Magazín Elita

GRILOVACÍ TROJBOJ V CENTRU PRAHY

GRILOVACÍ TROJBOJ V CENTRU PRAHY

Český národ je považován za specialisty a milovníky grilování, a tak se pořádají různé párty, gril mánie, soutěže. Jedna taková atraktivní soutěž se konala nad hlavami Pražanů na terase hotelu U Prince, přímo nad Staroměstským náměstím. Toto místo patří svým výhledem mezi nejatraktivnější místa v Evropě a dostalo ocenění v mnoha světových průvodcích.

Vybraní reprezentanti našich nejsledovanějších televizí žasli nad místem, které jim organizátoři vybrali a na počátku se zdálo, že ani neposlouchali pokyny komise. Veronika Jeníková, Pavel Soukup, Betka Stanková, Michaela Nová a Petr Suchoň si postupně losovali, jaký grilovací pokrm budou připravovat. Přístup každého byl specifický. Zatímco se herečka Veronika Jeníková při přípravě hovězí roštěné pohybovala absolutně suverénně a šéfkuchaře Lukáše Váchy doslova vyhnala z kuchyně, Michaela Nová z TV Nova byla za jeho rady při grilování steaku z lososa vděčná.


Snad nejvíce rozruchu vyvolalo, když si Betka Stanková vylosovala úpravu humra. Kolegové jí radili, ať se úkolu vzdá a vytáhne si jiný, ale Betka se naprosto suverénně pustila do vaření: „Ještě nikdy jsem sice ve vaření nesoutěžila, ale soutěživého ducha myslím mám. Proto když jsem si vylosovala přípravu humra, což samozřejmé obnášelo i to, že se zaživa vhodí do vařící vody, tak jsem si řekla, že to přece musím zvládnout. Nakonec jsem byla ráda, že za "asistence" pana šéfkuchaře jsem se pro tuto přípravu rozhodla a vyzkoušela si to poprvé hned s profesionálem. Kdo jiný by mi líp poradil, i když jsem ze začátku vařila opravdu jen z horké vody!“, smála se Betka.



Tuto soutěž si velmi užíval moderátor Petr Suchoň, nejprve skvěle ugriloval a krásně nazdobil krevety a pak se s chutí pustil do pochoutek: „Byl to pro mě velký zážitek. V kuchyni jsem jako slon v porcelánu, takže jsem měl obavy:-). Ale pod dohledem brilantního šéfkuchaře jsem to snad zvládl se ctí:-). Připravoval jsem krevety a porota si pochutnala. Také jsem si dal, ale přiznávám, že jsem spíš na krávy:-). Proto jsem neodolal, dal si T-bon steak a udělal proklatě dobře. Na každém soustu bylo znát, že jde o maso nejvyšší kvality. Později jsem se dozvěděl, že Hotel u Prince dováží maso přímo z Irska. Navíc bylo fantasticky připravené. Lidičky a ten výhled? Jak už jsem řekl na začátku - JEDEN VELKÝ ZÁŽITEK, který chci v nejbližší době zopakovat,“ řekl dobře najedený Petr Suchoň


To Pavel Soukup měl za úkol připravit hovězí svíčkovou. I když není doma ten, který nosí zástěru, zvládal přípravu bravurně: „Víte, já měl jako kluk kliku. Máma byla v domácnosti, televize nebyla, a tak když se vařilo, já pořád očumoval u válu. A máma byla mistr omáček a dortů. Všechno se snědlo do posledního drobečku a to nejen proto, že bylo málo peněz, ale hlavně to byla opravdu skvělá kuchařka. O prázdninách na venkově podobně kouzlila babička, a pak přišla moje žena Isabela, taky kouzelnice, která navíc nesnáší mužský, který vařej a uklízej. No, nezamilovali byste se do ní? A co se týká grilování U Prince, už podruhé jsem se něco přiučil, a kuchařská čepice by mi určitě učarovala. Ale až v příštím životě.“



A jak tento grilovací trojboj dopadl? Z původně zamýšleného souboje televizních reprezentací skončili jako vítězové stejně všichni účastníci. I když přeci jen jedna absolutní vítězka byla, a to Betka Stanková, které dali hlasy nejen všichni členové komise, ale i ostatní soutěžící.


Pokud máte chuť si sami připravit vyhlášenou lahůdku hotelu U Prince, šéfkuchař Lukáš Vácha a Petr Suchoň doporučují tento recept:
T-bone steak s lanýžovou majonézou, grilovanou kukuřicí a pečeným bramborem


Suroviny pro 4 osoby: t- bone steak 4 kusy á 450gr, pepř barevný 0,05 kg, sůl 0,04 kg, olej stolní 0,1 l, kukuřičný klas 1 ks, majonéza 0,2 kg, steakové brambory 4 ks, lanýžová pasta 0,06 kg
Steaky naložíme do oleje a koření alespoň jeden den předem. Uvaříme si kukuřičný klas a brambory do měkka, majonézu smícháme slanýžovou pastou a dochutíme solí a pepřem. Kukuřičný klas a brambory nakrájíme na stejné díly, opečeme po všech stranách. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a zprudka na grilu opečeme dle námi požadované úpravy. Při servírování přidáme misku s lanýžovou majonézou.

Foto: Hotel U Prince
https://www.hoteluprince.com/

Fotogalerie
4230 4231 4232 4233

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během