Magazín Elita

NINA A LADISLAV PROVAANOVI OŽIVUJÍ ZTRÁCEJÍCÍ SE NOBLESU V GASTRONOMII A STOLOVÁNÍ

NINA A LADISLAV PROVAANOVI OŽIVUJÍ ZTRÁCEJÍCÍ SE NOBLESU V GASTRONOMII A STOLOVÁNÍ

Je jen málo míst, a to v celé Evropě, kde můžete navštívit muzeum gastronomie. Praha má to štěstí, že se této výzvy na vlastní účet chopili Ladislav a Nina Provaanovi, odborníci na slovo zlatí, kteří celý svůj život při svých původních profesích zasvětili gastronomii a snaží se oživit její ztrácející se kult.

Nina Provaan Smetanová je akademická malířka, oděvní návrhářka, odborná teoretička módy, oblékání a stylovosti, je také vysokoškolskou pedagožkou. Ladislav Provaan je scénograf a architekt. Pro projekt muzea nezaměnitelně spojili své odborné síly, znalosti a rodinné zkušenosti a vytvořili ojedinělou koncepci, která je svého druhu první a pravděpodobně jediná na světě.

„Tvorba muzea je nikdy nekončící proces. Je to výzva, která vychází přímo z nás, je to jakási služba, úcta k poctivosti profesí, která se ze společnosti vytrácí“, řekla nám Nina Provaan, která s tímto nápadem vytvořit Muzeum gastronomie přišla již před léty a díky vydatné podpoře svého manžela Ladislava svému předsevzetí dostála.

Dlouho Provaanovi vybírali místo, aby byli na dobré adrese a dobře dostupní. „Rozhodnutí nakonec padlo na Jakubskou ulici, pár kroků od pražského náměstí Republiky. Dům, pro který jsme se rozhodli, je jedním z mála stojících domů, které zachycuje Langweilův model Prahy z první poloviny19. století (Pozn. redakce: model z papírové lepenky vytvořil v letech 1826-1837 sluha Univerzitní knihovny v Klementinu Antonín Langweil) “, objasnil nám rozhodnutí výběru místa Ladislav Provaan, který své profese rozhodně nezapře.  

A jakže to přišlo, že se módní návrhářka, tak zajímá a zabývá gastronomií na odborné úrovni? S úsměvem nám paní Nina Provaan odpověděla: „Pocházím z gastronomické rodiny, tatínek celý život pracoval v gastronomickém provozu, byl například vedoucím v hotelu Alcron a byl součástí české číšnické elity. Maminka Alice Pinková byla novinářka a je autorkou řady kuchařských knih. Měla jsem tedy ke gastronomii vždy blízko. Vždy mi fascinovalo pročítání kuchařských knih, byla to pro mě relaxace. Tatínka mé rozhodnutí věnovat se dráze módní návrhářky přeci jen mrzelo, ale   otevřením muzea v roce jeho devadesátin, jsem ho potěšila především proto, že jsem se tak zcela od rodinné tradice neodchýlila.“

Já jen na závěr mohu dodat, že muzeum je opravdu malou – velkou svatyní gastronomie a lidské kultivovanosti, proto muzeum určitě navštivte i vy.

Více informací o muzeu: http://www.muzeumgastronomie.cz/cs/o-muzeu

Autor a foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie
4189 4190 4191

Další články z rubriky

HEIDI JANKŮ: VÁNOCE BEZ MANŽELA PROCESTUJI

HEIDI JANKŮ: VÁNOCE BEZ MANŽELA PROCESTUJI

CO MĚLA JITKA BOHO LETOS TŘIKRÁT A RADKA KOCUROVÁ JEN JEDNOU?

CO MĚLA JITKA BOHO LETOS TŘIKRÁT A RADKA KOCUROVÁ JEN JEDNOU?

ANI MARKÉTA HRUBEŠOVÁ NEODOLALA ČOKOLÁDĚ, DCERU VÍCE ZAUJAL TEDDY

ANI MARKÉTA HRUBEŠOVÁ NEODOLALA ČOKOLÁDĚ, DCERU VÍCE ZAUJAL TEDDY

ANDĚLSKÉ SETKÁNÍ S JITKOU KUDLÁČKOVOU V KOSTELE NAROZENÍ PANNY MARIE V MICHLI

ANDĚLSKÉ SETKÁNÍ S JITKOU KUDLÁČKOVOU V KOSTELE NAROZENÍ PANNY MARIE V MICHLI

NENÍ OSLAVA JAKO OSLAVA, TATO BYLA SPOJENA PŘEDEVŠÍM S KRÁSOU

NENÍ OSLAVA JAKO OSLAVA, TATO BYLA SPOJENA PŘEDEVŠÍM S KRÁSOU