Magazín Elita

ANTIAGING MÁ ZA ÚKOL ZBRZDIT STÁRNUTÍ

ANTIAGING MÁ ZA ÚKOL ZBRZDIT STÁRNUTÍ

Antiaging je nově se rozvíjející specializace medicíny, jejímž cílem je zbrzdit proces stárnutí organismu a dosáhnout co nejlepšího možného zdravotního stavu jedince. Nejde o trend na objednávku trhu, ale je to přímá reakce na změnu věkové struktury populace. Podle prognózy zpracované Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy (B. Burcin a T. Kučera) bude naděje dožití při narození v roce 2050 činit pro muže 82 let, pro ženy 86,7 let.

Starší senioři (80 a více let) nyní tvoří 11 % a v roce 2050 jich bude 19 %. Stárnoucí populace jednoznačně s sebou nese faktor ovlivňující výskyt nemocí spojených s věkem, který má specifické zdravotní potřeby. Znamená to, že je nutné přizpůsobit zdravotní službu a její nabídku upnout směrem na podporu zdravého života a zajištění dostupnosti rehabilitace obecně a pro ty starší rozšířit dlouhodobou a paliativní péči. Cílem zdravotní politiky v reakci na demografické stárnutí musí být prodloužení délky zdravého života a omezení disability (dle slovníku cizích slov: omezení,redukce až znemožnění některých fyzických, psychických nebo sociálních funkcí a činností vyplývající např. z choroby, závady, poruchy nebo stáří) a ztráty soběstačnosti.

Antiaging nahlíží na člověka komplexně, užívá psychosomatický přístup, proto zahrnuje celou řadu oborů a připouští kombinaci alternativních prvků medicíny, nikoli však výlučně.  Je-li včas uplatňována medicína omlazující lidský organismus, především pozitivním ovlivňováním zdravého životního stylu člověka, povedou její kroky k uspokojivé kvalitě života ve stáří. Neexistuje žádná zázračná pilulka, která by sama o sobě zastavila stárnutí, jde o komplexní proces! První vyšetření „antiaging“ bychom měli podstoupit okolo 40. roku života. V procesu stárnutí si více uvědomujeme kalendářní věk, který je v ČR z pohledu medicíny kategorizován následovně:

  • 55 - 64 let - vyšší věk
  • 65 - 74 let - vysoký věk
  • 75 - a dále - velmi vysoký věk

Funkční třídy dle Spirochenzové

  1. Elitní: soutěžní aktivity
  2. Fit: pravidelné tělocvičné aktivity, žádná omezení
  3. Nezávislí: soběstační, ale bez kondice, snadný propad při onemocnění
  4. Křehcí: potřeba pomoci s náročnějšími činnostmi, selhávají v běžných denních činnostech, potřebují rodinu, pečovatelku
  5. Závislí: problémy s denními činnostmi, jen pohyb kolem lůžka
  6. Zcela závislí: nezvládají sebeobsluhu, krmení, mytí

Proces stárnutí je charakteristický především morfologickými změnami - je zákonitý, ale je možné ho úspěšně oddálit a jedinec se tak může těšit z dobré kvality života a funkční zdatnosti do nejvyššího věku. Vliv antiaging medicíny oddáluje manifestaci „stařeckých změn“, mezi které především řadíme nízkou funkční zdatnost, neuspokojivý zdravotní stav v extrému až s nesoběstačností. Je nutné podotknout, že biologický věk je sice předurčen geneticky, ale je také ovlivňován zevními i vnitřními faktory.

Jsou to: Snižování tělesné výšky (podmíněno změnami ve složení meziobratlových plotének a vzrůstající kyfózou). Změny tělesné hmotnosti (častěji se zvyšuje procento celkového tělesného tuku, na základě snížení klidového energetického výdeje až o 50 % a snižováním procenta celkové tělesné vody). Ztráta pružnosti vazivových struktur a atrofie tkání se zmnožováním tuku a vaziva (přímý vliv na snížení funkčnosti hybného systému). Klesá svalová síla až o 30 %. Řídnou kosti (osteoporóza) a degenerují klouby. Všechny uvedené změny vedou ke změně funkčnosti organismu.

Záleží na každém z nás, jak přistoupí ke svému životu, ale čím dříve se pokusíme o změnu životního stylu, tím více spokojeného času je před námi!

Foto: ilustrační
Zpracovala: Lenka Žáčková

Fotogalerie
3325

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu