Magazín Elita

MALAWISKÝ FILM B'ELLA O SKUTEČNÉ AFRICE VZNIKL DÍKY ČECHŮM

MALAWISKÝ FILM B'ELLA O SKUTEČNÉ AFRICE VZNIKL DÍKY ČECHŮM

Film B'ella je o hledání osobní identity, opravdovém přátelství, prvních láskách, rozporuplných vztazích v kolektivu vrstevníků. Přináší však také respekt k tradiční kultuře - život a smrt...

Režisér a scenárista Tawonga Taddja Nkhonjera v příběhu hlavní hrdinky, sedmnáctileté středoškolačky B'elly, zpracovává témata vlastní mládeži na celém světě. Film B'ella je o hledání osobní identity, opravdovém přátelství, prvních láskách, rozporuplných vztazích v kolektivu vrstevníků. Přináší však také respekt k tradiční kultuře - život a smrt... Děj se odehrává ve střediskové vesnici Chazunda, v Africe, jež bývá zobrazována především v souvislosti s chudobou, hladem, korupcí, nemocemi a válečnými konflikty.  Režisér a scenárista Tawonga Taddja Nkhonjera v příběhu hlavní hrdinky, sedmnáctileté středoškolačky B'elly, zpracovává témata vlastní mládeži na celém světě. Jenže pozor, děj se odehrává ve střediskové vesnici Chazunda, v Africe, jež bývá zobrazována především v souvislosti s chudobou, hladem, korupcí, nemocemi a válečnými konflikty. O to cennější je civilní pohled, který B'ella nabízí. Pohled na život obyčejných Afričanů s charaktery, sny i starostmi podobnými těm našim. 

Film zachycuje Malawi jako zemi, jejíž kultura se rychle proměňuje pod tíhou západních vlivů, zároveň ale v mnoha ohledech lpí na dodržování tradic,“ říká režisér Tawonga Taddja Nkhonjera o svém prvním celovečerním snímku.

Hraný film B'ella se stopáží 105 minut je výsledkem spolupráce malawiské organizace Dikamawoko Arts a česko-malawiské neziskovky boNGO Worldwide, z jejíž iniciativy vznikl. boNGO Worldwide v roce 2007 založila Tereza Mirovičová s cílem zvyšovat úroveň vzdělanosti v Malawi a v České republice přispívat k informované diskusi o životě lidí v rozvojových zemích. Jednou z cest k dosažení těchto cílů je produkce a šíření tematických filmů. Snímek byl s velkým úspěchem v dubnu premiérově uveden v Malawi a čeká jej tour po mezinárodních filmových festivalech.

Pro africké dívky je B’ella především vzorem vrstevnice, která aktivně prosazuje vlastní názor a považuje-li to za správné, dokáže se postavit autoritám. Film tak usiluje o budování sebedůvěry malawiských dívek, která je nezbytná pro ekonomický i sociální rozvoj,“ dodává k filmu ředitelka boNGO Tereza Mirovičová, která byla jedinou Češkou, jež se natáčení zúčastnila.

B'ella zaujme příběhem, výraznými hereckými výkony, atraktivními záběry krásné africké přírody, množstvím a intenzitou barev, divácky vděčnými spektakulárními scénami a skvělou hudbou afrického umělce Muhanya. B'ella je poutavým, srozumitelným a především autentickým vyprávěním Malawijců o jejich zemi a lidech, které bude rezonovat v každé části světa.

Film B'ella funguje jako teleport, jeho prostřednictvím se snadno přenesete do Malawi. Poděkování patří panu Babišovi a Janečkovi za jejich velkorysý projev solidarity a trpělivost, kterou projektu věnovali,“ podotkl Zdeněk Janáček, který se postaral o fundraising filmu.

Osud B‘elly po festivalových premiérách...

Film se silným příběhem je vynikající způsob jak přimět mladé Malawijce diskutovat a hlouběji se zamýšlet nad důležitými tématy, která se sice ve školních osnovách a místních médiích vyskytují, ovšem ve formě nepříliš poutavé. A proto film B’ella původně vznikl – aby rozvířil diskusi a přispěl tak ke změnám důležitým pro rozvoj Malawi, která je v mnoha směrech jednou z nejméně rozvinutých zemí světa. V Malawi proto brzy odstartuje projekt B’ella na školách, který film přinese na základní a střední školy po celé zemi. Film se tak promítne tisícům studentů i z těch nejodlehlejších škol, do kterých nevede silnice ani elektřina, a ti jej pak budou rozebírat v řízených debatách vedených zkušenými pracovníky boNGO.

V ČR by měl být film uveden v rámci rozvojové výchovy na vybraných středních školách.

B'ella, jeden z prvních malawiských filmů, natočený za finanční podpory Nadace Agrofert a Karla Janečka, bude v evropské premiéře uveden na 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na festivalu film představí režisér Tawonga Taddja Nkhonjera a producentka Tereza Mirovičová.

Zisk z prodeje DVD bude přispívat na vzdělávací projekty boNGO v Malawi.

Fotogalerie
2809

Další články z rubriky

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Na vlně audioknih