Magazín Elita

JE LIBO HUMRA?

JE LIBO HUMRA?

Dali byste si humra? Pokud ano, zajděte si na něj do Hliněné bašty v Průhonicích.

Pokud nemáte zkušenosti s úpravou humra, krále mořských plodů, pak raději jeho přípravu přenechte zkušenějším či přímo odborníkům, mezi které právem patří ti z restaurace Hliněná bašta v Průhonicích. Není to tak běžná záležitost, a tak jsme to pojali, že se naučíme jíst humra správně. Samozřejmě pod dohledem zkušeného personálu.

V moderní stavbě z nepálené hlíny všem svým návštěvníkům nabízí vynikající kulinářský zážitek. To může napsat každý, ale my tam opravdu byli, jedli, pili, hodovali a skvěle si užívali jedinečnou atmosféru, kterou Hliněná bašta skýtá.

Ve společnosti usměvavého personálu jsme si ukázali v akváriu na humra, o kterém jsme si mysleli, že je ten pravý pro nás a netrpělivě jsme očekávali, držíc kleštičky na skořepiny a speciální háček pro vydlabávání masa z nožiček, jak se správně pustíme do vzácné delikatesy, a to pod dohledem provozní Báry.

Jak se připravuje na Hliněné baště Humr

Podélně za živa se rozkrojí a očistí pod tekoucí vodou od vnitřností. Lehce se naseknou klepeta, aby se dobře uvařilo maso v nich. Vložen do osolené a mírně vroucí vody s plátky citrónu je vařen zhruba 8-10 minut. Záleží však na váze (ten náš měl zhruba 1000 gramů). Kdyby byl větší, musel by se vařit déle! Uvařený humr se potírá přepuštěným máslem, aby se jeho „schránka“ pěkně leskla a už se nám to nese.

Humra jsme měli servírovaného s rýží arborio, kukuřičnými plackami s chilli, restovanou zeleninou a salátkem z rukoly s limetkovým a jogurtovým dipem s bylinkami.

Návštěva Hliněné bašty byla pro nás nejen gastronomickým zážitkem - zanechala v nás jen ty nejlepší dojmy a zážitky, za kterými se jistě budeme vracet!

 

Více o Hliněné baště se dozbíte na: http://www.hlinenabasta.cz/

Text, foto: Lenka Žáčková

 

Fotogalerie
4734

Další články z rubriky

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Na vlně audioknih