Magazín Elita

MADAME TUSSAUDS: Z HOSPODYŇKY SE STALA JEDNA Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH SOCHAŘEK

MADAME TUSSAUDS:  Z HOSPODYŇKY SE STALA JEDNA Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH SOCHAŘEK

Madame Tussauds je značkou světoznámého muzea, které založila sochařka Marie Tussaudová rozená Grosholtzová. Před více než 200 lety začala vytvářet reálné postavy z vosku. První, kterou samostatně vytvořila, byl v roce 1777 básník Voltaire, následoval Benjamin Franklin a Jean Jacques Rousseau.

To že jednou bude patřit k nejznámějším sochařkám světa, neměla jistě tušení, přesto její umělecké začátky pochází z období, kdy pracovala jako hospodyně u lékaře Filipa Curtiuse, který se zabýval vytvářením voskových modelů. Curtius totéž naučil i mladinkou hospodyňku Tussaudovou. V roce 1765 Curtius vytvořil například voskovou figurínu Marie Jean de Barry, milenku Ludvíka XV. (nejstarší vystavovaný exponát). Jednou z hlavních atrakcí v té době byla síň hrůzy, kde byly předváděny i některé oběti Francouzské revoluce (v době Francouzské revoluce se snímaly posmrtné masky prominentních obětí) a postavy známých vrahů a jiných zločinců. Když Curtius v roce 1794 zemřel, zanechal své voskové osobnosti Marii Tussaudové, která v té době měla na svém kontě již také několik známých osobností, a ta se se všemi přesunula roku 1802 do Londýna. Ve Francii ji již nic nedrželo, přišla o milovaného syna a její manželství ztroskotalo. S kolekcí figurín opustila rodnou zemi navždy. Procestovala Velkou Británii a Irsko a  první stálou expozici zřídila v roce 1835 na Baker Street v londýnském obvodu Westminster.

V roce 1884 bylo muzeum přemístěno na Marylebone Road, kde sídlí dodnes. Tragédie pro muzeum však přišla v roce 1925, kdy ho zachvátil požár a poškodil mnoho figurín, přesto se podařilo jádro kolekce, včetně historických exponátů zachovat. Mezi zachovanými exponáty je také odlitek podobizny Marie Tussaudové, který sama zhotovila v roce 1842 jako poslední v celé řadě voskových uměleckých děl. Po té se stáhla se do ústraní a 15. dubna 1850 zemřela tiše při spánku v úctyhodném věku 89 let. Zachráněný odlitek můžete vidět i dnes, neboť je umístěn u vstupu do muzea. Muzeum Madame Tussaud právem patří k nejlépe hodnoceným a nejvyhledávanějším londýnským turistickým atrakcím.

Foto: V Praze Dave Gardner, zodpovědný za výrobu portrétů a Richard Jones, globální manažer Madame Tussauds se slavnou hollywoodskou dvojicí. Na druhé Mimozemšťan E. T. vezoucí se právě v Praze.

Současné atrakce Madame Tussauds jsou založeny na interaktivitě návštěvníků, nenajdete zde žádné provazy ani překážky. Návštěvníci se mohou soch dotýkat, fotit se v jejich blízkosti a „komunikovat“ s nimi o čemž se můžete sami přesvědčit a ani nemusíte do žádné ze světoznámých poboček. Stačí jen navštívit Muzeum voskových figurín Praha, kde je kousek Hollywoodu, a to v rámci jedinečné expozice, která je první výstavou Madame Tussauds v regionu střední a východní Evropy. Speciální filmová výstava, kde se můžete setkat s krasavcem Georgem Clooneym, akčním veteránem Brucem Willisem, hollywoodským zlatíčkem Nicole Kidman, talentovanou Lady Gaga, oblíbeným mimozemšťanem E. T., slavným párem Bradem Pittem a Angelinou Jolie a Oscary ověnčeným režisérem a scénáristou Quentinem Tarantinem. Expozice bude přístupná minimálně do října letošního roku.

Text, foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie
3636 3637

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih