Magazín Elita

VÍNA OD TEMPLÁŘŮ JSOU PLNÁ EMOCÍ A HRDOSTI

VÍNA OD TEMPLÁŘŮ JSOU PLNÁ EMOCÍ A HRDOSTI

Úcta k tradici a moderní technologie, to vína od Templářů.

Vína od Templářů umí překvapit a jejich reputace roste úměrně s péčí o kvalitu, která začíná péčí o révu v průběhu celého roku a končí ve své podstatě až otevřením zátky na stole spotřebitele. To zní vcelku všedně a z těchto slov není zcela patrné, s jak velkou láskou byla vína připravená, kolik je v nich emocí a historických souvislostí. Templářští vinaři z Čejkovic se hrdě hlásí k dědictví tajemného řádu templářů, jehož rytíři pěstovali na Moravě víno již ve 13. století.

Ta nejlepší vína z Templářských sklepů jsou uvedena v prestižní řadě Sanctus Victoria, (svaté vítězství). Ročník 2014 se již připravuje k expedici. Bude věnován významnému výročí narození Karla IV., od něhož v příštím roce uplyne 700 let. „Pro jednotlivé odrůdy této řady jsme zvolili výňatky z listin vydaných právě Karlem IV. a určených tématu víno. Listiny byly psány buď německy, nebo latinsky a zákazník, který si takové víno zakoupí, díky tomu nahlédne do středověkého života a problematiky tehdejších vinařů,“ vysvětluje zajímavou strategii obchodní ředitel společnosti Lukáš Lukáš.

Řada Sanctus Victoria klade důraz na mimořádnou kvalitu vín, a to od pěstování hroznů a sběru, až po práci ve sklepě. Z ročníku 2014 si Templáři nejvíce pochvalují polosladkou Pálavu se šťavnatou chutí s tóny exotického liči. Dalším povedeným vínem je polosuchý Hibernal. „Vůně je výrazná a intenzivní, konzumenti pocítí kvetoucí černý bez a kompotovanou broskev. Chuť je šťavnatá a připomíná černorybízové bonbóny bon pari, zralý angrešt a nektarinku s dochutí máty peprné,“ popisuje víno enolog společnosti Jakub Šamšula s tím, že je ideálním doprovodem ke chřestu s holandskou omáčkou. Třetím vínem, jež si zaslouží pozornost, je polosuché Rulandské šedé, opět z řady Sanctus Victoria. Harmonická chuť s nádechem tropických plodů krásně souzní s vepřovými kotletami či zapečeným kaprem.

I další vína z řady Sanctus Victoria jistě najdou skvělé uplatnění v gastronomii. Třeba Cabernet Sauvignon 2012, který zrál přes rok na sudu, výtečně doprovodí hovězí žebra po Burgundsku či klasický hovězí tatarák. Naopak svěží Sauvignon se dobře páruje s lososovým tatarákem dochuceným koprem či se špenátovými raviolkami, zatímco Ryzlink vlašský bude chutnat s krůtou v bylinkové krustě.

Templářské sklepy spravují historické sklepy, v nichž je uloženo na půl milionu litrů vín v sudech a další víno archivované v lahvích. Nové pozemní budovy mají kapacitu 6 milionů litrů. Templářské sklepy kladou velký důraz na kvalitu vín, od výkupu kvalitních hroznů a jejich šetrného zpracování až po moderní reduktivní technologii a řízené kvašení, které zaručují vysokou kvalitu vyrobených vín. Společnost má také 100 hektarů vlastních vinic v okolí Čejkovic, na kterých dozrávají hrozny pro nejvyšší partie ročníkových a přívlastkových vín.

Templářské sklepy Čejkovice byly založeny jako vinařské družstvo již v roce 1936 a dodnes se těší společně s oblíbenou vinárnou a templářskou tvrzí hojné návštěvnosti. Pro zájemce jsou ve sklepech pořádány prohlídky spojené s řízenou degustací a přednáškou o historii templářského řádu a pěstování vinné révy na jižní Moravě. Zákazník pak může povečeřet a zatancovat si s cimbálovou muzikou ve Vinárně U Templářů, případně využít ubytovacích kapacit hotelu Zámek. Pro milovníky cykloturistiky je v okolí Čejkovic připraveno několik cyklistických vinařských stezek.

Zdroj: www.templarske-sklepy.cz


Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih