Magazín Elita

KE DNŮM VOLNA PATŘÍ I HRY PODPORUJÍCÍ KOMBINAČNÍ SCHOPNOSTI

KE DNŮM VOLNA PATŘÍ I HRY PODPORUJÍCÍ KOMBINAČNÍ SCHOPNOSTI

Stejně jako dobrá kniha, tak i dobrá hra trénující postřeh a kombinační schopnosti, patří do kufru na dovolenou.

Ligretto – všichni hrají najednou!

Pokud vaše děti už umí počítat do deseti, jsou připravené na Ligretto. Hrajte s nimi, procvičíte si postřeh a kombinační schopnosti, navíc bude větší legrace. Tato karetní hra je určena pro 2 až 4 hráče, ale pokud si pořídíte až 3 krabičky Ligretta (modrou, zelenou a červenou), můžete rozšířit počet hráčů až na 12. A to už slibuje pořádnou bitvu o vítězství.

K pravidlům

V krabičce (obalu) jsou 4 sady po 40 kartách. Každý hráč má jednu sadu karet s odlišným rubovým symbolem, která mu přísluší až do konce hry. Cílem hry je vyložit doprostřed stolu co nejvíce karet do hromádek jedné barvy podle pořadí čísel (1 – 10) a tím co nejrychleji vypotřebovat své karty z hromádky před sebou. Rychlost vykládání je klíčová! Všichni hrají současně, nikdo na nikoho nečeká a je tedy důležité reagovat rychleji než spoluhráči.

Hra začíná

Kdokoliv z hráčů zvolá: „Ligretto start!“ a tím zahájí hru. Pokud má někdo před sebou na stole vyloženou kartu s číslem 1, položí ji rychle doprostřed stolu. Všichni hrají současně tak, že se snaží položit vzestupně svoje karty na hromádky, které zde již leží, nebo založit novou hromádku, pokud mají kartu s číslem 1. Dokončená hromádka s desítkou nahoře zůstává uprostřed stolu. Každý hráč přikládá na libovolnou hromádku, ale musí dodržet barvu a pořadí čísel. V průběhu hry je potřeba sledovat karty na 3 místech (svoji hromádku Ligretto, karty vyložené v řadě vedle i karty na otáčených trojicích z hromádky v ruce) a ze všech co nejrychleji odkládat karty doprostřed stolu. Ten, kdo jako první vypotřebuje své karty, zakřičí: „ Ligretto stop!“ a hra končí.

Bodování

Jeden kladný bod je za každou vyloženou kartu uprostřed stolu, dva záporné body jsou za každou kartu, která hráči zůstala v jeho hromádce Ligretto. Karty, které zůstaly v ruce nebo vyložené v řadě, se nepočítají. Celkové skóre se zapisuje do tabulky. Hráč, jenž jako první dosáhne 99 bodů, je vyhlášen vítězem.

Protože všichni hrají současně a nikdo na nikoho nečeká, je tato hra zdrojem velké legrace a zároveň pěkným cvičením postřehu a hbitých reakcí. Na rozdíl od jiných karetních her není nudná, ani když se hraje pouze ve dvojici. Samozřejmě platí, že čím více hráčů hraje, tím větší rychlost a postřeh musí každý vyvinout, aby stihl umístit svojí kartu dříve než soupeři. V případě, že hrají dospělí s dětmi, je zábavné pozorovat, jak mnozí z malých hráčů poráží své velké protihráče. Ligretto si určitě nezapomeňte přibalit na dovolenou nebo na letní tábor. Malá krabička vám nezabere v kufru příliš prostoru. A v zápalu hry zapomenete i na špatné počasí.


Další články z rubriky

Horoskop pro rok 2024

Horoskop pro rok 2024

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty?  Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty? Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Na vlně audioknih