Magazín Elita

ÉCLAIR JE FRANCOUZSKÁ CUKROVINKA, KTERÁ VÁM ROZSVÍTÍ DEN

ÉCLAIR JE FRANCOUZSKÁ CUKROVINKA, KTERÁ VÁM ROZSVÍTÍ DEN

Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled, to jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky.

„Rozsvítit den si jimi můžete v stylovém pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou podzimní novinku.

„Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní – my sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem. Vytvořit dokonale chutnou i krásnou „eclairku“ je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí každým kusem pečlivě vyhrát. „Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost – hezky zabalené „eclairky“ totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní, a zároveň od srdce darovanou pozornost,“ říká Jan Ivanco z pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

Zářivá pochoutka králů

Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs: podle historiků zkoumajících dějiny jídla, se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. „Král kuchařů a kuchař králů“, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně.  Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Delikatesy z Francie: quiche a originální marmelády

Ani v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie& Patisserie ale nezahálejí: i tady už zkoušejí další příchutě (testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit). Ke sladké podzimní novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost: aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet. „Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť,“ prozrazuje Jan Ivanco.

Ten teď v podzimní sezóně sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur: ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete teď marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem.

Petite France Boulangerie & Patisserie

Myslíkova 22, Praha 2

otevřeno denně 8-20 hodin

e-mail: obchod petite-france.cz

tel. 702 146 966,  www.petite-france.cz

Fotogalerie
4799 4800 4801

Další články z rubriky

ŠŤASTNÉ A VESELÉ Z DEMDACA!

ŠŤASTNÉ A VESELÉ Z DEMDACA!

VĚDCI NA YALE UNIVERSITĚ PROKÁZALI ÚPRAVU TRÁVÍCÍCH OBTÍŽÍ POMOCÍ ALCAT TESTU

VĚDCI NA YALE UNIVERSITĚ PROKÁZALI ÚPRAVU TRÁVÍCÍCH OBTÍŽÍ POMOCÍ ALCAT TESTU

ŠIROKÁ NABÍDKA LÁZEŇSKÝCH RESORTŮ VYHOVÍ VŠEM GENERACÍM, TAK NEVÁHEJTE!

ŠIROKÁ NABÍDKA LÁZEŇSKÝCH RESORTŮ VYHOVÍ VŠEM GENERACÍM, TAK NEVÁHEJTE!

MUDR. MICHAELA TOMANOVÁ: JAK SI NEJLÉPE PORADIT S ČASTOU BOLESTÍ KLOUBŮ

MUDR. MICHAELA TOMANOVÁ: JAK SI NEJLÉPE PORADIT S ČASTOU BOLESTÍ KLOUBŮ

VÍKENDOVÉ LÁZEŇSKÉ POBYTY V KARLOVÝCH VARECH TÁHNOU

VÍKENDOVÉ LÁZEŇSKÉ POBYTY V KARLOVÝCH VARECH TÁHNOU