Magazín Elita

S PODZIMEM MŮŽE PŘIJÍT I SEZÓNNÍ AFEKTIVNÍ PORUCHA

Nastal podzim a řada lidí se cítí velmi unavená.

Tento stav se nazývá sezónní afektivní porucha (SAD). Lehčí forma nemoci je také známá jako winter blues. Charakteristické je, že nemoc nabývá na intenzitě se zkracujícími se dny. Těžší formy se hlásí již v září a zmíněné winter blues nastupuje až v říjnu či listopadu. Nejkritičtější období zasažené touto nemocí čeká většinu pacientů v lednu a únoru a v březnu potíží již ubývají na intenzitě. Na počátku dubnu. Maximálně v květnu zcela mizí.

Příznaky a projevy:

  • Nedostatek energie a únava (těžké ranní vstávání, vyčerpání, vše stojí velké úsilí).
  • Zvýšená chuť k jídlu (extrémní stravovací preference, stálý hlad, neutuchající chuť k jídlu, zvýšená chuť „na sladké“).
  • Zvyšování hmotnosti, přírůstek na váze (u winter blues mezi 2 až 6 kg, u těžší formy SAD mohou někteří přibrat až 20 kg).
  • Větší potřeba spánku (potíže se spánkem, celodenní únava, kterou překonají a večer nemohou usnout, potřeba spánku narůstá až o 2,5 hodiny denně, lehčí forma má nárůst spánku cca 0,7 až 1,7 hodiny denně).
  • Pokles libida (nezájem o sex intimní život, často včetně jakýchkoliv tělesných kontaktů).
  • Nechuť k sociálním kontaktům (nekomunikativnost, vyhýbání se i blízkým přátelům, odmítání chození do společnosti, nechtějí ani zvedat telefon svým blízkým).
  • Útlum myšlení (útlum myšlenkových procesů, potíže s koncentrací, problém s řešením banalit, zpomalení, potíže s pamětí, zhoršení pracovních i studijních výsledků)
  • Deprese a jiné změny nálad také zvané „zimní deprese“ (nevyskytují se často, pokud ano, je stav závažnější, uzavírání se do sebe, nic neudělá radost, nic nepotěší, zvyšuje se pocit viny, pocity neschopnosti, úvahy o tom, že pro okolí by bylo lepší, kdyby vůbec nebyl, častější nervozita, cítí spiknutí celého okolí, časté obviňování z lenosti, sebevraždy nejsou příliš časté, přesto se vyskytují)
  • Různé zdravotní potíže (bolesti pohybového aparátu, hlavy, zad, šíje, ramen, bolesti břicha – častěji u dětí, poruchy imunity, úbytek bílých krvinek, série viróz a infektů).  

Zpracovala: Lenka Žáčková


Další články z rubriky

Horoskop pro rok 2024

Horoskop pro rok 2024

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty?  Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty? Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Na vlně audioknih