Magazín Elita

„WINTONOVA“ LADY MILENA GRENFELL-BAINES NAVŠTÍVILA MUZEUM GASTRONOMIE V PRAZE

„WINTONOVA“ LADY MILENA GRENFELL-BAINES NAVŠTÍVILA MUZEUM GASTRONOMIE V PRAZE

Lady Milena Grenfell-Baines je jedno z nejznámějších dětí, které díky siru Nicholasi Wintonovi  mělo možnost v roce 1939 upustit Československo a uniknout tak před nacistickou genocidou. Svou rodnou zemi opustila jako desetiletá a byla jedno z posledních dětí, které zachránil Sir Nicholas Winton.

Lady Milena Grenfell-Baines je vášnivou kuchařkou a své umění přišla předvést do Muzea gastronomie v Praze. Sama o sobě říká: „V srdci jsem Češka, ale v kuchyni jsem Angličanka.“

V tento den společně s majitelkou a kurátorka soukromého muzea Ninou Provaan – Smetanovou nabízela návštěvníkům muzea anglické speciality, které připravila v Remosce. Ochutnávka byla v rámci běžného vstupného a recepty buly pro zájemce také připraveny.

Příležitost přijít pozdravit činorodou Lady Milenu si nenechala ujít přední česká sopranistka Pavlína Senič. Během prvních pár minut zjistily, že mají celou řadu společných známých z oblasti vážné hudby. A není divu, Lady Milena je milovnicí Královské liverpoolské filharmonie, byla řadu let členkou správní rady Společnosti přátel Liverpoolské filharmonie a je patronkou Nadace Emmy Destinové.

Skutečný příběh Lady Mileny Grenfell-Baines

Milena Fleischmannová se narodila 11. 11. 1929 v Praze. Část svého dětství prožila v Proseči. Když byly Lady Mileně dva roky, zemřela jí maminka. Otec, který byl v té době vážně nemocen, se během léčení seznámil s ošetřující lékařkou Soňou a znovu se oženil, z nového manželství získala Milena mladší sestru Evu.

Desetiletá Milena Fleischmannová opouštěla Prahu 31. července 1939. V Anglii vyrostla, vdala se a celý život zasvětila propojování a prohlubování vztahů obou svých vlastí - Anglie a Česka. Patřila mezi ty šťastnější, která se svými rodiči shledala. Paní Milena vystudovala

Československou státní školu ve Walesu, kterou zde zřídila československá exilová vláda. Stala se dětskou ošetřovatelkou a pracovala jako au-pair ve Francii. Krátce po návratu se seznámila se svým budoucím manželem. Byl to rozvedený architekt George Grenfell-Baines, kterého Britská královna Alžběta II. za jeho zásluhy o rozvoj architektury povýšila do šlechtického stavu, který přešel dle zvyků i na jeho manželku. A tak slečna Milena vyvdala skutečný titul a měla by být oslovovány Lady, avšak ten často nepoužívá a nezasvěcení ani nemají ponětí, že tato skromná a stále optimistická dáma je skutečnou anglickou Lady. Sir George Grenfell-Baines měl z předchozího manželství již dvě dcery, ke kterým přibyly další dvě - dcera Jana a syn Jiří.

Společně s manželem chodili na koncerty Královské liverpoolské filharmonie, kterou oba milovali. Po čase se přestěhovali do Prestonu, kam pravidelně jezdila Liverpoolská filharmonie. Pro sólisty orchestru, dirigenta a přátele po každém koncertu pořádali slavnostní večeře a z těchto sešlostí vzešla myšlenka na založení Společnosti přátel Liverpoolské filharmonie, která má dnes už kolem čtyř set členů.

Lady Milena posléze pracovala jako vychovatelkou a také jako překladatelka. Již mnoho let organizuje výměnné pobyty studentů hotelových škol mezi oběma zeměmi. Do České republiky přivezla Merseyside Youth Orchestra. V Anglii je známou a úspěšnou propagátorkou české Remosky. Od roku 1998 je Lady Milena předsedkyní nejvýznamnějšího krajanského sdružení ve Spojeném království - British Czech and Slovak Association.  Je držitelkou Medaile za zásluhy a ceny Česká žena ve světě za mimořádné celoživotní úspěchy, především za šíření dobrého jména naší země v zahraničí.

Sir Nicholas Winton, anglický bankéř před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 židovských dětí z Československa, které jen díky jeho odvážnému kroku přežily těžkou dobu druhé světové války. V květnu oslaví Sir Nicholas Winton 105 let.

Text, foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie
3696 3697 3698 3699 3700

Další články z rubriky

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti