Magazín Elita

SOUČÁSTÍ 40. LETNÍ FILMOVÉ ŠKOLY UHERSKÉ HRADIŠTĚ JE POPRVÉ LETNÍ FILMOVÁ AKADEMIE

SOUČÁSTÍ 40. LETNÍ FILMOVÉ ŠKOLY UHERSKÉ HRADIŠTĚ JE POPRVÉ LETNÍ FILMOVÁ AKADEMIE

Střihač, producent, architekt, režisér, kameraman, scenárista… klíčové filmařské profese, které minimálně ze závěrečných titulků znají všichni diváci. Co konkrétního však při realizaci filmu dělají, jak oni sami pohlížejí na radosti a úskalí své práce?

Letní filmová škola letos poprvé ve své historii nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost seznámit se s respektovanými zástupci jednotlivých oborů a dozvědět se přímo od nich mnoho zajímavého. Unikátní Letní filmová akademie, jejíž iniciátorkou je programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková, do sálu Reduta postupně přivádí střihače Luďka Hudce (např. Postel, Nejasná zpráva o konci světa, Mazaný Filip, Tobruk), producenta Tomáše Hoffmana (ROMing, Kawasakiho růže, Nevinnost, Román pro ženy, Účastníci zájezdu), filmového architekta Jana Vlčka (Lištičky, Lidice, Okresní přebor, Díra u Hanušovic aj.), režiséra Bohdana Slámu (Divoké včely, Štěstí, Venkovský učitel, Čtyři slunce), kameramana F. A. Brabce (Čas sluhů, Obecná škola, Jízda, Bathory, Kytice, Krysař, Bolero ad.) a scenáristu Marka Epsteina (Ryna, Václav, Vrásky z lásky, Signál, Posel).

Jde o svérázné pojetí a představení nejdůležitějších filmových řemesel.  Osobnosti české kinematografie pohlédnou na přípravu a vznik filmu z pozice své profese, z hlediska vztahu s ostatními profesemi, zmíní, do jaké míry mohou reálně ovlivnit celkový výsledek nebo co je podstatné pro zdar filmu,“ vysvětluje podstatu Letní filmové akademie koordinátor  Martin Severýn a dodává: Střihač Luděk Hudec dokonce natočil vlastní ukázky, aby divákům názorně ukázal, co všechno se dá špatným střihem zkazit. Producent Tomáš Hoffman slíbil, že řekne o producentské profesi konečně pravdu, kameraman a režisér F. A. Brabec promluví o vztahu, výhodách a nevýhodách propojení těchto profesí, Marek Epstein o osamělé roli scenáristy, který má jen tužku a papír a na konci jehož práce je biják za mnoho milionů, mnohdy vypadající úplně jinak než jeho původní představy. A Bohdan Sláma, jeden z nejzajímavějších a nejsvébytnějších českých režisérů, pohovoří o odvaze mít to všechno na triku...“

Letní filmová akademie je na programu 40. LFŠ od 27. 7. do 1. 8. Po střihači Luďku Hudcovi a producentovi Tomáši Hoffmanovi se do Reduty chystají tito hosté:

Jan Vlček (výprava) / úterý 29. 7., 13.30 / Reduta 2

Co znamená termín „výprava“ a jak se reálný svět proměňuje očima architekta do filmové scény? Kde končí dekorace a začíná skutečnost? Vysvětlí Jan Vlček, který „stvořil“ Lištičky, Lidice, ale i Okresní přebor či hotel Merkur ve Čtvrté hvězdě.

Bohdan Sláma (režie) / středa 30. 7., 13.30 / Reduta 2

Je „režisér“ skutečně tak svrchovaným tvůrcem, za jakého ho vydává evropská filmová tradice? Profesi, která je často synonymem filmu, představí Bohdan Sláma, který je podepsán pod snímky Divoké včely, Štěstí, Venkovský učitel a Čtyři slunce.

F. A. Brabec (kamera) / čtvrtek 31. 7., 13.30 / Reduta 2

Je kameraman technik, anebo umělec? Kdo určuje vizuální podobu filmu a jak funguje dynamický vztah na ose režie-kamera? Nejen o tom bude vyprávět tvůrce, který si vyzkoušel obojí – F. A. Brabec. Kameru v Čase sluhů, Obecné škole, Jízdě či Bathory, obě profese pak spojil v Kytici, Krysaři či Boleru.

Marek Epstein (scénář) / pátek 1. 8., 13.30 / Reduta 2

Scenárista: respektovaný tvůrce na plný úvazek, anebo zoufalec, píšící si po nocích do šuplíku? Hvězda či otloukánek českého filmu? O tom, jaké je to dnes být v Čechách scenáristou, bude mluvit Marek Epstein, tvůrce předloh ke snímkům Ryna, Václav, Vrásky z lásky, Signál či Posel.

 

Aktuální informace a program 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště najdete na www.lfs.cz.

 

40. LFŠ – POŘADATELÉ, PARTNEŘI, ZÁŠTITY

Hlavní pořadatel: Asociace českých filmových klubů, o. s.

Spolupořadatel: AČFK servis, s.r.o.

Hlavní partneři: RWE a město Uherské Hradiště

Partner: Kaktus

Finanční podpora: Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, MEDIA program Evropské unie, Zlínský kraj, Visegrádský fond, Velvyslanectví Spojených států amerických, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Polský institut Praha, Velvyslanectví Španělska, AECID, Francouzský institut v Praze, Institut Cervantes v Praze, Nadace Český literární fond, Catalunya, Region Valencie, Gran Canaria, Kancelář španělské centrály pro cestovní ruch OET Vídeň, Fénix, DAT, MAV

Spolupráce: Národní filmový archiv, Slovenský filmový ústav, ASFK, Filmoteka Narodowa Warszawa, Balassiho institut, FAMU, mmcité, Klub kultury Uherské Hradiště, Slovácké divadlo, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, capsa.cz, Slovácké léto, Aquapark Uherské Hradiště, Cinematik Piešťany, Městská kina Uherské Hradiště

Záštity: ministr kultury Daniel Herman, ředitel NFA Michal Bregant, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský, ředitel SFÚ Peter Dubecký

Hlavní mediální partneři: Česká televize, Respekt, Rádio 1, MF Dnes

Mediální partneři: Metropolis, ČSFD, Artikl, Full Moon, Proti šedi

 

Zdroj: 2media.cz, s.r.o.

Fotogalerie
2768

Další články z rubriky

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Na vlně audioknih