Magazín Elita

CO PŘEDBÍHALO SAMETOVÉ REVOLUCI – PROBÍHALA PODLE SCÉNÁŘE?

CO PŘEDBÍHALO SAMETOVÉ REVOLUCI – PROBÍHALA PODLE SCÉNÁŘE?

Dnes mi přišel e-mail pod názvem VZPOMÍNKA NA PRAVDU, O KTERÉ SE NEPÍŠE A NEMLUVÍ. Sám název mi k sobě připoutal jako magnet želízko, jen tak se volně povalující se na podlaze, které nikomu nechybí, zde nepřebývá a vlastně již nikomu nevadí. Když jsem si přílohu přečetla po druhé, rozhodla jsem se ji zveřejnit v rubrice: Přišlo e-mailem.

V roce 2005 přišel do mé kanceláře muž, který mi otevíral oči, jaký byl podvod naše "SAMETOVÁ REVOLUCE". Vyprávěl, jak se dostal přes Rakousko do Itálie a Francie. Pak mi řekl, že tu byl začátkem března roku 1989. S Mitterandem. Byli za Havlem v base a dělal mu překladatele. Vzpomněla jsem si na zprávu, která mne zaujala v poledních zprávách v rozhlase: „FRANCOUZKÝ PREZIDENT FRANCIOS MITTERAND DNES PŘICESTOVAL NA NEOFICIÁLNÍ NÁVŠTĚVU DO ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY. NEJPRVE SE ZASTAVIL VE VĚZENÍ ZA VÁCLAVEM HAVLEM, KDE SPOLU POSNÍDALI A PAK ODJEL NA HRAD ZA GUSTAVEM HUSÁKEM. PO OBĚDĚ ODJEL. Večer jsem marně čekala na podrobnou zprávu, protože mi nešlo do hlavy, proč by prezident cizího státu jednal ve vězení s nějakým Václavem Havlem. Mluvili o plánu „sametové revoluce“. Václav Havel prý dostal instrukce, jak má napsat scénář k provedení převratu a pokud se vše dobře provede, bude prezidentem. Měl napsat scénář „Sametové revoluce. Stále jsem nechtěla věřit vlastním uším.

Dodala jsem: Ale že jsme tu revoluci hezky zvládli že? V Jugoslávii vraždil soused souseda a u nás to proběhlo bez zbytečného zabíjení. Na to mi odpověděl, že se musí smát, když slyší, jak jsme to hezky nazvali "Sametovou revolucí". Že to byla dohoda Gorbačova se západem. Gorbačov za to, že východní Evropu pustí západu, dostal spoustu milionů dolarů. Zeptal se: Vy jste si nevšimla, že od jisté doby mohou v Rusku platit rublem i dolarem? Jugoslávie už tenkrát byla odběratelem západního zboží. O tu západ nestál. Proto si museli svobodu vybojovat. Ale my jsme měli například zemědělství na takové úrovni, že nám ho záviděl celý svět. Vyráběli jsme spoustu zboží a byli jsme velkou konkurencí západního trhu. Naši výrobu jsme vyváželi téměř do celého světa. Měli jsme se stát odběrateli jejich zboží. Zrušit naši výrobu a podnikat jen ve službách a zprostředkovatelské činnosti. Řekl mi: dnes si paní myslíte, že ta revoluce proběhla dobře, ale brzy přijdete na to, že vlastně tento stát dopadne z celé Evropy nejhůř.

Proč myslíte, že Klaus váhal s tou privatizací? Proč myslíte, že ji provedl tak, jak ji provedl? On přece není tak hloupý, aby nechal rozdat celé hospodářství za hubičku. To byl plán té vaší „Sametové revoluce“. Tady se mělo zrušit funkční zemědělství, ocelárny, doly, automobilový a zbrojní průmysl a všechny podniky, které něco vyvážely. To vše musel jako ministr financí udělat Klaus, aby to bylo na koho svést. Byl to Havel, kdo podepsal dohodu a věděl, že pokud vše půjde podle jeho scénáře, bude prezidentem. Podle jeho scénáře se založilo Občanské fórům a počítalo se s tím, že to všechno odnese OF, které se pak rozpadne. Jenže Klaus nespěchal s tím rozdáváním našich podniků.

Mnoho osobností z politiky s tím také nesouhlasilo. OF se rozpadlo dříve, než privatizace začala. Mezi Klausem a Havlem docházelo často k výměně názorů. Klaus založil ODS a myslel si, že to uhlídá. Mohl si tenkrát vybrat, dělat za 40 000,- a bát se, že skončí v některém sudu v Orlické Přehradě, jak skončilo mnoho nepohodlných lidí, nebo pracovat podle plánu a brát 140 000,- Kč. Zeptal se mne, co bych si vybrala já. Uvědomila jsem si, jak jsem Klausovi neprávem dávala za vinu tu špatně provedenou privatizaci. Žádné dějiny se nepsaly podle pravdy. Kvůli Havlovi se vracel lidem majetek. Nevrátil se všem. Restituce byla omezená jen do té doby, než se vrátí majetek Havlovi a jeho kamarádům. Kdo ji nestihl, měl smůlu. Příliš jsem věřila, že "PRAVDA A LÁSKA ZVÍTĚZÍ" O to větší je pro mne zklamání, když vidím kolem sebe tolik lží, podvodů a nenávisti. Nezačala ta lež náhodou už 17. listopadu 1989? Ze západu nakupujeme mnoho zboží, ale také vysokou kriminalitu. ŽEBRÁKY A BEZDOMOVCE. NESPRAVEDLNOST A LEŽ JE V TOMTO STÁTĚ BĚŽNÝ JEV, NA KTERÝ SI STÁLE NEMOHU ZVYKNOUT. Proč tolik lží a přetvářek? Smrt k životu patří a důležité je jak budeme na zemřelého člověka vzpomínat. Myslíte si, že se naše vnoučata dozvědí SKUTEČNOU PRAVDU? Věřme, že ano, a že na tom dnešní média nic nezmění.

Autorka textu: Alena F. A. (text neupravován, nevyžádaný e-mail, dne 13. ledna 2013)

-lz-


Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec