňuje původní znělka, v níž dominuje hravý klavír spolu s naléhavějšími tóny flétny, což může místy připomenout i jednoduchý, leč trefný hudební doprovod ke grotesce. Audiokniha v režii Michala Bureše vychází jako CD mp3 za 299 Kč i ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí jako mp3 za 299 Kč.  Na portálu Audiolibrix si navíc členové předplatitelského klubu mohou koupit audioknihu jen za 199 Kč. Délka: 6 hod. 36 min.

UKÁZKU Z AUDIOKNIHY si můžete poslechnout >>ZDE.


Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih