Magazín Elita

NA SV. VALENTÝNA SE POPRVÉ OTEVŘOU V PRAZE DVEŘE NOVÉHO FRANCOUZSKÉHO PEKAŘSTVÍ A CUKRÁŘSTVÍ

NA SV. VALENTÝNA SE POPRVÉ OTEVŘOU V PRAZE DVEŘE NOVÉHO FRANCOUZSKÉHO PEKAŘSTVÍ A CUKRÁŘSTVÍ

Pravé francouzské bagety, crossianty z čerstvého másla nebo skvělý ořechový chleba značky La Petite France byly zatím k dostání jen na farmářských trzích. Teď se budou tyhle delikatesy konečně prodávat i ve kamenném obchodě.

Prodejna s pravým francouzským šarmem vytvořená po vzoru tamních boulangerií a pattiserií se pod značkou Petite France Boulangerie otevírá 14. února v v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 1 – nebo vám je naservírovali jako první chod v hotelu Hilton nebo Marriott.

Stylový podnik s lákavými výlohami a rohovým vchodem, ze kterého to i v zimě voní na celou ulici, začne fungovat od právě na svatého Valentýna. Kromě slaných dobrot bude nabízet i čerstvě upečené tradiční francouzské sladkosti - třeba zamilovaný koláč s čokoládou a vlašskými ořechy. Ten zahřeje v únoru nejen všechny milence, ale i ty, kteří mají rádi Francii, její výtečné pečivo a těší se už na jarní posezení u stolku s kávičkou a zákuskem tak, jak je to typické právě ve Francii.   

Všechny lahůdky vyrobí každý den vlastníma rukama parta sedmi pekařů a dvou cukrářek v pekárničce Petite France Boulangerie v Lahovicích u Prahy, kde se jako jediní u nás začali před čtyřmi lety specializovat na čerstvé, ručně vyráběné křupavé pečivo ze země galského kohouta. Průměrně tu upečou okolo tisícovky baget a sedmi set croissantů denně – většinu z nich zatím spolkly čtyřhvězdičkové pražské hotely.    

A jak poznat pravou francouzskou bagetu? Spolumajitel pekárny Jan Ivanco tvrdí, že nejspolehlivěji podle poslechu: když ji zmáčknete u ucha, lehce to v ní křupne. Má velká oka a po zakousnutí řeže na patře. Francouzské sladkosti a cukrovinky zase vynikají delikátní chutí podpořenou skvělými surovinami.

 Zamilovaný koláč  podle pekařů z Petite France Boulangerie

 Těsto na korpus (pečeme ve formě o průměru 27 cm)
 Hladká mouka      225 g
 Cukr moučka        75  g
 Vejce                    1 ks
 Cukr vanilka           3  g
 Máslo                 150 g

 Náplň do korpusu:

 Máslo                 100  g
 Cukr krupice         50  g
 Hořká čokoláda   250  g
 Smetana          250  ml
 Hrozinky             200 g
 Vlašské ořechy   300  g

 Na snímku: Jan Ivanco

Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový i moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Pak dáme těsto na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice. Těsto natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v  troubě nastavené na 190-200 stupňů. Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a vlašské ořechy. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky.  Rozkrájíme a servírujeme všem, které milujeme….       

Více na: www.petite-france.cz

Fotogalerie
3186

Další články z rubriky

Fest1val je zahájen. Těšit se můžete na filmové premiéry, módní přehlídky, architekturu a design.

Fest1val je zahájen. Těšit se můžete na filmové premiéry, módní přehlídky, architekturu a design.

Divoká plavba s Miss World Krystynou

Divoká plavba s Miss World Krystynou

Ikonický šampaňský dům Moët & Chandon letos v rámci MFF Karlovy Vary připije na dobrou věc

Ikonický šampaňský dům Moët & Chandon letos v rámci MFF Karlovy Vary připije na dobrou věc

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na jednom pódiu pro dobrou věc

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty