Magazín Elita

KALENDÁŘ PROMĚNY 2014 NADACE ARCHA CHANTAL HVĚZDY VE ZNAMENÍ TAJEMNÉHO TAROTU!

KALENDÁŘ PROMĚNY 2014 NADACE ARCHA CHANTAL HVĚZDY VE ZNAMENÍ TAJEMNÉHO TAROTU!

Letošní kalendář Proměny pro rok 2014 je již pátým pokračováním dnes již legendárního nadačního projektu, který pomáhá realizovat projekty Nadace Archa Chantal. Před pěti lety začali jeho autoři – fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa proměňovat ve vtipném a hravém duchu hvězdy českého i slovenského hereckého a pěveckého světa. První dva ročníky se soustředili na ženy a jejich proměny ve slavné osobnosti minulosti. Další dva ročníky se pak nesly ve znamení filmu a filmových proměn. Letošní výroční pátý kalendář opět změnil směr a Petr Kurečka s Markem Škarpou si vybrali svět tarotových karet a symbolických postav, které znázorňuje.

Celé focení kalendáře Proměny 2014 pak probíhalo v duchu starých obrazů, před ručně malovanými pozadími barrandovských mistrů Stanislava Sůvy a Jiřího Čiháka. Bohaté kostýmy vybírala a aranžovala kostýmní výtvarnice Kateřina Kutová, o masky se staraly umělecké maskérky Adéla Bartáková, Jana Dufková a Veronika Milá. Speciální paruku pro postavu Ďábla pak vytvořila vlásenkářka Jitka Mádrová. V ateliér se na celý měsíc proměnilo prostředí bývalé ústavní kuchyně v Psychiatrické nemocnici Bohnice, která se tak znovu spojila s Nadací Archa Chantal, která zde před dvěma lety pomáhal z peněz vybraných právě díky kalendáři Proměny rekonstruovat pavilon dětské psychiatrie.

Letošní kalendář svojí účastí podpořila opět špička českého herectví a hudebního světa. Autoři pro projekt získali Danu Batulkovou pro tarotovou kartu Síly, Ninu Divíškovou pro tarotovou kartu Ďábla, Aňu Geislerovou pro tarotovou kartu Mírnosti, Kryštofa Hádka pro tarotovou kartu Císařovny, Ivanu Chýlkovou pro tarotovou kartu Mága, Kláru Issovou pro tarotovou kartu Velekněžky, Vladimíra Javorského pro tarotovou kartu Velekněze, Petru Janů pro tarotovou kartu Spravedlnosti, Hanu Maciuchovou pro tarotovou kartu Císaře, Ondřeje Sokola pro tarotovou kartu Viselce, Stanislava Zindulku pro tarotovou kartu Poustevníka a v kalendáři nechybí samozřejmě ani zakladatelka Nadace Archa Chantal - Chantal Poullain v postavě tarotového Blázna.

„Chtěli jsme dát opět dohromady co nejzajímavější sestavu osobností. To si myslíme, že je klíč k tak dlouhému úspěchu kalendáře Proměny, správný mix zajímavých tváří, těch velmi populárních s těmi legendárními nebo těmi, kteří se v podobných projektech neobjevují,“ představují svoji metodu autoři kalendáře Petr Kurečka a Marek Škarpa a dodávají: „Druhým prvkem je to, že všechno, co lidé vidí na fotografiích je reálné. Pozadí, scéna, rekvizity, postavy, kostýmy a letos i zvířata. To dodržujeme už od začátku Proměn a myslíme si, že takhle do detailu propracovaný kalendář tady nikdo jiný nedělá.“ Autoři dlouho vybírají každý detail scény. Letos bylo nejtěžší vybrat správná pozadí pro malování: „Zvolili jsme metodu, která bohužel pomalu mizí i z filmu – ručně malovaná pozadí. Je to obor, který je pozvolna likvidován digitální fotografií, filmaři také hledají rychlejší a levnější cesty. Na Barrandově dnes fungují tak dva, tři zkušení pozaďáři a my jsme dva z nich letos na měsíc měli jen pro sebe. Společně jsme hledali vhodné předlohy, jejich stylizaci, aby vše na výsledné fotografii ladilo,“ a prozrazují další detaily ze zákulisí: „Říká se, že u filmu i focení je nejtěžší práce s dětmi a se zvířaty. My jsme si těch zvířat letos vybrali hned několik. Od cvičeného psa přes holuby a krkavce až po kočkovité šelmy a dravce. Takže jsme měli před objektivem jak živého ocelota a lva, tak velkého výra. A překvapivě i se lvem se nám fotilo krásně. Všechny ta zvířata jsou zvyklá na práci před kamerou, takže nebyl žádný zásadní problém.“

Kalendář bude, stejně jako v uplynulých letech, pomáhat s realizací projektů Nadace Archa Chantal. Každoročně na její konto putují všechny prostředky získané prodejem kalendářů a ten se neustále zvyšuje: „Začínali jsme s dvěma tisíci kalendáři, toho posledního se už prodalo okolo čtyř tisíc kusů a tak opět zvýšíme náklad. O kalendář je stále větší zájem, kupují ho dnes i firmy pro své zaměstnance,“ popisuje úspěch kalendáře ředitelka Nadace Archa Chantal Tereza Valentová a dodává: „Důležitá je pro nás každoročně i dražba originálních fotografií z kalendáře. To je pro projekty Nadace Archa Chantal velká finanční pomoc.“ Dražba se každoročně odehraje v rámci slavnostního křtu kalendáře. Ten letos proběhl v prostorách exotického Buddha Baru Praha ve spolupráci s Metaxou a pekařstvím Paul.

„Kalendář Proměny je pro moji nadaci důležitý. Když jsme s ním před pěti lety začínali, nedokázala jsem si představit, jak moc Nadaci Archa Chantal bude pomáhat,“ říká zakladatelka Nadace Archa Chantal herečka Chantal Poullain a se smíchem uzavírá: „Dnes jsme pokřtili pátý kalendář Proměny a já se už těším, s čím Petr a Marek přijdou pro další rok. Pokaždé mě dokáží překvapit a já se pak nestačím divit, v jaké podobě v kalendáři skončím. Letos na mě připadl Blázen. To možná proto, že jenom blázen by to s nimi tak dlouho vydržel.“

Pravdou je, že autoři kalendáře Proměny 2014, fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa už teď přemýšlejí nad dalším ročníkem, ale jako vždy jsou trochu tajemní: „Určitě už nějaká témata máme. Ale záleží na spoustě drobností. Někdy nás inspiruje naprosto nečekaná věc a z původních plánů je něco úplně nového, co překvapí i nás. Pro nás je důležité, aby se opět sešel náš skvělý tým a aby sestava osobností byla opět tak prvotřídní jako v tom letošním, tarotovém kalendáři.“

Kalendář je již v prodeji, objednat si ho může každý v internetovém obchodě na adrese www.kalendarpromeny.cz. Kalendář bude v prodeji i v síti knihkupectví po celé republice a v provozovnách pekařství Paul. Celý výtěžek z jeho prodeje putuje na pomoc projektů Nadace Archa Chantal, které se realizují v českých nemocnicích, zejména pak na dětských odděleních.

Kalendář Proměny 2014 byl slavnostně pokřtěn za přítomnosti autorů Petra Kurečky a Marka Škarpy, zakladatelky Nadace Archa Chantal Chantal Poullain, protagonistek letošního kalendáře Kláry Issové, Aňi Geislerové, Ivany Chýlkové, Vladimíra Javorského, Dany Batulkové a Niny Divíškové, s milou návštěvou Marty Kubišové a moderátorským přispěním Ester Kočičkové. Křest provedla, jako tradičně, Květa Fialová. Závěrečná dražba byla velmi úspěšná, originály fotografií z kalendáře a pokřtěný kalendář samotný vynesly na konto Nadace Archa Chantal 945.000,- Kč!  Jmenovitě: Chanatal Poullain  - Blázen vydražený za 200.000,‑ Kč,  Aňa Geislerová – Mírnost za 250.000,-Kč, Ivana Chýlová – Mág 100.000,-Kč, Klára Issová – Velekněžka 90.000,-Kč, Kryštof Hádek - Císařovna 250.000, originál kalendář za 55.000,-Kč.

Prosím v článcích uvádět www.kaledarpromeny.cz  velkou pomocí Nadaci Archa Chantal je prodej kalendářů, které si  čtenáři mohou objednat.

Foto: © Kalendář Proměny 2014, Petr Kurečka a Marek Škarpa, foto: Petr Kurečka

Fotogalerie
2375 2376 2377 2378 2379

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih