Magazín Elita

PROČ SE NECHCEME VZDÁT DĚTSKÝCH BOTIČEK, I KDYŽ TLAČÍ…

PROČ SE NECHCEME VZDÁT DĚTSKÝCH BOTIČEK, I KDYŽ TLAČÍ…

Naše postoje a projevy jsou ovlivňovány celou řadou vzorců chování, a ty jsou jedinečné a každý je v detailu originál. Mají však také svojí obecnou rovinu, kdy jejich vymezení nepočítá s příliš ostrými hranami, což způsobuje, že chování každého se dá nějakým způsobem a v nějaké kvalitě předpokládat, ale přesto do poslední chvíle nikdy s jistotou nedokážeme říci, co jedinec či my sami uděláme.

Ve vzorcích chování je ukryté určité tajemství lidské osobnosti, které jsou značkami na cestě za úspěchem ve vztazích, v práci, prostě v životě.  Právě tyto procesy lidské psychiky mají ve své moci veškeré dění našeho života. Rozhodují i o všem okolo nás. Jsou to informace uložené v podvědomí, které nás dovedou k rozhodnutí v konkrétní situaci, ale mají v moci i naše cítění, tedy naše pocity, to jak se cítíme a jak se máme cítit.

Jednotlivé vzorce chování nás ovlivňují a zároveň i odsuzují k podobě konkrétního chování (projevu). Celá řada informací přicházející z našeho prostředí, blízkého okolí je v průběhu času zasunováno do podvědomí tak, jak přichází, jako do nějaké temné špajzky. S řadou z nich se roky nesetkáme, ale až jednou se podobná situace objeví v dospělosti, ve zralém věku, my ji začneme hledat a najdeme, ale viděnou optikou věku a vyzrálosti období, kdy jsme ji přijali. Chápete již, proč někdy nerozumíte reakcím a chování někoho blízkého či sebe sama a jen kroutíte hlavou, jak to mohl vůbec udělat? Jak z toho ven? Jedinou cestou je objevování, učení a trénování mozku (kognitivních funkcí) a nácvik některých situací, které se v životě vyskytují.

Když to shrneme: již od dětství si ukládáme všechny informace, i když si myslíme, že ne, a ty v nás mohou přetrvávat v dětské a nevyzrále podobě, pokud jsme se s nimi opakovaně nesetkali ještě několikrát. Tato optika nám dává informace, jak danou situaci, konflikt, stav vyřešit aktuálně, bez ohledu na, že jsou na první pohled i každý další pohled zastaralé. Tyto informace příliš faktické nejsou, ale jsou pocitové a my je považujeme za „pravdy a zkušenosti života“. Jsou ve své podstatě otiskem dětství v nás, které si neseme do svého života jaké základní výbavu a je jen na nás, zda si necháme ty dětské botičky, které nás všude tlačí a jsou velice nepohodlné.

K prvotním informacím se chováme jako k našim oblíbeným závislostem a zlozvykům, které ve své podstatě máme rádi, protože se za ně schováváme, unikáme si do nich, ale je to velice alibistické, jednoduché a pohodlné. Občasné pozastavení se v životě a zamyšlení se nad tím, jak žijeme, nic nového nepřinese, pokud si neřekneme a nahlas, co chceme jinak a nepřiznáme si své chyby. Jen tak potom můžeme nahradit zastaralé a neaktuální vzorce chování, pokud nezrají v čase. 

Neopomenutelným faktorem je však genetika, dojde-li k poruše genového fondu, což ani nemusí být postřehnuto, nemusí být vysledované pozorováním a nasloucháním, pak nemusí platit, že hlavním zdrojem pro utváření vzorců chování je rodina a prostředí, přesněji lidé, se kterými jste se potkávali a měli na nás vliv v dětství.

Najdeme-li důvod (příčinu) za jakých podmínek a proč vzorec chování vznikal, pak můžeme dospět ke změně. Jinak to opravdu nejde a budeme až do smrti chodit v botách, které tlačí!

Foto ilustrační

Text: Lenka Žáčková


Další články z rubriky

Horoskop pro rok 2024

Horoskop pro rok 2024

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty?  Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty? Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Na vlně audioknih