Magazín Elita

PRVNÍ GLOBÁLNÍ SUMMIT O OČKOVÁNÍ

PRVNÍ GLOBÁLNÍ SUMMIT O OČKOVÁNÍ

ABÚ DHABÍ (Spojené Arabské Emiráty) 23. dubna (PROTEXT/PRNewswire) - První globální summit o očkování představuje významný posun vpřed v plánu zajistit očkování pro všechny děti. Přední světové osobnosti se spojily, aby všem dětem umožnily zdravý start do života.

Více než 300 vedoucích světových osobností z oblasti zdraví, výzkumu a vývoje, očkování, ale i celebrity a podnikatelé se zítra sejdou v Abú Dhabí na Prvním globálním summitu o očkování (Global Vaccine Summit), jehož cílem je ukázat na důležitou roli, kterou očkování a vakcinace hrají ve strategii zaměřené na to, aby všechny děti měly zdravý start do života. Navzdory obrovskému pokroku, každých 20 sekund ve světě stále umírá jedno dítě na onemocnění, jako jsou zápal plic, rotavirové infekce, zánět mozkových blan nebo spalničky, proti kterým existuje účinná prevence.

Summit, který je zaměřený na důležitost očkování, se koná v rámci Světového imunizačního týdne (World Immunization Week) (v období od 24. do 30. dubna) s cílem pokračovat v projektu Desetiletí očkování (Decade of Vaccines), který je poháněn vizí a snahou nabídnout očkování všem potřebným lidem. Důležitým mezníkem této vize je zajistit vymýcení dětské obrny.

Bill Gates, spoluředitel nadace Bill & Melinda Gates Foundation, přednese hlavní děkovný projev na oslavu pokroku a ocenění úspěchů jednotlivců, společenství, partnerů a států, kteří se podíleli na dosažení těchto úspěchů. Projev bude vysílán živě přes webové vysílání na stránce http://www.globalvaccinesummit.org.

"Očkování zachraňuje lidské životy a chrání děti po celý život," řekl Bill Gates, spoluředitel nadace Bill & Melinda Gates Foundation. "Pokud budeme investovat do silnějších imunizačních systémů, můžeme ochránit naše děti před obrnou a nabídnout matkám a dětem další služby v oblasti zdravotní péče."

Svět se spojil a vytvořil Globální očkovací akční plán (Global Vaccine Action Plan), který loni v květnu podepsalo téměř 200 zemí. Cílem tohoto plánu je vyvinout cenově příznivější vakcíny a poskytnout je lidem v rámci vylepšených standardních imunizačních systémů. Pokud uspějeme, můžeme do roku 2020 zachránit více než 20 miliónů životů a zabránit propuknutí téměř 1 miliardy případů nových onemocnění. Tím se ušetří téměř 12 miliard dolarů v nákladech na léčbu a současně to přinese více než 800 miliard dolarů hospodářských zisků díky tomu, že očkované děti budou žít delší, zdravější a produktivnější životy.

"Globální summit o očkování (Global Vaccine Summit) je historické setkání vedoucí představitelů a inovátorů z celého světa, jejichž spolupráce může mít podstatný a pozitivní vliv na zajištění zdraví světové společnosti. Pod vedením jeho výsosti šejka Kalifa Bin Zayed Al Nahyana, prezidenta Spojených Arabských Emirátů a zástupce města Abú Dhabí, zůstáváme věrni našim závazkům v oblasti podpory dodávek život zachraňujících vakcín dětem z celého světa," řekla jeho výsost šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

"Imunizace je jedním z nejhospodárnějších způsobů prevence proti onemocnění a záchrany mladých životů," řekl generální tajemník OSN Ban Ki-moon. "Globální úspěch, kterého se zatím podařilo dosáhnout v boji proti dětské obrně, ukazuje, jak daleko se můžeme dostat. Našich skvělých úspěchů jsme dosáhli díky mezinárodní alianci partnerů. Dnes se před námi otevírá příležitost navždy se vypořádat s dětskou obrnou."

Globální summit o očkování se koná v rámci partnerství mezi jeho výsostí generálem šejkem Mohamedem bin Zayed bin Sultan Al Nahyanem, korunním princem města Abú Dhabí a vrchním velitelem ozbrojených sil Armády Spojených Arabských Emirátů, generálním tajemníkem OSN Ban Ki-moonem a Billem Gatesem, spoluředitelem nadace Bill & Melinda Gates Foundation.

Účastníci summitu, včetně ministrů zdravotnictví, zdravotníků pracujících v první linii, mezinárodních nestátních organizací a dárců budou diskutovat o tom, jak může globální společnost zajistit, aby všechny děti měly přístup k očkování. Dalšími tématy diskuze jsou ukázky principu fungování plánu na vymýcení dětské obrny a také příležitosti, které nové očkování nabízí a nové možnosti v oblasti distribuce vakcín. Kompletní program summitu najdete zde.

Pořádajícími partnery Globálního summitu o očkování (Global Vaccine Summit) jsou následující organizace: UNICEF, the World Health Organization, the Global Polio Eradication Initiative, the GAVI Alliance a the Bill & Melinda Gates Foundation.

Spolupráce Spojených Arabských Emirátů s nadací Bill & Melinda Gates Foundation:

V lednu 2011, jeho výsost generál šejk Mohamedem bin Zayed bin Sultan Al Nahyanem, korunní princ města Abú Dhabí a vrchní velitel ozbrojených sil Armády Spojených Arabských Emirátů a Bill Gates, spoluředitel nadace Bill & Melinda Gates Foundation investovali celkem 100 miliónů dolarů (každý z nich dal částku 50 milionů dolarů) do nákupu a distribuce život zachraňujících vakcín, které zachrání afghánské a pákistánské děti a zajistí celoživotní prevenci. Díky tomuto partnerství je možné naočkovat zhruba 5 miliónů dětí v Afghánistánu proti šesti smrtelným chorobám a současně pomoci pracovníkům Světové zdravotnické organizace a UNICEF podat orální očkovací látku proti dětské obrně zhruba 35 miliónům dětí v Afghánistánu a Pákistánu.

O OSN a vakcinaci

Očkování se dostane k 80% dětem z celého světa a každý rok zachrání 2,5 miliónů životů. Navzdory těmto úspěchům však každý rok nemá přístup k očkování na 23 miliónů dětí, zejména z těch nejchudších a nejzranitelnějších zemí. Aby bylo možné dostat očkování i k těmto potřebným dětem, podporují OSN a její partneři nákup a dodávky očkovacích látek prostřednictvím investic do nových distribučních systémů, do posílení místní zdravotní péče a do projektů jejichž cílem je zajistit trvale udržitelné finanční zdroje pro nákup očkovacích látek. Smyslem těchto investic je omezení nerovnost v přístupu k důležitým vakcínám a dalším život zachraňujícím zdravotnickým vyšetřením a zákrokům.

Nadace Bill & Melinda Gates Foundation

Nadace Billa a Melindy Gatesových se řídí přesvědčením, že každý život má stejnou hodnotu, a snaží se pomáhat všem lidem vést zdravý a produktivní život. V rozvojových zemích se zaměřuje na zlepšování zdraví lidí, a dává jim šanci pozvednout se z hladu a extrémní chudoby. Ve Spojených státech se snaží zajistit, aby všichni lidé, zvláště ti s nejmenšími prostředky, měli přístup k příležitostem, které potřebují k úspěchu ve škole a v životě. Nadace má sídlo v Seattlu ve Washingtonu, jejím generálním ředitelem je Jeff Raikes a spoluředitelem William H. Gates st., pod vedením Billa a Melindy Gatesových a Warrena Buffetta.


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih