Magazín Elita

DIVOČINA V DĚTSKÉM POKOJI: SE ZVÍŘATY, KTERÁ NEKOUŠOU

DIVOČINA V DĚTSKÉM POKOJI: SE ZVÍŘATY, KTERÁ NEKOUŠOU

Nevenčí se, nepouští chlupy, nedělají neplechu ani bobky. Řeč je o zvířatech, která dětský pokoj zdobí jako dekorace na stěnách, tapetách nebo textilu. I s takovými se dá totiž výborně hrát. Že jsou plyšová nebo namalovaná vůbec nevadí – u těch zvlášť velkých a divokých je to dokonce výhoda.

Nejen roztomilý králíček nebo myška, ale i šelmy jako tygr, lev nebo medvěd děti fascinují, a to už od peřinky. „Od dospělých je dostávají v podobě mírumilovných hraček a jen co trochu vyrostou, obvykle si mezi nimi zvolí svého favorita. A ten pak i při dekorování pokojíčku dostává jasnou přednost,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, které se zaměřuje na vytváření a zařizování bydlení pro děti.

Silní zvířecí kamarádi

Zajímavé je, že zejména mladší děti, které začínají objevovat svět a jeho nástrahy, za svoje společníky podvědomě volí často silná a velká zvířata: taková, která budí respekt a vyskytují se i v dávných pověstech a legendách. „Přítomnost silného zvířecího kamaráda třeba v podobě dekorace na zdi dokáže dětem dodat pocit, že je v pokojíčku někdo chrání a hlídá,“ potvrzuje Richtrová.

I proto začala ve studiu Viabel nabízet do dětských pokojíčků elegantní závěsné trofeje belgické značky Wild and Soft: bílého tygříka Alberta, lvíčka Cesara, ledního medvěda Basila, žraloka Jacka a slona George.  Díky ručnímu ušití má každá z trofejí svůj vlastní výraz – stejně jako ho má i každé živé zvíře. „Máme také hnědého medvěda Henryho, který slouží jako předložka a medvědí převlek zároveň. S tím je asi největší legrace, protože děti se do Henryho okamžitě zabalí a začnou v něm řádit,“ říká Šárka Richtrová.

Bezpečné království džungle

Právě zvířata jsou skvělým sjednocujícím motivem i do pokoje sourozenců, kteří by se kvůli rozdílnému věku nebo zájmům jinak těžko shodli. „Džungli, ve které se skvěle schovává a divočí, ale nic nás tu doopravdy nevyleká ani nesežere, uvítá v pokojíčku téměř každé dítě,“ míní Richtrová.

Exotický dojem interiéru dodají i koberce nebo tapety s motivem cizokrajných živočichů i rostlin,výborně vypadají také lehká závěsná nebo nástěnná svítidla v podobě tropických motýlů, ryb či květin. U dětí všeho věku jsou velmi oblíbené i bunkry a zatahovací stany. V pokoji nabídnou další prostor pro práci i odpočinek a v dětské fantazii se snadno změní třeba v úkryt cestovatele putujícího deštným pralesem. „Jak kdysi krásně zpíval v jedné písničce Jiří Suchý: Co se všechno nestane, když si dítě zamane, kuchyně se stane lesem a štokrle medvědem,“ uzavírá s úsměvem Šárka Richtrová, majitelka studia, které se jako jediné u nás už deset let zaměřuje na bydlení navržené právě podle snů dětí i přání jejich rodičů.

 

Zvířecí symbolika

Zejména velká a divoká zvířata se těšila v různých kulturách výjimečnému postavení a každé má proto i svou vlastní legendu.

Bílý tygr

Staří Číňané pokládali bílého tygra za symbol štěstí. Věřili, že toto statečné zvíře má kouzelnou sílu a poradí si s každým protivníkem – včetně strašidel a čertů, které děti budí v noci ze spaní. I proto si Číňané malovali bílého tygra na vchodové dveře. Tygr je společně s drakem, želvou a fénixem jedním z mytických čínských zvířat a hraje důležitou roli i v učení feng shuei.

Lev

Představuje sílu, ctnost a odvahu. Titul „král zvířat“ nedostal lev náhodou: mrštná, ale i majestátní a důstojná šelma vždy budila obdiv zejména v těch nejlepších rodinách. Lev je spojován také s ostražitostí a bdělostí. Pro své pány byl proto nejen luxusním doplňkem, ale i spolehlivým strážcem, který uměl poskytnout opravdu královskou ochranu.

Medvěd

Američtí indiáni mu přičítali sílu srdce a neochvějnost vůle, pro japonské a sibiřské šamany je medvěd dokonce vůdcem všech živých bytostí. Lidé z nejrůznějších konců světa ho považovali za nepřemožitelného a byli přesvědčení, že kdo je s ním zadobře, tomu medvěd poskytne bezpečné útočiště. Hnědý medvěd je dodnes pokládán za zdroj životní síly a energie. Medvěd polární – nejodhodlanější ze všech medvědů – nám zase připomíná, jak je důležité udržovat řád a disciplínu.

Žralok

Pán hlubin a oceánů, kterého lidé žijící v souladu s přírodou uctívají jako posvátné a magické zvíře: přilákat žraloka, usednout na něj a pak ho ulovit je pro mladíky z tropických souostroví nejvyšší zkoušku odvahy a mužnosti. Na ostrůvcích okolo Tichého oceánu se zrodila i legenda o Kuahupah: světlovlasé dívce, která se provdala za žraločího boha a stala se tak sama bohyní. Na tichomořských ostrovech požívají žraloci dodnes úcty a jsou tu obdivováni a chráněni.

Slon

Je posvátným zvířetem v Indii – moudrým a velkorysým. Bůh Ganéša se sloní hlavou představuje věrnost, inteligenci a sílu. Podle čínského učení feng shuei slon s chobotem nahoru vítá nové příležitosti, zatímco slon s chobotem dolů symbolizuje dlouhověkost. V dětském pokoji prý slon přinese štěstí všem potomkům. A pokud slona umístíte do západní části obývacího pokoje, pak jím prý můžete zajistit zdar a hojnost celé rodině.

www.viabel.cz

Fotogalerie
4487

Další články z rubriky

Festival labutí ve sklárně Koulier

Festival labutí ve sklárně Koulier

Dobročinná globální akce Keller Williams - REDDAY Praha se bude konat v Klánovicích

Dobročinná globální akce Keller Williams - REDDAY Praha se bude konat v Klánovicích

Rumfest 2024 zve na degustace nejlepších rumů z celého světa

Rumfest 2024 zve na degustace nejlepších rumů z celého světa

Soutěž především pro ty, kteří často létají a občas něco zapomenou

Soutěž především pro ty, kteří často létají a občas něco zapomenou

Projekt Na kole jen s přilbou letos rozšíří komunikační kampaň směrem k rodinám

Projekt Na kole jen s přilbou letos rozšíří komunikační kampaň směrem k rodinám