Magazín Elita

TEPLÁ ZIMA BEZ CHŘIPKY – PREVENCE JAKO ZÁKLAD

TEPLÁ ZIMA BEZ CHŘIPKY – PREVENCE JAKO ZÁKLAD

Nadprůměrné zimní teploty z posledních let nepamatujeme. Zima je nad očekávání teplá, což je odráží i na tom, že zatím nevypukla chřipková epidemie. Letos však nejsme schopni ani odhadnout, kdy pravděpodobně chřipková epidemie vypukne. To nám dává možnost se na ni ještě připravit a vybudovat si imunitu. Ordinace lékařů zatím plní spíše lidé s nachlazením a jinými respiračními problémy.


JAK BUDOVAT IMUNITU

Zdravé otužování se

Proti chřipce, ale i proti řadě dalších nachlazení nebo respiračních nemocí se můžeme chránit budovním imunity. Té pomůže zejména zdravé otužování. Návštěva polárií neboli chladových saun, večerní sprchování ve studené vodě, ale také procházky na čerstvém vzduchu. To vše nám imunitní systém skvěle nabudí.

Jak potvrzuje i epidemiolog MUDr. Jan Kynčl, pro předcházení onemocnění je rovněž důležitý i důraz na zdraví a zdravý životní styl. „Snažím se dodržovat zdravou životosprávu a životní styl, to znamená otužování, saunování, konzumování vitamínů z ovoce a zeleniny,“ říká lékař.

Vhodné je také nepřetápět místnosti, ve kterých pobýváme. Obecně platí, že ložnice by měla být jednou z nejchladnějších místností v bytě. A ani v jiných místnostech by teplota neměla překračovat 23°C. Samozřejmostí by mělo být pravidelné větrání, díky kterému může vzduch v místnosti cirkulovat a vyměňovat se.

Vhodné a teplé oblečení

I když je zima nečekaně teplá je nutné nezapomínat na to, že je stále zimní období. Je proto vhodné volit adekvátní zimní oblečení, ideálně vrstvené, které lze po příchodu do místnosti odložit. Tričko, svetr nebo mikina, bunda a šála by nám v těchto dnech neměla chybět. Oblékání malých dětí by mělo být skutečně důkladné vzhledem k tomu, že mají v kočárcích omezenou možnost pohybu.

Zapomenout bychom v této době měli na krátké bundy nebo bokové kalhoty, které plně nezakryjí tělo. Hrozí nám vedle chřipky i řada nemocí souvisejících s prochladnutím, například i potíže s ledvinami nebo močovými cestami. K sukním je pak nejlepší volit například legíny a naopak na nějakou dobu vynechat slabší silonové punčochy.

Onemocnění hrozí i na cestách

Na pozoru musíme být i při cestování, a to jak autem, tak i MHD. V prostředcích hromadné dopravy pro nás nepředstavují riziko jen nachlazení cestující, kteří cestou kašlou nebo kýchají, ale ohroženi můžeme být i sedačkou v autobuse nebo madly. Nikdy nevíme, čeho se před námi dotkl nemocný cestující, proto bychom měli být maximálně opatrní a hlavně v této době dbát na zvýšenou hygienu.

Pravidelné mytí rukou, nejen před jídlem, je skutečně na místě. Pozor však i na správnou techniku mytí. Zejména v době, ať už chřipkových epidemií nebo i běžných nachlazení musíme věnovat pozornost tomu, čeho se dotýkáme. A to například i vodovodního kohoutku, kterého bychom se měli dotýkat jen pomocí jednorázové utěrky.

Ani cestování autem není z hlediska nákazy úplně bezpečné. Největší riziko tkví v klimatizaci, respektive topení, které viry a bakterie zachytávají a následně je „vypouští“ opět ven.

 

Proč se chřipky obáváme?

„Závažnost chřipky nespočívá jen ve vlastním onemocnění, ale také v jejích častých komplikacích, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci. Přibližně 2 % všech úmrtí, což v ČR představuje téměř 2000 osob ročně, je možné považovat za úmrtí v souvislosti s chřipkou. V důsledku chřipky tedy zemře mnohem více lidí než v důsledku dopravních nehod, přitom pozornost se jí věnuje podstatně menší,“ doplňuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu.

Jak se chřipce letos vyhnout? Otužování, vhodné zimní oblečení, dostatečná hygiena a snaha vyhýbat se většímu shluku osob.

Foto: Sanofi Pasteur

Autor: Lenka Netušilová


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih