Magazín Elita

PRAGUE CUP 2013 A JAGUÁŘI

PRAGUE CUP 2013 A JAGUÁŘI

Ve dnech 2. až 5. května 2013 se v Praze uskutečnil třetí ročník mezinárodního turnaje Prague Cup ve florbalu na elektrických vozících, který pořádá každé dva roky náš klub EWSC Jaguars Praha. O účast na našem turnaji letos projevilo zájem hned devět zahraničních týmů.

Měli jsme radost, že se k nám vrátili všichni účastnící předchozího ročníku a čtyři nové týmy k nim přibyly. Spolu s dvěma dalšími českými týmy nás tak nakonec bylo dvanáct. Dvanáct týmů slibovalo mnoho zajímavých zápasů, ale zároveň i větší starost pro organizátory. Jako místo pro odehrání zápasů letošního Prague Cupu jsme si opět vybrali Sportovní halu Radotín a týmy byly ubytovány v prostorách Jedličkova ústavu a škol, Centra Paraple, Hotelu Slavia a ubytovny přímo ve Sportovní hale Radotín.

V pátek se svedly boje ve dvou základních skupinách. Ve skupině A jsme byli my -  Jaguars Praha, pak Indians Plzeň, BISO´65 z Nizozemska, Dream Team z Itálie, Rhodie z Belgie a Torpedo Ladenburg z Německa. Ve skupině B na druhém hřišti hráli o body Nording Bulls z Německa, Red Devils z Belgie, Rejnoci ze Zlína, Rolling Thunder ze Švýcarska, Star Riders z Nizozemska a Trouble Makers ze Slovinska. Brzy se ukázalo, že kromě týmu Torpedo Ladenburg byla skupina A velmi výkonnostně vyrovnaná a už během prvního dne bylo jasné, že se bude bojovat o každý bod. A od začátku bylo také téměř jasné, jaké tři týmy si to rozdají v boji o pohár. Papírovými favority byly týmy Torpedo Ladenburg, Star Riders a Red Devils.

Náš první zápas byl proti favoritovi skupiny – Torpedu Ladenburg. Chyběli nám dva hráčio, kteří maturovali, ale zvládli jsme překonat i menší komplikace kvůli technickým problémům. Torpedům v sestavě chyběli dva základní hráči, ale i tak pro ně nebylo těžké zápas ovládnout. Vyhráli 9:2. Standa a Denis si připsali každý po jednom gólu.

Těsně před naším druhým zápasem dorazili naši maturanti a tak jsme proti Rhodie nastoupili už v plné sestavě. V první půlce se nám dařilo soupeře přehrávat, ale nakonec se Belgičanům podařilo nás dohnat. Zápas skončil remízou 4:4.

 

Třetí zápas jsme sehráli s italským týmem Dream Team. Tento tým také patřil k účastníkům Prague Cupu 2011. Tenkrát nás celkem suverénně porazili. Tentokrát to nevypadalo zdaleka tak jednoznačně. V první půlce zápasu jsme se opět ujali vedení, ale pak přišly dvě smolné penalty a rázem se přestalo dařit. Soupeř vyhrál 6:4.

Poslední utkání dne jsme sehráli se známými Indians Plzeň a od začátku se nám vůbec nedařilo. Soupeř dostal šanci v podobě penalty, kterou proměnil, a nám se nepodařilo nic víc než dorovnat skóre na remízu 1:1.

V sobotu se dohrábaly poslední tři skupinové zápasy, které ještě mohly zamíchat pořadím. V naší skupině A nebylo vůbec nic jasné. Čekal nás zápas s týmem BISO´65 a potřebovali jsme ho vyhrát, abychom se ve skupině umístili co nejlépe. A zápas jsme skutečně vyhráli 4:1.

Skupinu A vyhrálo Torpedo Ladenburg, druzí byli Rhodie, třetí Dream Team, Jaguars skončili nakonec čtvrtí, pátý byl tým BISO´65 a šestí Indians. Skupinu B vyhráli Star Riders, druzí byli Red Devils, třetí skončili Rolling Thunder, čtvrtí Trouble Makers, pátí Nording Bulls a šestí Rejnoci.

Následovaly zápasy o konečné umístění, tedy play-off a první a druhý tým z obou skupin si zahrál semifinále. Čekal nás tedy zápas se čtvrtým ze skupiny B o 7. - 8. místo, což byli Trouble Makers. Bohužel, první půlka nám vůbec nevyšla a prohráli jsme ji 5:1. Na slovinské střely z dálky obrana nemohla najít recept. Ale druhá půlka znamenala obrat. Vyhráli jsme jí 2:0, jenže Slovince jsme už nedohnali. Zápas vyhráli 5:3 a my tak obsadili konečné osmé místo.

Semifinále rozhodlo, že o první místo si zahrají Star Riders a Red Devils a o třetí místo Torpedo a Rhodie. Souboj Torpeda s Rhodie měl jasný vývoj a Torpedo si výhrou 11:1 zajistili pohár za třetí místo. Utkání o první místo bylo mnohem více vyrovnané a napínavé. Tým Red Devils je tým belgické reprezentace, ale i v týmu Star Riders jsou reprezentační hráči. Oba týmy tak předvedli hru na té nejvyšší úrovni, ale nakonec vyhráli Star Riders poměrem 6:3 a stali se tak vítězi třetího ročníku Prague Cup.

Konečné pořadí ostatních týmů na turnaji Prague Cup 2013 tedy je: na dvanáctém místě skončili Rejnoci Zlín, pro které účast na Prague Cupu znamenalo první setkaní se současnou mezinárodní EWH. Jsme rádi, že se zúčastnili a nevedlo se jim nijak beznadějně špatně. Doufáme, že jim tato zkušenost bude prospěšná. Na jedenáctém místě skončili Indians Plzeň. Desátí byli Nording Bulls z Německa, ke kterým míříme v červenci na jejich vlastní turnaj. Na devátém místě se umístil tým BISO´65 z Nizozemska, osmí byli Jaguars, sedmí slovinští Trouble Makers, šestí Italové z Dream Team a pátí Rolling Thunder ze Švýcarska.

Individuální cenu pro nejlepšího střelce získal Marcel van den Muysenberg z týmu Star Riders s celkovým počtem 50 vstřelených branek. Cenu pro nejlepšího hráče s T-stick získal na základě volby všech týmů Jörg Diehl z týmu Torpedo Ladenburg a cenu pro nejlepšího brankáře získala Jana Stárková z týmu Jaguars s úspěšností zásahů 84 %. Nejlepším rozhodčím týmy zvolily Davora Matijasevice.

Děkujeme všem týmům za účast a doufáme, že přijedou i na další, již 4. ročník Prague Cupu. Dále děkujeme strážníkům Městské policie z útvaru prevence, kteří nám již tradičně pomáhali s časomírou a stavbou hřišť. Děkujeme Nadaci Konto Bariéry za udělený grant na úhradu pronájmu sporotvní haly. Díky patří i firmě Adore Praha za finanční dar na věcné ceny. Velký dík patří Marušce, Elišce a Matějovi, kteří nám pomáhali hlavně s komunikací s týmy a organizací v hale. A taktéž při zajištění snímání a komentování videa divákům na internetu. Streamování pro nás zajistila firma NetRex s.r.o., za což velmi děkujeme. Také děkujeme Davorovi Matijasevicovi a ostatním rozhodčím. Za počítání výsledků patří dík Kubovi a Míše. Děkujeme i všem našim dalším asistentům, přátelům a fanouškům, kteří nás přišli podpořit (Míša, Jana, Ondra, Rosťa a Kája). A na samotný závěr samozřejmě i našim trenérům Andy a Kubovi za to, že pravidelný kvalitní trénink se opravdu ukázal i na mezinárodním poli.

 

Těšíme se na další ročník.

Jana Stárková

Brankářka Jaguars

Fotogalerie
3152

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih