Magazín Elita

NÁRODNÍ VÝSTAVA HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT V BRNĚ OTEVŘELA SVÉ BRÁNY

NÁRODNÍ VÝSTAVA HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT V BRNĚ OTEVŘELA SVÉ BRÁNY

Na osm set zvířat bude koncem června ustájeno v areálu brněnského výstaviště. Ve čtvrtek 25. června byla zahájena Národní výstava hospodářských zvířat.

Návštěvníci uvidí nejrozšířenější, ale i méně známá plemena skotu, ovcí, koz, prasat a koní. Jaký užitek zvířata přináší a jaká zábava s nimi může být, zjistí při komentovaných přehlídkách, soutěžích či na naučné stezce Zemědělství žije!. „Děti si mohou zvířata pohladit a s některými i pohrát“, prozradila Radovana Pastrňáková ze společnosti Veletrhy Brno.

Koně velcí i miniaturní

Obliba v chovu koní v České republice dlouhodobě roste a kůň se stává společníkem při rekreaci, sportu a zábavě. Tomuto ušlechtilému zvířeti je vyhrazen jeden pavilon, ve kterém se představí přehlídka chovných kolekcí teplokrevníků, plnokrevníků, chladnokrevných a fríských koní, koní malých plemen a pony, haflingerů, arabů a dalších krasavců. Pro děti jsou připraveni i minihorse, koníčci vysocí pouhý jeden metr. Ten Nejkrásnější kůň České republiky bude slavnostně vyhlášen v sobotu, 27. června„ Asociace svazů chovatelů koní ČR slaví své dvacáté výročí vzniku a proto i na Národní výstavě hospodářských zvířat chceme ukázat to nejlepší, co naše chovy nabízejí“, říká MVDr. Jaroslav Dražan, prezident ASCHK ČR a dodává, že chovatelé přivezou téměř všechna plemena koní chovaných v České republice.

Westernový ranč na volné ploše K

Barevné strakaté koně paint horse představí Ranč John Deere ve spolupráci s českou pobočkou American paint horse clubu, a to v ukázkách soutěžních disciplín v sedle i na ruce. Kromě strakatých paintů se můžeme těšit i na puntíkaté appaloosy a jednobarevné quartery. Zhlédnout můžete ukázky zaměřené na harmonii člověka a koně, přesnost, zručnost či rychlost. Venkovní plochu poprvé obsadí menší extrem trail park. Překážky ze dřeva a kamenů, terénní nerovnosti, úzké lávky či houpací mostky, padlé kmeny stromů - to vše budou muset jezdci na koních i s koňmi na ruce zdolávat.

 

Myslivecký pavilon G1 slibuje netradiční podívanou

Souběžně s výstavou zvířat se poprvé koná Národní výstava myslivosti, která představí přírodně vyzdobený, lesem provoněný pavilon s prodejními expozicemi mysliveckých potřeb a výstavou trofejí z celého světa. Nenechte si ujít pohled na čtyřmetrovou žirafu, medvědy a lvy či krokodýla lidojeda! Netradiční podívanou přinesou také vystoupení trubačů, vábičů, sokolníků a loveckých psů. Návštěvnici navíc dostanou možnost vyzkoušet si své dovednosti na moderní laserové střelnici, i zda by byli schopni trefit cíl postaru, pomocí luku a šípů. Lehce adrenalinovou podívanou budou ukázky terénních aut a čtyřkolek. Pro děti je připravena lesní pedagogika, pro všechny pak ochutnávky mléčných výrobků a regionálních potravin.

 

Ani chovatelé domácích mazlíčků nepřijdou zkrátka

O víkendu se k výstavám zvířat a myslivosti připojí chovatelská výstava PROPET, která se se věnuje domácím mazlíčkům. Pokud patříte mezi chovatele a milovníky psů, navštivte Mezinárodní výstavu psů INTERCANIS, kde se představí na 3000 psů všech plemen. Pokud dáváte přednost kočičí společnosti, zajděte si na mezinárodní výstavu koček INTERFELIS, kde uvidíte většinu ze čtyřiceti dvou uznávaných plemen koček, a to i méně početná plemena jako bezsrsté kočky sfinx či Devon rex. Nebude chybět mezinárodní závod zakrslých králíků v Králičím hopu a výstava ušlechtilých potkanů. Doprovodný program zaujme celou rodinu. Chovatelé psů se mohou poradit s psím psychologem Rudolfem Desenským, pro příznivce koček je připravena kočičí poradna s Petrou Žallmanovou. Na pódiu uvidíte i tanec se psy či představení několika zvířat chovaných v zoologické zahradě. Na travnaté venkovní ploše se chystají ukázky zajímavých psích disciplín, jako je mushing, handling či obedience.

Nabitý program po celé čtyři dny

Mužete se těšit na ukázky dojení mléka, stříhání ovcí, rožnění celého vola, kulinářské představení Ivana Vodochodského či dřevorubeckou show. Nakoupit můžete včelí produkty, domácí sýry, regionální potraviny, mléčné výrobky, chovatelské potřeby či krmivo pro zvířata. Vstupenka na výstaviště je zároveň poukázkou na 20% slevu do zábavního vědeckého parku VIDA.

 

Tak neváhejte a termín 25. - 28. června si poznamenejte a vydejte se na brněnské výstaviště zažít tu pravou venkovskou atmosféru!

Foto: Archiv Veletrhy Brno, a. s.

Fotogalerie
4606 4607

Další články z rubriky

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Na vlně audioknih